Vladimir Putin este, oficial, castigatorul alegerilor prezidentiale din Rusia, DIN PRIMUL TUR
Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale de duminica din Rusia cu 63,7% din voturi, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a peste 99% din buletine, relateaza Russia Today.
Anuntul a fost facut de catre presedintele Comisiei Centrale Electorale, care l-a declarat pe Vladimir Putin noul presedinte al Rusiei, potrivit Russia Today. "Dupa cum vedeti, alegerile s-au terminat dupa prima runda" a spus Vladimir Ciurov. Ghenadi Ziuganov a obtinut 17,19 % din voturi. Pe locul 3 se afla Mihail Prohorov, cu 7,85 %, urmat de Jirinovski si Mironov, cu 6,23% si, respetiv, 3,85% din voturi.
Vladimir Putin si-a anuntat victoria inca de duminica seara, cand a multumit sustinatorilor pentru voturile acordate. "Am castigat intr-o lupta dreapta si deschisa" a spus Putin in fata celor aproximativ 110.000 de oameni, adunati in Piata Maneznaia de langa Kremlin.
El a subliniat faptul ca victoria sa este un semnal puternic pentru cei care vor sa distruga Rusia.
"A fost mai mult decat o simpla cursa electorala prezidentiala. A fost un test foarte important pentru noi - un test de maturitate politica a poporului nostru si de independenta. Am demonstrat ca nimeni nu ne poate impune ce sa facem. Am aratat ca poporul nostru este capabil sa faca diferenta intre dorinta pentru progres si provocarile politice care au un singur scop: distrugerea Rusiei. Astazi, poporul nostru a dovedit ca aceste scenarii nu vor functiona in tara noastra." a declarat Vladimir Putin, citat de Russia Today.
El a aparut pe o scena in fata multimii de la Moscova alaturi de Dmitri Medvedev, care, de asemenea, a multumit suporterilor lui Putin. Moscova mai crede in lacrimi? Vladimir Putin a plans dupa castigarea alegerilor prezidentiale. VIDEO
Cronologia evenimentelor (ora Romaniei):
Luni - 5 martie
ora 14.15 Vladimir Putin a obtinut rezultate extraordinare in unele zone ale tarii, respectiv aproape 100 la suta din voturi in Cecenia, dar nu a depasit pragul de 50 la suta la Moscova, potrivit ultimelor rezultate publicate astazi.
ora 12.30 Majoritatea plangerilor impotriva neregulilor comise la alegerile prezidentiale ruse sunt nefondate, a declarat luni la Moscova presedintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov, citat de RIA Novosti, in pagina electronica. El a mai spus ca problemele tehnice survenite in timpul transmiterii in direct a desfasurarii alegerilor din birourile de vot nu pot fi considerate nereguli. "Adevaratele nereguli sunt foarte putin numeroase", a declarat Ciurov. Tot potrivit lui, numarul total al acestora nu ar trebui sa depaseasca 300.
ora 12.20 Alegerile prezidentiale ruse, castigate duminica de Vladimir Putin, au fost marcate de importante nereguli la numararea voturilor, dupa o campanie clar orientata in favoarea premierului, au declarat observatorii electorali din cadrul OSCE, relateaza AFP. "Procesul s-a deteriorat la numararea voturilor si a fost evaluat negativ (de OSCE) in aproape o treime din birourile de vot din cauza neregulilor de procedura", a declarat OSCE intr-un comunicat, adaugand ca aceasta campanie a fost clar orientata in favoarea unuia dintre candidati.
