Alegeri legislative anticipate, duminica, in Spania. Blocajul politic ar putea sa se prelungeasca

Ultima actualizare: 28-06-2016 00:02
Spania

Criza politica din Spania s-ar putea prelungi si dupa alegerile legislative anticipate de duminica. Ultimele sondaje indica o posibila configuratie parlamentara care nu va fi diferita de cea a legislativului rezultat in urma scrutinului din decembrie.

Sondajele publicate de ziarele El Pais, El Mundo si ABC arata ca Partidul Popular (PP), condus de premierul in exercitiu Mariano Rajoy, ar putea castiga alegerile, dar fara sa obtina majoritatea, fiind cotat cu procente ce trec putin de 30%. La alegerile de pe 20 decembrie, PP a obtinut 28,7% din voturi.

Pe pozitia a doua se consolideaza 'Unidos Podemos', alianta formata din stanga radicala Podemos si formatiunea Stanga Unita, cu aproape 25%, in timp ce Partidul Socialist (PSOE) ar ajunge pe locul trei, cu aproximativ 21%. PSOE a fost pe locul doi la scrutinul din decembrie, cu 22%, urmat la mica distanta de Podemos, cu 20,7%.

De atunci, atat premierul Rajoy, cat si liderul PSOE, Pedro Sanchez, au incercat separat sa formeze o coalitie, dar amandoi au esuat din cauza configuratiei parlamentare foarte fragmentate. In luna februarie, regele Felipe l-a desemnat pe Pedro Sanchez premier, dar acesta nu a reusit sa obtina votul parlamentului.

Blocajul politic a persistat, iar regele a fost nevoit in final sa convoace alegerile anticipate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO