ALEGERI IN MAREA BRITANIE. Conservatorii sunt marii castigatori si detin majoritatea absoluta in Parlament

×
Codul embed a fost copiat

Sfidand toate sondajele, conservatorii lui David Cameron au castigat alegerile din Marea Britanie, ba chiar au majoritatea absoluta, 331 de mandate din totalul de 650 ale Parlamentului.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

StirileProTv.ro va tine la curent cu ultimele noutati legate de procesul electoral din Marea Britanie, prin LIVE BLOG si transmisii LIVE VIDEO!

Cameron, a primit incuviintarea reginei pentru a forma noul Guvern. Nationalistii scotieni au inregistrat la randul lor un triumf spectaculos, devenind a treia forta politica din Regat. In schimb, liderul laburistilor, al liberal-democratilor, precum si extremistul Nigel Farage au demisionat cu totii, recunoscandu-si infrangerea.

CUPRINS ARTICOL

Citește și
Nigel Farage tinand un discurs
Extremistii UKIP cer INTERZICEREA accesului imigrantilor necalificati in Marea Britanie. Cum ar putea sa-i afecteze pe romani
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

►Conservatorii au majoritate absoluta in Parlament
►David Cameron promite sa fie premierul tuturor britanicilor
►Laburistul Ed Milliband a demisionat
►SNP castiga aproape toate locurile rezervate Scotiei in Parlament
►Reuters: Rezultatul Partidului Laburist - cel mai prost din ultimele 3 decenii
►Nigel Farage a demisionat din fruntea UKIP
►Liderul liberal-democratilor, Nick Clegg, a demisionat de la sefia partidului

Cronologia evenimentelor (ora Romaniei):

ora 19:00 David Cameron este, oficial, din nou premier. Conservatorii au obtinut o victorie pe care nici un sondaj nu o lasa sa se intrevada. Din fericire pentru ei - fiindca aliatii din fosta legislatura, liberal democratii, abia au adunat 8 mandate, fata de 57, cat aveau in 2010.

Laburistii condusi pana vineri de Ed Milliband au suferit cea mai grava infrangere din 1987 incoace. In noul Parlament au cu 26 de mandate mai putin.

''A fost o noapte dificila si plina de dezamagire pentru Partidul Laburist'', a spus Ed Miliband.

Insufletit de rezultatul surprinzator si probabil peste asteptarile conservatorilor, Cameron a venit vineri dupa-amiaza la Palatul Buckingham ca sa primeasca incuviintarea reginei pentru formarea noului guvern.

"Mai presus de toate vreau sa asigur unitatea tarii noastre", a spus David Cameron.

Nu toata lumea e convinsa, daca judecam dupa un domn misterios deghizat in arab, care isi face un selfie aratandu-i lui Cameron degetul ..."de onoare".

Partidul eurofob UKIP a reusit sa trimita in parlament UN singur reprezentant si acela NU e cunoscutul lider extremist Nigel Farage.

In schimb, scrutinul a fost un triumf absolut pentru nationalistii scotieni. Revigorati dupa infrangerea, la limita, la referendumul privind independenta, din urma cu jumatate de an, acestia au reusit acum sa se instaleze in parlament ca a treia forta politica a tarii.

Au adunat 56 din cele 59 de mandate ale Scotiei, o regiune considerata candva fieful laburistilor. Ca o ilustrare a infrangerii dureroase suferita de acestia in Scotia, o tanara de 20 de ani l-a invins in scrutin pe Douglas Alexander, unul dintre liderii laburistilor.

Studenta in stiinte politice la Glasgow a devenit, in acelasi timp, cel mai tanar deputat ales in parlamentul de la Westminster din ultimii...348 de ani.

Tot la categoria insolit: 113 persoane au votat pentru un candidat mort, care a realizat - cu titlu postum - cel mai bun scor al carierei politice. Ronnie Carroll, candva candidata la Eurovision, a decedat pe 13 aprilie, la varsta de 80 de ani, cand buletinele de vot dintr-o circumscriptie londoneza erau deja tiparite cu numele sau.

ora 15:25 Premierul conservator britanic David Cameron, castigator al alegerilor parlamentare, a declarat ca va organiza referendumul privind apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana, transmite Reuters.

ora 15:15 Partidul Conservator al lui David Cameron a obtinut cel putin 331 de locuri in urma alegerilor legislative pentru Camera Comunelor, ceea ce ii asigura majoritatea absoluta, potrivit unei analize a BBC. Laburistii au 232 de locuri, liberal-democratii 8, SNP 56, iar UKIP 1.

Liderul conservator va putea deci sa obtina, fara a recurge la o coalitie, un al doilea mandat in cadrul caruia intentioneaza sa-si continue politica de austeritate pentru restabilirea echilibrului finantelor publice ale tarii si sa organizeze un referendum privind mentinerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.

David Cameron a fost primit oficial vineri de catre Regina Elisabeta a II-a, care ar urma sa il nominalizeze prim-ministru, incredintandu-i mandatul de formare a guvernului.

ora 14:20 Liderul laburistilor, Ed Miliband, si-a anuntat la randul sau demisia, precizand ca l-a sunat pe oponentul David Cameron pentru a-l felicita.

"Acesta nu este discursul pe care doream sa-l tin. Imi asum intreaga responsabilitate pentru rezultatele alegerilor. Le cer iertare colegilor care si-au pierdut locurile", a declarat politicianul, potrivit The Telegraph.

In fruntea partidului va venit Harriet Harman, vicepresedintele partidului.

ora 13:50 Liderul UKIP, Nigel Farage, a demisionat dupa ce nu a reusit sa intre in Parlament in urma alegerilor legislative. "Sunt un om de cuvant", a explicat politicianul, potrivit The Telegraph. El a precizat ca isi va redacta si trimite demisia imediat si o va nominaliza pe Suzanne Evans ca presedinte interimar al partidului.

Farage chiar a glumit si a spus ca aceasta demisie ii va permite sa se "distreze putin" si sa aiba vara libera, intrucat, potrivit lui, nu a mai avut o vacanta din 1993.

Cu toate acestea, Nigel Farage spune ca ia in considerare o noua candidatura la sefia partidului, la alegerile din septembrie.

O alta demisie a venit din partea liderului liberal-democratilor, Nick Clegg. Partidul sau a reusit sa castige doar 8 locuri in Parlament. "E clar ca rezultatele sunt mai zdrobitoare decat as fi putut crede. Din aceasta cauza trebuie sa-mi asum responsabilitatea", a afirmat Clegg intr-o conferinta de presa.

Nick Clegg si-a salvat in extremis postul de parlamentar, iesind castigator in circumscriptia Sheffield Hallam, din nordul Angliei.

ora 12:00 Ed Miliband va demisiona din functia de lider al Partidului Laburist dupa infrangerea suferita de aceasta formatiune in alegerile legislative desfasurate joi in Marea Britanie, care au fost castigate clar de Partidul Conservator, a anuntat vineri postul BBC, citat de Reuters.

Liderul laburist Ed Miliband declarase vineri dimineata ca formatiunea sa politica a avut o noapte ''foarte dezamagitoare'', dupa ce rezultatele la iesirea de la urne au aratat ca laburistii au suferit o infrangere evidenta in fata conservatorilor.

''Aceasta a fost in mod clar o noapte foarte dificila si dezamagitoare pentru Partidul Laburist'', a spus Miliband in fata sustinatorilor sai din circumscriptia Doncaster (nordul Angliei), unde a fost reales parlamentar.

Recunoscandu-si practic infrangerea, Ed Miliband a adaugat ca ii pare foarte rau pentru ceea ce s-a intamplat la aceste alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in special in Scotia unde ascensiunea nationalistilor ''i-a coplesit'' pe laburisti.

ora 10:20 Candidata Partidului National Scotian (SNP), Mhairi Black, 20 de ani, a devenit cea mai tanara deputata a parlamentului britanic, invingandu-l in cursa electorala pe Douglas Alexander, una dintre personalitatile de vaza ale Partidului Laburist.

Studenta la Stiinte Politice, Mhairi Black a obtinut 23.548 de voturi contra 17.864 obtinute de Douglas Alexander, care si-a recunoscut infrangerea si a salutat "formidabila campanie" dusa de tanara concurenta.

