SUPER TUESDAY. Republicanii, in criza inaintea alegerilor cruciale. Sondajele arata ca Trump isi va spulbera adversarii

Alegeri SUA

 Marti, in 12 state din SUA au loc alegeri primare in cursa pentru nominalizarea candidatilor celor doua partide, democrat si republican, la prezidentialele din noiembrie, noteaza AFP si Xinhua.

 Desi esti criticat din toate partile pentru politica adoptata in privinta imigrantilor si pentru ca a evitat sa se delimiteze de persoane asociate cu Ku Klux Klan, acest lucru nu pare deloc sa il afecteze pe Donald Trump. Chiar din contra, scorurile sale din sondaje cresc tot mai mult, relateaza The Guardian.

Dominarea sa categorica din cadrul Partidului Republican, in fata rivalilor Ted Cruz si Marco Rubio, i-a facut pe membrii partidului sa nu aiba decat doua optiuni la dispozitie: fie incearca sa il distruga pe Donald Trump, fie se alatura taberei omului de afaceri, considerata de multi populista si xenofoba. Unii deja i s-au alaturat, precum guvernatorul din New Jersey sau senatorul Jeff Sessions, in timp ce altii au preferat sa stea departe sau sa-l considerata nu tocmai potrivit pentru a fi nominalizat candidat la presedintie.

Ted Cruz, Marco Rubio si fostul candidat al republicanilor la presedintie in 2012, Mitt Romney, l-au atacat dur in ultimele zile pe Donald Trump, care a castigat pana acum alegerile in 3 din 4 state, insa pare sa fie in zadar. Miliardarul se indreapta spre inca o victorie categorica si pare ca nu il poate opri nimic in cursa sa pentru a fi desemnat candidatul oficial la presedintie din partea Partidului Republican.

Predictii pentru Super Tuesday

Citește și
Donald Trump
Donald Trump, comparat cu Hitler de catre doi fosti presedinti: "Este deschis rasist si vorbeste impotriva migrantilor"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Chiar daca 'Super Tuesday' ('Super Marti'), cum este denumita aceasta zi de alegeri, nu va pune capat competitiei - ce va continua pana in iunie, in alte zeci de state -, ea le-ar putea oferi un avans semnificativ lui Hillary Clinton si Donald Trump, risipind sperantele contracandidatilor lor.

Hillary Clinton, care a castigat categoric sambata in Carolina de Sud in fata rivalului sau, senatorul de Vermont Bernie Sanders, detine intre 20 si 34 puncte de avans in Texas, Georgia si Tennessee, potrivit sondajelor publicate duminica de NBC/Wall Street Journal.

In tabara republicana, Donald Trump continua sa-si domine cei patru urmaritori. Conform unui sondaj CNN la nivel national, publicat luni, Trump reuneste 49% din intentiile de vot ale republicanilor, fata de 16% in favoarea lui Marco Rubio, senator de Florida, si 15% pentru Ted Cruz, senator de Texas.

Statele si numarul acelora care participa la Super Tuesday variaza de la un an electoral la altul, recordul fiind inregistrat in 2008, cand 24 de state si teritoriul insular Samoa americana au organizat alegerile primare in aceeasi zi.

In 2016, in Super Tuesday vor vota 12 state: Al

abama, Alaska, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont si Virginia. in 10 state se va vota pentru ambele partide, in timp ce in Alaska vor avea loc doar caucusuri republicane, iar in Colorado, doar democrate.

In total, Partidul Democrat va desemna 865 de delegati la conventie, iar Partidul Republican, 595.

Pentru a obtine nominalizarea in cursa pentru Casa Alba, un candidat republican are nevoie de voturile a 1.237 delegati din totalul de 2.472, in cazul democratilor numarul minim fiind de 2.382 din 4.763.

Dintre statele care voteaza marti, cele mai importante sunt considerate, prin prisma numarul de delegati pe care ii vor desemna, Texas, Georgia si Minnesota.

Un fotoreporter a fost trantit la pamant de un politist de la Secret Service in cursul unui miting al candidatului Trump

Fotoreporterul revistei americane Time Christopher Morris a fost trantit la pamant luni, in mod brutal, de un politist de la Secret Service la un miting al candidatului in alegerile primare republicane Donald Trump, incidentul fiind partial filmat, relateaza AFP.

Potrivit mai multor inregistrari video cu incidentul difuzate pe Twitter si Instagram, la Radford in Virginia, Christopher Morris se afla in apropierea barierelor care delimiteaza spatiul presei in momentul in care mai multi manifestanti care au intrerupt reuniunea publica a lui Donald Trump erau condusi afara.

Secret Service, care este serviciul de protectie a inaltilor responsabili ai SUA, si in special a presedintelui, a recunoscut intr-un comunicat ca barbatul era unul dintre angajatii sai. 'Biroul nostru local lucreaza cu partenerii sai din cadrul fortelor de ordine pentru a determina circumstantele exacte care au condus la incident', a precizat serviciul. in inregistrare se vede agentul care ii cere fotoreporterului sa ramana in zona delimitata.

'Intoarceti-va in zona delimitata', i-a spus politistul jurnalistului, care a raspuns: 'sterge-o'. Dupa acest schimb de cuvinte, agentul l-a prins de gat pe fotoreporter si l-a trantit la pamant. Nicio imagine din momentele precedente incidentului nu este disponibila. O alta inregistrare il arata pe fotograf ridicandu-se si incercand sa-l apuce de gat pe agent. Apoi el a fost condus afara de politisti in uniforma.

'Am iesit un metru si jumatate din zona presei si m-a prins si a inceput sa ma stranga de gat si sa ma tranteasca la pamant', a explicat la putin timp dupa incident Christopher Morris unui ziarist CNN.

Donald Trump, la fel ca Hillary Clinton si Bernie Sanders, este protejat de un contingent de politisti de la Secret Service. Ei sunt garzi de corp pentru candidat, dar supervizeaza de asemenea securitatea si accesul in cursul tuturor deplasarilor, cu sprijinul fortelor de politie locale.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Jurnalist, agresat de un agent al serviciilor secrete americane la un miting de-al lui Trump. Ce a patit reporterul. VIDEO
Jurnalist, agresat de un agent al serviciilor secrete americane la un miting de-al lui Trump. Ce a patit reporterul. VIDEO

Fotoreporterul revistei Time Christopher Morris a fost trantit la pamant luni, in mod brutal, de un politist de la Secret Service la un miting al candidatului in alegerile primare republicane Donald Trump, incidentul fiind partial filmat, relateaza AFP.

Donald Trump, comparat cu Hitler de catre doi fosti presedinti:
Donald Trump, comparat cu Hitler de catre doi fosti presedinti: "Este deschis rasist si vorbeste impotriva migrantilor"

Retorica politica a lui Donald Trump, principalul candidat republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite, este "rasista" si aminteste de Adolf Hitler, a declarat reporterilor fostul presedinte mexican Felipe Calderon.

Donald Trump este nepotul unui imigrant ilegal, afirma un profesor britanic. De ce bunicul sau era considerat
Donald Trump este nepotul unui imigrant ilegal, afirma un profesor britanic. De ce bunicul sau era considerat "inamicul SUA"

Un profesor de la universitatea britanica Aston a facut o descoperire surprinzatoare in arborele genealogic al controversatului candidat republican la presedintia SUA.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.