Surpriza uriasa in SUA. Hillary Clinton a pierdut lupta acolo unde se astepta mai putin, Trump a dat trei lovituri

alegeri sua

Bernie Sanders a produs o surpriza marti invingand-o pe Hillary Clinton in statul industrial Michigan in cursa pentru investitura democrata in vederea alegerilor prezidentiale din noiembrie.

De asemenea, miliardarul Donald Trump si-a consolidat pozitia in tabara republicana obtinand trei victorii facile, relateaza AFP.

Bernie Sanders a infirmat sondajele care il dadeau pe fostul secretar de stat favorit in statul Michigan, in care se afla capitala industriei auto americane, la Detroit. Potrivit rezultatelor aproape complete, el va obtine 50% din voturi, fata de 48% Hillary Clinton.

'Noaptea aceasta din Michigan a fost fantastica', a declarat senatorul de Vermont, care se prezinta drept un democrat socialist. 'Asta inseamna ca revolutia politica despre care vorbim produce un ecou puternic peste tot in tara', a spus el.

Sanders a obtinut si o treime din voturile americanilor de culoare, mult mai bine decat in sud, iar rezultatele arata ca are o sansa si in restul regiunii Midwest, precum in Ohio, care va vota marti.

Citește și
Donald Trump
ALEGERI IN SUA. Donald Trump a castigat in Kentucky si Louisiana. Louis C.K. l-a comparat pe miliardar cu Hitler
Reacția părinților studentei din București care și-a dat în judecată mama și tatăl pentru a-i obliga să-i plătească o pensie de 2.000 de lei

Strategii senatorului de Vermont sustin ca Hillary Clinton nu se afla in varful ei de forma si promit sa prelungeasca cursa pentru investitura democrata pana la ultimele alegeri primare, care au loc in luna iunie in California.

Celelalte alegeri democrate ale serii, din Mississippi, s-au soldat cu victoria lui Hillary Clinton, asa cum se prognoza. Ea a fost votata de 83% dintre alegatorii democrati, in timp ce principalul sau contracandidat a fost votat doar de 16%.

Fosta prima doamna a reusit astfel sa castige in toatele statele din sudul istoric, dupa Louisiana, Arkansas, Alabama si Georgia. Sustinerea comunitatii de culoare pentru Hillary Clinton a fost de nezdruncinat, noua din zece afro-americani votand pentru ea marti.

Delegatii fiind repartizati proportional, bilantul zilei de marti a fost in cele din urma favorabil lui Hillary Clinton, datorita victoriei sale zdrobitoare din statul Mississippi.

Pana in prezent, fosta sefa a diplomatiei americane a castigat 13 consultari populare din 22 si si-a asigurat peste jumatate din cei 2.382 delegati necesari pentru a obtine investitura in statul Philadelphia in luna iulie.

Intr-un miting electoral de marti, Hillary Clinton nu a facut referire la rezultatele din cursul serii, preferand sa vorbeasca despre alegerile prezidentiale din noiembrie.

'Sa fii candidat la presedintie nu este un concurs de insulte. Mai degraba ar trebui sa ne preocupe sa obtinem rezultate pentru americani', a spus fosta prima doamna la Cleveland, in statul Ohio.

Hillary Clinton se va afla din nou fata in fata cu Bernie Sanders miercuri seara, intr-o dezbatere care va avea loc la Miami.

La randul sau, Donald Trump a castigat destul de detasat in Mississippi, stat conservator din sud, unde conform rezultatelor cvasi-complete a obtinut 47% din voturi, in timp ce senatorul de Texas Ted Cruz a fost votat de 36% dintre republicani.

Trump castigat alegerile primare si in Michigan, stat industrial din regiunea Marilor Lacuri, cu circa 36% din voturi, unde Ted Cruz si guvernatorul din Ohio, John Kasich, isi disputa locul al doilea.

De asemenea, miliardarul a obtinut victoria in Hawaii, in Pacific, potrivit estimarilor televiziunilor americane, si le-a multumit deja alegatorilor locali intr-un mesaj pe Twitter.

In acelasi timp, Ted Cruz si-a intarit statutul de cel de-al doilea clasat in cursa pentru nominalizarea republicana, castigand alegerile primare in statul Idaho, in nord-vest. Senatorul de Florida Marco Rubio a inregistrat rezultate slabe, terminand ultimul in Michigan si Mississippi.

Aceste victorii i-au dat incredere lui Donald Trump, care si-a permis sa-si ironizeze adversarii pe tema milioanelor de dolari cheltuite pentru a-i pata reputatia de om de afaceri intr-un nou val de spoturi electorale.

'Atat de multe lucruri oribile s-au spus despre mine saptamana trecuta', a remarcat el in cadrul unei conferinte de presa din Florida. 'Asta arata cat de inteligent este publicul, pentru ca stie ca nu sunt decat minciuni', a adaugat el.

'Democratii vin la noi, independentii vin la noi. Oameni care nu au votat niciodata cu republicanii ni se alatura', a mai spus Donald Trump.

De altfel, el a facut reclama pentru unele dintre produsele care ii poarta marca, referindu-se printre altele la podgorii si steak-uri si chiar oferindu-le sticle jurnalistilor.

In total, el a castigat 14 consultari dintre cele 23 desfasurate pana la 1 februarie. Donald Trump a acumulat inainte de ziua de marti 384 de delegati, fata de 300 pentru Ted Cruz, in conditiile in care pentru a obtine investitura republicana la conventia din Cleveland din iulie sunt necesari 1.237 de delegati.