"Desi candidatii la alegerile prezidentiale ruse au putut sa isi desfasoare campania fara sa fie impiedicati, conditiile au fost clar orientate in favoarea unui candidat, premierul Vladimir Putin", au conchis observatorii internationali. "Aceste alegeri au aratat ca este un invingator clar cu o majoritate absoluta, evitandu-se un al doilea tur. Totusi, optiunile electorilor au fost limitate, concurenta electorala nu a fost echitabila si a lipsit un arbitru independent", a adaugat OSCE referindu-se la Comisia Electorala Centrala.
ora 11.00 Organizatia neguvernamentala Golos considera ca alegerile prezidentiale din Rusia nu pot fi declarate "corecte si deschise", asa cum a afirmat premierul Vladimir Putin, avand in vedere ca au existat numeroase fraude, cum ar fi votul fortat sau turismul electoral. "Astfel de alegeri nu pot fi considerate corecte, juste si deschise conform Constitutiei ruse si standardelor internationale", a declarat o purtatoare de cuvant al Golos in cadrul une conferinte de presa, relateaza BBC News Online.
Potrivit numaratorii organizatiei, Putin ar fi obtinut doar putin peste 50 de procente, cu mult mai putin decat datele oficiale anuntate de comisia electorala. "Am castigat o lupta deschisa si onesta", a declarat Putin duminica seara, in timpul unei scurte aparitii in fata sustinatorilor sai reuniti in centrul Moscovei. Alegerile din Rusia s-au desfasurat pe fondul nemultumirii populare amplificate de acuzatiile de frauda in timpul alegerilor parlamentare din decembrie. Presupusele fraude s-au produs in pofida prezentei a sute de observatori independenti si a amplasarii camerelor web in sectiile de votare.
ora 10.45 Aproximativ 824.000 de buletine au fost invalidate in timpul numaratorii voturilor in cadrul alegerilor prezidentiale in Rusia, a anuntat la Moscova purtatorul de cuvant al Comisiei Electorale Centrale, Valeri Kriukov, citat de RIA Novosti, in pagina electronica. "Potrivit datelor provizorii, numarul buletinelor invalidate se ridica la aproximativ 824.000", a declarat Kriukov in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, dupa numararea a 99,3 la suta din buletine, Vladimir Putin se afla pe primul loc cu 63,75 la suta din voturi. Actualul sef al Guvernului rus, care a detinut deja doua mandate prezidentiale in perioada 2000-2008, este urmat de liderul comunist Ghennadi Ziuganov (17,19 la suta) si candidatul independent Mihail Prohorov (7,82 la suta).
ora 10.40 Un numar de 373 de cetateni rusi au votat, duminica, la sectia deschisa in sediul Consulatului general al Federatiei Ruse de la Bucuresti, dintre acestia 249 optand pentru Vladimir Putin. Reprezentantii sectiei de votare au declarat ca doua treimi dintre cei care si-au exprimat votul la Bucuresti, au optat pentru Vladimir Putin, respectiv 66,75%.
Pe locul al doilea in preferintele electoratului rus de la Bucuresti s-a aflat liberalul Mihail Prohorov, care a obtinut 62 de voturi. De asemenea, Ghennadi Ziuganov a intrunit 35 de voturi, Vladimir Jirinovski - 12 voturi, iar Serghei Mironov - 12 voturi. Trei buletine de vot au fost anulate.
ora 08.30 Comisia Centrala Electorala din Rusia anunta oficial ca Vladimir Putin a castigat alegerile prezidentiale inca din primul tur, cu peste 63% din voturile populatiei.
ora 07.45 Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a ordonat procurorului general sa verifice "legitimitatea" deciziei in cazul fostului magnat al petrolului si critic al puterii Mihail Hodorkovski, a anuntat Kremlinul intr-un comunicat, relateaza AFP. Dmitri Medvedev il desemneza pe procurorul general Iuri Ceaika "sa analizeze pana la 1 aprilie legitimitatea deciziilor judecatoresti" privind 32 de persoane condamnate, intre care Mihail Hodorkovski si principalul asociat al acestuia, Platon Lebedev, potrivit comunicatului.
Presedintele in exercitiu a reactionat astfel la cererea opozitiei care i-a transmis o lista considerata a "prizonierilor politici" in cadrul unei intalniri la 20 februarie. Eliberarea detinutilor politici este una dintre cerintele marilor manifestatii de la Moscova, care au urmat alegerilor legislative contestate din 4 decembrie.
Incarcerat din 2003, Hodorkovski a fost condamnat in doua procese succesive la 13 ani de inchisoare pentru frauda fiscala, spalare de bani si deturnare de petrol, intr-un caz considerat de multi observatori ca o reglare de conturi intre putere si omul de afaceri care a tinut piept Kremlinului si a finantat opozitia.
ora 06:50 Vladimir Putin a obtinut 63,9% dupa numararea buletinelor din 98,47% din birourile de vot, potrivit datelor anuntate de Comisia Electorala Centrala. Comunistul Ghennadi Ziuganov obtine 17,18% din voturi, liberalul Mihail Prohorov 7,7%, populistul Vladimir Jirinovski 6,24%, iar candidatul de centru Sergehi Mironov 3,84%.
Rata de participare a atins 64%. Vladimir Putin, premier din 2008, a parasit Kremlinul in acelasi an deoarece Constitutia nu ii permitea sa efectueze mai mult de doua mandate consecutiv. El l-a propulsat pe subordonatul sau Dmitri Medvedv la presedintie, iar acesta din urma a renuntat la un nou mandat prezidential in favoarea mentorului sau.
O reforma constitutionala a ridicat mandatul de la patru la sase ani, astfel ca Putin va avea dreptul sa se prezinte si la alegerile din 2018 si sa se mentina la putere pana in 2024.
Duminica - 6 martie
ora 10:55 Vladimir Putin: Alegatorii nu au permis "distrugerea statului rus"
Premierul in exercitiu Vladimir Putin a obtinut duminica seara 63,42% din voturi dupa numararea buletinelor din 30% din birourile de vot, potrivit datelor oferite de Comisia Electorala Centrala si citate de AFP.
Premierul Vladimir Putin, care a castigat alegerile prezidentiale duminica in Rusia, le-a multumit in cursul serii alegatorilor care nu au permis "distrugerea statutului rus", in fata sustinatorilor sai reuniti in numar mare in apropiere de Piata Rosie, relateaza AFP.
"Alegatorii nostri stiu sa faca diferenta intre dorinta de reinnoire si provocarile politice al caror scop este distrugerea statului", a declarat el, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile ruse, referindu-se la manifestatiile opozitiei.
ora 21:10 Candidatul comunist Ghennadi Ziuganov se afla pe locul al doilea, cu 17,25% din voturi, potrivit aceleiasi surse.
ora 21:05 Vladimir Putin si Dmitri Medvedev si-au facut aparitia in fata celor peste 100.000 de sustinatori reuniti in apropiere de Kremlin, relateaza AFP.
ora 21:00 Inregistrarea de catre o camera web a unei fraude la un birou de vot din Daghestan, in Caucazul rus, care a circulat intens pe Internet, a generat scandal in Rusia, iar Comisia Electorala Centrala a promis anularea rezultatelor in aceasta sectie de votare, relateaza AFP.
Imaginile arata mai multe persoane care timp de cateva minute introduc zeci de buletine in doua urne, fara sa se grabeasca si fara sa se intrerupa la sosirea altor alegatori.
"Am vazut inregistrarea. Camera a fixat frauda in biroul de vot nr.1402 din Daghestan. Am primit, de asemenea, plangeri de la acest birou. Va asigur ca rezultatul din acest birou va fi invalidat", a declarat vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale, Leonid Ivlev, citat de agentia RIA Novosti.
Vladimir Putin a ordonat instalarea de camere web in toate sectiile de votare dupa manifestatiile opozitiei impotriva fraudelor comise la alegerile legislative din decembrie.
Seful de campanie al lui Putin, Stanislav Govoruhin, a apreciat ca nu este vorba in mod obligatoriu de o frauda.
"Potrivit aparentelor, responsabilii introduceau buletinele intr-o mica urna mobila pentru ca trebuie sa fii idiot sa fraudezi alegerile in vazul lumii", a declarat Govoruhin, citat de RIA Novosti.
"Dar daca frauda se confirma, vom contesta rezultatele din acest birou", a subliniat el.
ora 20:00 Candidatul comunist la alegerile prezidentiale ruse, Ghennadi Ziuganov, a denuntat duminica un scrutin al "hotilor, absolut incorect", dupa victoria lui Vladimir Putin, in timp ce opozantul liberal Vladimir Rijkov a considerat votul ilegitim, relateaza AFP.
"Este un scrutin al hotilor, absolut incorect si nedemn", a declarat Ziuganov la televiziune.
Vladimir Rijkov, unul dintre organizatorii manifestatiilor opozitiei in ultimele luni, a considerat la randul lui ca "niciun parametru nu permite considerarea acestor alegeri drept legitime".
ora 19:30 Premierul rus Vladimir Putin a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, obtinand 61,8% din voturi dupa numararea a 14,5% din buletine, a anuntat Comisia Electorala rusa, citata de AFP.
Comunistul Ghennadi Ziuganov s-a clasat pe locul al doilea cu 17,82% din voturi.
Un sondaj realizat la iesirea de la urne de institutul Vtiom il credita pe Putin cu 58,3 la suta din voturi.
Pe locul al treilea se afla populistul Vladimir Jirinovski, cu 8%, care l-a devansat pe miliardarul Mihail Prohorov (7,5%) si pe candidatul de centru Serghei Mironov (3,67%).
Aceste procente au fost difuzate chiar la ora 21.00 (19.00 ora Romaniei), la inchiderea ultimelor birouri de vot din Kaliningrad, enclava rusa situata intre Polonia si tarile baltice.
Sondajul Vtiom il plaseaza pe Prohorov pe locul al treilea, cu 9,2% din voturi.
ora 19:09 Premierul Vladimir Putin ar fi obtinut 58,3% din voturi, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, relateaza AFP.
Reuters, in schimb, anunta ca Vladmiri Putin ar fi obstinut chiar 59,3% din voturile cetatenilor rusi.
Iar Russia Today sustine ca premierul a trecut linistit de alegeri, adunanad 61,8% din voturi. Datele provin de la Comitetul Central Electoral rus.
Tot Russia Today scrie ca urmatorul in clasamentul alegerilor este Gennady Zyuganov, care o obtinut 17,7% din voturile alegatorilor.
ora 16:10 Rusii au votat astazi pentru un nou presedinte. Vorba vine "nou". Cu toate protestele din ultima vreme, sondajele aratau ca Vladimir Putin ar putea castiga un nou mandat la Kremlin inca din primul tur.
Rata de participare la alegerile prezidentiale din Rusia era de 47,6% la ora 15.00 (13.00 ora Romaniei), a anuntat duminica vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale ruse, Stanislav Vavilov, citat de RIA Novosti, in pagina electronica.
In regiunile din Caucazul de nord, peste 50% dintre alegatori mersesera la urne la aceeasi ora, a anuntat Comisia Electorala locala. In nord-vestul tarii, rata cea mai mare de participare a fost inregistrata in Republica Komis.
Niveluri ridicate de participare au fost inregistrate si in regiunea Vologda si in districtul autonom Nenet. In acelasi timp, la Sankt-Petersburg votasera doar 35,35% dintr alegatori. In total, 110 milioane de cetateni rusi, dintre care doua milioane in strainatate, sunt chemati la urne pentru a-si alege noul presedinte pentru un mandat de sase ani.
Partea vesela a alegerilor din Rusia. Momente memorabile din sectiile de votare. VIDEO
ora 13.10 Trei militante ale miscarii feministe ucrainene FEMEN au manifestat topless in sectia in care a votat Vladimir Putin, marele favorit la alegerile prezidentiale, inainte de a fi retinute de politie. Tinerele, cu sanii goi, si-au scris cu negru pe piept "Fur pentru Putin".
Agentii de securitate si politistii le-au retinut imediat si fara menajamente. Potrivit site-ului lor, femen.livejournal.com, cele trei militante voiau sa fure urna in care cu cateva minute mai devreme actualul premier isi introdusese buletinul de vot. Ele strigau: "Putin hotul!".ora 12.45 Doi barbati au murit, in urma unor atacuri de cord, in doua sectii de votare diferite, in timpul alegerilor prezidentiale din Rusia, relateaza RIA Novosti, in editia electronica. Unul dintre ei, in varsta de 65 de ani, membru al unei comisii electorale locale din Zelenograd (nordul Moscovei), a mers intr-o pauza de tigara cu cateva minute inainte de deschiderea sectiei de votare, cand a suferit atacul de cord si a murit inainte ca ambulanta sa ajunga la fata locului.
Un alt barbat, in varsta de 53 de ani, a fost externat din spital in urma cu doua zile si a murit in urma unui infarct dupa ce a votat la Omsk, in vestul Siberiei.
ora 12.30 Premierul rus Vladimir Putin, favorit la alegerile prezidentiale din Rusia, a votat impreuna cu sotia sa, Liudmila, intr-o sectie de votare din Moscova, dupa ce "a dormit bine" si a facut "cateva exercitii", relateaza RIA Novosti, in pagina electronica. Cei doi au ajuns la sectia de votare nr.2079 de la Academia Rusa de stiinte din sud-vestul Moscovei, duminica dupa-amiaza. Unul dintre jurnalistii care il asteptau pe premier l-a intrebat daca si-a contactat echipa de campanie pentru a verifica informatiile cu privire la presupusele nereguli. "Am dormit bine, am facut cateva exercitii si am venit aici. Nu am luat legatura cu echipa", a declarat el.
Ca raspuns la o intrebare despre rata de participare la vot, Putin a declarat ca se asteapta ca un numar mare de persoane sa vina la urne. "Sunt increzator ca oamenii vor demonstra responsabilitate in aceasta privinta", a declarat el. Ceilalalti candidati, Vladimir Jirinovski, Serghei Mironov, Mihai Prohorov si Ghennadi Ziuganov au votat deja. Presedintele rus in exercitiu Dmitri Medvedev si sotia acestuia Svetlana au votat intr-o sectie situata intr-o scoala din Moscova.
ora 12.00 Vladimir Putin a promis ca sistemul de camere web instalat in fiecare sectie de votare din Rusia va permite verificarea modului in care s-au desfasurat alegerile dar duminica acesta functiona mai mult sau mai putin bine, au anuntat observatorii, relateaza AFP. Site-ul oficial http://webvybory2012.ru ar trebui sa difuzeze in timp real imagini de la cele 180.000 de camere web instalate in 90.000 de sectii de vot. Acesta poate fi accesat de toti cei care s-au inregistrat in prealabil si permite, teoretic, supravegherea scrutinului in fiecare birou de vot din Rusia.
In patru sectii de votare din Mahacikala, in Daghestan (Caucazul rus), unde un jurnalist al AFP a urmarit duminica dimineata votul prin intermediul acestor camere, calitatea transmisiunii este mult prea proasta pentru a putea vorbi despre o posibilitate reala de control la distanta: urna nu se poate vedea, imaginile au fost blocate timp de mai multe minute, a disparut sunetul si au fost dificultati de conectare.
Biroul de vot nr.993 din Mahacikala este echipat cu doua camere web, una arata imagini de la birourile comisiei, iar alta de la cele doua urne si cabinele de vot. Dar camera este fixata in asa fel incat imaginea sa permita controlarea unei singure urne. Cealalta este in afara cadrului, iar camera web nu permite sa se vada ce se intampla acolo. Calitatea transmisiunii varia in cursul diminetii, imaginea se bloca sau disparea cateva momente. In biroul de vot nr.1090 din Mahacikala, camera nu arata decat o urna din doua.
