Alegeri istorice in Turcia. Recep Tayyip Erdogan este noul presedinte al tarii, primul ales prin vot direct
Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AKP), a castigat din primul tur scrutinul prezidential din Turcia, devenind primul sef al statului ales prin vot direct, anunta ministrul turc al Justitiei, Bekir Bozdag.
Scrutinul prezidential din Turcia s-a incheiat duminica la ora 17.00, prezenta la urne fiind de aproximativ 70-75 la suta. Scrutinul s-a derulat fara incidente, iar angajatii comisiilor electorale au inceput numararea voturilor.
"Presedintele Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare si premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a devenit primul presedinte ales de popor", a transmis, prin Twitter, Bekir Bozdag, potrivit Reuters. Ministerul Justitiei a confirmat ca mesajul a fost transmis de pe contul oficial de Twitter al ministrului de resort.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Potrivit agentiei Anatolia, dupa numararea a 90 la suta din voturi, Erdogan a obtinut 52 la suta din voturi, situatie care i-ar permite sa castige scrutinul prezidential din primul tur. Pe locul al doilea este Ekmelettin Ihsanoglu, candidatul coalitiei opozitiei, condusa de Partidul Popular Republican (CHP), care a obtinut 39 la suta din voturi. Selahattin Demirtas, candidatul Partidului Popular Democrat (HDP), a obtinut 9 la suta.
Alegerea pentru prima data a unui presedinte prin votul direct al cetatenilor este un "eveniment foarte important" pentru Turcia, a declarat, la sectia de votare, premierul Recep Tayyip Erdogan, marele favorit al scrutinului prezidential.
"Poporul nostru isi alege pentru prima data fara intermediari presedintele. Este un eveniment foarte important in istoria politica a Turciei", a declarat Erdogan intr-o sectie de votare din Istanbul.
"Presedintele-ales si Guvernul vor colabora pentru atingerea obiectivelor fixate pentru anul 2023 (centenarul fondarii Republicii) si pentru 2071 (cand se implinesc 1.000 de ani de la venirea turcilor în Anatolia din Asia Centrala)", a spus Erdogan.
Erdogan a mers la vot impreuna cu sotia sa, Emina, si cu cei doi fii si cele doua fiice.
Sectiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (8.00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 20.00 (20.00, ora Romaniei).
Aproximativ 53 de milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a decide intre Erdogan, aflat la putere din 2003, si doi adversari ai acestuia din opozitie.
Pana acum, acesta era desemnat de Parlament si avea un rol mai degraba simbolic. In ciuda amplei contestari din ultimul an, actualul premier Erdogan e creditat cu 57% din intentiile de vot - cu mult peste urmatorul candidat. Sectiile de vot se inchid la ora 17:00. Iar primele rezultate sunt asteptate in cursul serii.
Recep Tayyp Erdogan, candidat la presedintie: "Noi nu ne oprim. Am scos din dictionar cuvintele vacanta, odihna, pauze."
Controversatul premier al Turciei este atat de bine plasat in sondaje, incat ar putea castiga din primul tur. Erdogan conduce tara cu o mana de fier de mai bine de un deceniu si se crede ca va continua sa o faca din fotoliul de presedinte. Vrea sa modifice Constitutia ca sa-si sporeasca prerogativele, dar, chiar daca nu va reusi, se poate folosi de prevederile actualei legi fundamentale ca sa joace un rol la fel de activ.
"A fost foarte criticat pentru ca a creat o atmosfera de polarizare. Chiar daca obtine majoritatea voturilor, mare parte dintre alegatorii din Turcia ii sunt din ce in ce mai ostili", explica Sinan Ulgen, analist politic.
Erdogan a ridicat economia tarii, dar multi il considera insetat de putere si dornic sa faca din Turcia un stat islamic. A refuzat sa demisioneze cand mii de oameni i-au cerut-o in strada saptamani in sir in vara anului trecut. A starnit din nou furia populatiei in mai anul acesta, cand 301 oameni au murit intr-un accident minier.
Are insa sprijinul unei mari parti a populatiei musulmane practicante, care a aplaudat masuri precum ridicarea interdictiei de a purta valul islamic in institutiile publice.
Principalul contracandidat al lui Erdogan este academicianul Ekmeleddin Ihsanoglu, sustinut de 12 partide de opozitie. Acesta si-a construit campania pe ideea de unitate si incluziune, fiind pe placul progresistilor. Sondajele il crediteaza insa cu mai bine de 10 procente sub Erdogan.
O noutate in peisajul politic turcesc este Partidul Femeilor. Infiintata abia in iunie, formatiunea nu are un candidat la prezidentiale, dar il sustine pe Ihsanoglu.