Privirea lui Donald Trump se indreapta acum spre statul Florida, care va vota martea viitoare impreuna cu alte state. Acest scrutin este votul ultimei sanse pentru Marco Rubio, care spera sa supravietuiasca in cursa republicana printr-o victorie 'la domiciliu', comenteaza AFP.

Donald Trump considera "ridicole" comparatiile dintre un gest al sau si salutul nazist

Donald Trump, favoritul din alegerile primare republicane, s-a declarat marti uluit de faptul ca unii au interpretat gestul pe care il face in fata sustinatorilor sai drept un salut nazist, informeaza miercuri AFP.

"E ridicol", i-a raspuns el unui jurnalist de la NBC care l-a abordat la telefon. "Pana la acest apel telefonic nici nu stiam ca acest lucru pune vreo problema. Toata lumea din sala ridica mana, ne amuzam", a spus Trump.

La mai multe mitinguri care au avut loc dupa reuniunea electorala de sambata din Orlando, statul Florida, candidatul republican a cerut multimii sa ridice mana dreapta si sa jure ca va vota intr-adevar pentru el in timpul alegerilor primare.

O fotografie a scenei publicata de o jurnalista de la Washington Post pe Twitter, facuta din spatele salii, a suscitat comparatii cu salutul nazist pe reteaua de socializare, chiar daca mainile celor mai multi dintre sustinatori erau ridicate spre plafon, nu drept in fata. Multi nu au bratul intins si Donald Trump insusi are palma ridicata, insa mana pliata din cot, in maniera alesilor care depun juramantul inainte de a prelua o functie.

"Ei nu au facut decat sa-si ridice mana ca pentru a vota, nu in forma de salut", a spus Donald Trump marti la postul de televiziune ABC.

Cu toate acestea, el a declarat ca se va gandi daca le va mai cere acest gest sustinatorilor sai. "In mod cert, ma voi gandi la asta, pentru ca nu vreau sa jignesc pe nimeni", a spus el la NBC.

Aceste interpretari pe retelele de socializare vin sa se adauge declaratiei presedintelui mexican, Enrique Pena Nieto, care si-a exprimat luni regretul in legatura cu "retorica stridenta" a candidatului american si care a comparat ascensiunea lui Donald Trump cu instalarea la putere a lui Benito Mussolini si Adolf Hitler. Cu toate acestea, presedintele mexican nu a facut referire la gestul pe care il face Trump in prezenta sustinatorilor sai.
 

Articol recomandat de sport.ro
Fotbalul românesc, zguduit din temelii! Reacție energică după ce Tribunalul București a hotărât că FRF funcționează ilegal
Fotbalul românesc, zguduit din temelii! Reacție energică după ce Tribunalul București a hotărât că FRF funcționează ilegal
Citește și...
ALEGERI 2016:
ALEGERI 2016: "Candidezi ca un hot!". Platforma Tinerilor acuza marile partide ca incalca deja legea

Platforma Actiunea Civica a Tinerilor condamna actiunile partidelor politice care au inceput, cu peste doua luni inainte de termenul legal, actiunile de promovare electorala.

ALEGERI IN SUA. Donald Trump a castigat in Kentucky si Louisiana. Louis C.K. l-a comparat pe miliardar cu Hitler
ALEGERI IN SUA. Donald Trump a castigat in Kentucky si Louisiana. Louis C.K. l-a comparat pe miliardar cu Hitler

Super Saturday. Donald Trump a castigat alegerile primare republicane din Kentucky, a doua victorie obtinuta sambata dupa cea din Louisiana.

SUPER TUESDAY. Republicanii, in criza inaintea alegerilor cruciale. Sondajele arata ca Trump isi va spulbera adversarii
SUPER TUESDAY. Republicanii, in criza inaintea alegerilor cruciale. Sondajele arata ca Trump isi va spulbera adversarii

 Marti, in 12 state din SUA au loc alegeri primare in cursa pentru nominalizarea candidatilor celor doua partide, democrat si republican, la prezidentialele din noiembrie, noteaza AFP si Xinhua.

Recomandări
Cine este Keir Starmer, laburistul aproape necunoscut care se pregătește să devină premierul Marii Britanii
Cine este Keir Starmer, laburistul aproape necunoscut care se pregătește să devină premierul Marii Britanii

O pagină de istorie s-a întors, joi, în Regatul Unit, unde Partidul Laburist a provocat o înfrângere zdrobitoare conservatorilor care se află de 14 ani la putere.   

Șoferii pot rămâne fără permis și de la pastilele de răceală. Poliția a recunoscut că aparatele DrugTest dau erori mari
Șoferii pot rămâne fără permis și de la pastilele de răceală. Poliția a recunoscut că aparatele DrugTest dau erori mari

Șoferii care refuză testarea rapidă pentru droguri rămân fără permis, până când analizele de sânge sunt gata. Peste 90.000 de persoane au semnat o petiție pentru anularea acestei măsuri care este deja în vigoare.  

Peste 60% dintre români așteaptă îmbunătățiri după alegerile locale. Care sunt așteptările - Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români așteaptă îmbunătățiri după alegerile locale. Care sunt așteptările - Sondaj INSCOP

Mai bine de jumătate dintre români se așteaptă la îmbunătățire a situației din localitatea unde trăiesc în urma alegerilor locale. Românii sunt optimiști și cu privire la reprezentarea României în Parlamentul European.