La Iakutk (in Siveria de est), situatia este mai buna, in birourile de vot nr.703 si 704 camerele sunt bine dispuse, se pot vedea cele doua urne si se poate controla daca cetatenii depun un singur buletin de vot. Contactat prin telefon de AFP, serviciul de presa al Comisiei Electorale Centrale nu a fost in masura sa comenteze problemele tehnice care impiedica functionarea site-ului webvybory2012.ru.
ora 11.30 Rata de participare la alegeri a depasit 15% in primele doua ore de vot, a anuntat Comisia Electorala Centrala duminica, relateaza RIA Novosti. "Rata de participare a ajuns la 15,3 la suta la 10.00 ora Moscovei (08.00 ora Romaniei)", a declarat Stanislav Vavilov, vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale.
ora 11.00 Partidele de opozitie si o organizatie neguvernamentala rusa denunta fraude in mai multe sectii de votare din tara inca de la primele ore ale procesului electoral care ar urma sa il readuca la Kremlin pe actualul premier Vladimir Putin, relateaza AFP. "Aceleasi persoane voteaza in birourile de vot nr.2164 si 2166" din Moscova, sustine pe site-ul sau partidul democrat Iabloko, ce a trimis numerosi observatori la aceste alegeri.
"La Vladivostok, in biroul nr.155, alegatorii au descoperit (la sosire) ca deja votasera", afirma partidul, al carui candidat, Grigori Iavlinski, a fost descalificat la sfarsitul lui ianuarie pe motiv ca a inregistrat nereguli in strangerea celor doua milioane de semnaturi de sustinere.
Partidul comunist denunta si el o serie de fraude, cum ar fi cea comisa, potrivit observatorilor, intr-o sectie din regiunea Kirov (la est de Moscova), unde un teanc de buletine a fost aruncat in urna. Organizatia neguvernamentala Golos, care realizeaza online o carta a fraudelor interactiva (http://www.kartanarusheniy.ru) in cooperare cu editia rusa a revistei americane Forbes, a numarat pana la 12.30 ora Moscovei (10.30 ora Romaniei) cateva sute de nereguli.
ora 07.00 "Sectiile de vot s-au deschis asa cum era prevazut, totul se desfasoara bine", a declarat duminica dimineata prin telefon Oksana Balinina, vicepresedinte al Comisiei electorale din districtul Ciukotka, situat in extremitatea orientala a Siberiei.
Rusia se intinde pe noua fusuri orare, locuitorii din Ciukotka fiind primii care voteaza in acest scrutin care se va incheia duminica la ora 17:00 GMT (19:00, ora Romaniei) la Kaliningrad (vest). Aproximativ 109 milioane de alegatori sunt chemati la urne, iar primele estimari ale rezultatelor vor fi cunoscute dupa ora 21:00 (19:00, ora Romaniei).
Vladimir Putin, marele favorit al acestui scrutin, este creditat cu aproximativ 60 la suta din intentiile de vot, conform celor mai recente sondaje publicate la sfarsitul lunii februarie. Insa opozitia a facut tot posibilul pentru a mobiliza alegatorii si a impune un al doilea tur de scrutin celui mai puternic om din Rusia, care a detinut deja functia de presedinte din 2000 pana in 2008, dar care si-a vazut popularitatea in declin.
Acesta concureaza cu alti patru candidati: comunistul Ghennadi Ziuganov (clasat al doilea conform sondajelor), populistul Vladimir Jirinovski, miliardarul si noul venit pe scena politica Mihail Prohorov si centristul Serghei Mironov.Insa toti s-au abtinut de a il ataca direct pe fostul agent KGB si niciun membru al opozitiei radicale fata de Vladimir Putin nu a fost autorizat sa participe. Coalitia opozitiei care a organizat dupa alegerile legislative din decembrie - marcate conform acestora de fraude masive - proteste de amploare, fara precedent la Moscova de 12 ani, a calificat deja acest scrutin ca fiind non-democratic.
Confruntat cu aceasta contestare, aproximativ 180.000 de camere de supraveghere au fost instalate in 90.000 de sectii de vot (dintr-un total de 95.000) in Rusia, la initiativa lui Putin, cu scopul declarat de a evita fraudele electorale.
Pentru misiunea de observare electorala a Organizatiei pentru securitate si cooperare in Europa (OSCE) din Rusia, instalarea acestor camere nu garanteaza absenta fraudelor, deoarece camerele nu pot filma mai ales procesul de numarare a buletinelor de vot si de inregistrare a rezultatelor.
CITITI si: "De la moartea lui Gandhi nu mai am cu cine sa vorbesc". Cele mai socante declaratii ale lui PUTIN
Niciun contracandidat n-a avut curaj sa-l atace pe Putin
Teoretic, cei 109 milioane de rusi chemati la urne au de ales intre 5 candidati. Insa cei patru - sa le spunem rivali ai lui Putin - au avut grija sa nu-l atace fatis in campania electorala. Si oricum, nici unui membru al adevaratei opozitii NU i s-a permis sa candideze. Dupa acuzatiile de frauda in alegerile parlamentare din decembrie, guvernul a anuntat ca in 90.000 de sectii de votare din toata tara au fost montate 180.000 de camere web. Ordinul a venit chiar de la Putin.Igor Şcegolev, ministrul pentru Comunicatii si Mass Media: "De aceea premierul, care candideaza acum la presedintie, a sugerat implementarea acestui tip de tehnologie, pentru a da oricui posibilitatea sa urmareasca, in timp real, ce se intampla".
Cu atata transparenta, Putin vrea sa arate ca anuntata "rocada rusa" cu Dmitri Medevedev este rezultatul vointei populare.
Vladimir Putin, candidat la presedintie: "Dragi prieteni, pe 4 martie fiecare dintre noi va dispune de un vot si va putea astfel sa faca o alegere. Rezultatul depinde de votul fiecaruia dintre voi".
Cel care si la 59 de ani mizeaza pe imaginea lui de macho, a fost, pare-se, bataios inca de copil.
Elena Cernigova, directoarea scolii 281: "Elevii fac adesea tot soiul de intreceri: care e mai puternic, mai bun, mai inalt. Asa ca au fost situatii cand Vladimir Vladimirovici a facut uz de ..forta. Ulterior, nimanui nu i-a mai trecut prin cap sa-l provoace".
Dupa doua mandate in care s-a bucurat de o uriasa popularitate, atitudinea rusilor s-a mai nuantat in ultimele luni, cand Putin s-a confruntat cu proteste fara precedent. Poate si de aceea, pentru a atrage electoratul tanar, n-a ezitat sa recurga la trucuri electorale, pe care unii le-ar califica, de-a dreptul nerusinate. Sky News: Mii de functionari publici din Rusia vor primi bani sa-l voteze de mai multe ori pe Putin
Dintre contracandidatii sai, doi merita pomeniti. Unul este omul de afaceri Mihail Prohorov, printre altele proprietar al unei echipe de baschet din Statele Unite. Are 46 de ani, peste 2 metri inaltime, e celibatar si are reale talente la jetski. Pe site-ul persoanl si-a dezvaluit crezul: "Nu poti bea tot vinul din lume, nu poti manca toata mancarea, nu poti avea toate femeile, dar ar trebui macar sa incerci". Nicio mirare asadar, ca e supranumit miliardarul playboy. In 2007, a fost arestat intr-o statiune de ski franceza sub acuzatia ca a furnizat prostituate invitatilor la o petrecere.Cu totul alt profil are comunistul Ghenadi Ziuganov, al carui nume e scandat cu atata patima de nostalgici. Ziuganov isi va incerca norocul la presedintie pentru a patra oara. Prima oara l-a infruntat pe Boris Eltin, in 1996, pe cand era mult mai sprinten.
CITITI si: Principalele evenimente din Rusia de la venirea la putere a lui Vladimir Putin in 1999
Sursa: Russia Today, Mediafax, Pro TV
Etichete: Rusia, vladimir putin, alegeri, vladimir jirinovski, Mihail Prohorov,
Dată publicare:
04-03-2012 07:27