Pelerinaj la moastele Sfantului Ioan ce Nou, la Suceava. Sute de credinciosi s-au rugat pentru sanatate

Ultima actualizare: 26-06-2015 07:08

Cel mai mare pelerinaj de vara din Moldova a inceput marti dimineata, la Suceava. Sute de credinciosi au venit se inchine la moastele Sfantului Ioan ce Nou, din secolul al XIV-lea, venerat in toata Moldova, dupa Sfanta Parascheva.

Racla cu osemintele celui considerat facator de minuni si vindecator de boli a fost scoasa din manastire si asezata spre inchinare in curtea lacasului de cult care ii poarta numele. Momentul cel mai important al pelerinajului va fi miercuri - de Sanziene, cand este si praznicul Sfantului.

Dupa Acatistul Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, tinut la racla asezata intr-un baldachin, in curtea bisericii, credinciosii au venit rand pe rand sa se sa roage pentru ajutor si iertare de pacate: "Ne ajuta Dumnezeu si Sfantul Ioan sa ne ocroteasca de cel rau. Aproape in fiecare an cand pot si imi permite sanatatea vin. De cate ori am venit am avut ajutor de la Dansul."

Parintele Vartolomeu, Manastirea Sfantul Ioan Cel Nou: "Avem ca model aici pe Sfantul Ioan cel Nou, de mare credincios, de mare ajutator in viata noastra. In viata, ati simtit ajutorul Sfantului Ioan cel Nou, ce an de an veniti de ziua Sfantului sa multumim si totodata sa ne fie de ajutor in viata."

Sfantul Ioan cel Nou a fost un negustor din Trapezunt, Turcia de astazi, care si-a dat viata pentru credinta in Dumnezeu si a fost martirizat in prima jumatate a secolului al XIV-lea. Osemintele sale au fost aduse de catre Alexandru cel Bun la Suceava in anul 1402 si depuse mai tarziu in manastirea care ii va purta numele. De atunci, credinciosii vin sa i se inchine, inca din Ajun de Sanziene.

In asteptarea sfintei liturghii de maine, credinciosii vor petrece intreaga noapte in rugaciune si se vor perinda la moastele Sfantului Ioan cel Nou purtand cu ei buchete de flori de sanziene sfintite la manastire. Dupa slujba de maine, va urma o procesiune a moastelor, pe strazile Sucevei, unde sunt asteptati mii de credinciosi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO