Alegeri locale în Rusia. Mitingurile opoziţiei, reprimate dur în toată ţara

Dată publicare: 08-09-2019 07:21
Dată actualizare: 08-09-2019 07:43


Zeci de mii de oameni, pe străzile din Moscova. Oamenii cer democrație și alegeri libere - 2

Alegătorii ruşi merg duminică la urne pentru a-şi alege reprezentanţii locali, după o campanie agitată şi una dintre cele mai importante operaţiuni de reprimare judiciară a manifestanţilor în aproape un deceniu, relatează AFP.

Alegerile municipale şi regionale se desfăşoară în toată ţara la o zi de la un schimb istoric de 70 de prizonieri între Rusia şi Ucraina, salutat în unanimitate ca un prim pas către o soluţionare a conflictului care afectează cele două ţări din 2014.

Rezultatele votului vor fi urmărite, potrivit analiştilor, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2021 şi vor influenţa viitorul politic al Rusiei, la începutul celui de-al treilea deceniu de când se află la putere preşedintele Putin.

Atenţia va fi îndreptată spre capitala Moscova, unde au avut loc manifestaţii aproape săptămânal în această vară pentru a protesta împotriva eliminării candidaţilor opoziţiei la alegerea parlamentului local.

Alegătorii ruşi sunt chemaţi la urne în peste 5000 de circumscripţii locale, precum şi pentru desemnarea a 16 guvernatori de regiuni şi pentru alegerea parlamentelor locale din 13 regiuni, inclusiv Crimeea, parte a Ucrainei anexată de Rusia în 2014.

Campania electorală a fost marcată de tulburări, în special la Moscova, unde au avut loc cele mai ample represiuni judiciare din ultimul deceniu: în urma manifestaţiilor - majoritatea neautorizate - în capitală au fost arestaţi aproape 2700 de protestatari. Evenimentele îşi găsesc precedent doar în valul de proteste din 2011-2012, dinainte de revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după un mandat de premier.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Tags: rusia, alegeri, locale,


VIDEO PROTVPLUS.RO