"Aceasta alegere lasa sa se auda la Westminster, mai mult ca niciodata, vocea acestei circumscriptii si a intregii Scotii", a declarat Black de la o tribuna in Paisley, nu departe de Glasgow, la putin timp dupa anuntarea victoriei sale.

"Promit sa fac uz de vocea mea nu doar pentru a ameliora soarta Scotiei, ci si pentru a duce o politica progresista, in avantajul tuturor britanicilor", a spus tanara deputata, in uralele sustinatorilor sai, potrivit Agerpres.

ora 8:25 O analiza a celor de la BBC arata 325 de locuri in Parlament pentru Conservatori, in timp ce Laburistii primesc 232, SNP 56 si UKIP 2.

Daca aceste estimari vor fi confirmate de rezultatele finale oficiale ale scrutinului, rezultatul obtinut de Partidul Laburist britanic la aceste alegeri va fi cel mai prost din ultimele trei decenii, scrie Reuters.

Cameron declara ca va fi premierul tuturor britanicilor

Liderul Partidului Conservator britanic, David Cameron, prim-ministru in exercitiu, a declarat vineri dimineata ca va fi premierul tuturor britanicilor, dupa ce sondajele la iesirea de la urne au indicat o victorie clara a conservatorilor in fata laburistilor in alegerile parlamentare desfasurate joi in Marea Britanie, potrivit Reuters.

La scurt timp dupa castigarea mandatului sau de parlamentar in circumscriptia Oxfordshire, Cameron a adaugat ca noaptea de joi spre vineri a fost una ''foarte solida'' pentru Partidul Conservator, dar a precizat ca este prematur de spus ce fel de rezultate vor avea aceste alegeri, scrie Agerpres.

Laburistul Ed Miliband - A fost o noapte dificila

Liderul Partidului Laburist britanic, Ed Miliband, a declarat vineri dimineata ca formatiunea sa politica a avut o noapte ''foarte dezamagitoare'', dupa ce rezultatele la iesirea de la urne au aratat ca laburistii au suferit o infrangere clara in fata conservatorilor in alegerile parlamentare desfasurate joi in Marea Britanie, relateaza Reuters.

''Aceasta a fost in mod clar o noapte foarte dificila si dezamagitoare pentru Partidul Laburist'', a spus Miliband in fata sustinatorilor sai din circumscriptia Doncaster (nordul Angliei), unde a fost reales parlamentar.

Recunoscandu-si practic infrangerea, Ed Miliband a adaugat ca ii pare foarte rau pentru ceea ce s-a intamplat la aceste alegeri din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, in special in Scotia unde ascensiunea nationalistilor ''i-a coplesit'' pe laburisti.

Liderul liberal-democratilor, Nick Clegg, isi salveaza in extremis postul de parlamentar

Liderul liberal-democratilor britanici, Nick Clegg, si-a salvat in extremis postul de parlamentar, iesind castigator in circumscriptia Sheffield Hallam, din nordul Angliei, in alegerile legislative desfasurate joi in Marea Britanie, transmite AFP.

''Este dureros de evident acum ca a fost o noapte cruda si punitiva pentru liberal-democrati'', a declarat Clegg, vicepremier in exercitiu in guvernul de la Londra. El a fost reales parlamentar pentru a treia oara, obtinand joi 22.215 de voturi fata de cele 19.862 ale laburistului Oliver Coppard.

Vineri, ora 7:25 La aflarea vestilor, lira sterlina s-a apreciat fata de dolar si euro, chiar daca victoria conservatorilor creeaza si ingrijorare in mediile de afaceri. Asta deoarece David Cameron isi poate indeplini acum promisiunea de a organiza in 2017 un referendum cu privire la apartenenta Marii Britanii la Uniunea Europeana.

Presa britanica, majoritar de dreapta, a salutat vineri anuntata victorie a premierului David Cameron, al carui partid conservator este creditat cu 316 locuri in parlament, mult in fata laburistilor, potrivit unui sondaj realizat la iesirea de la urne, informeaza AFP.

"Acum, ofera-ne si un vot pe marginea UE", titra pe prima pagina Daily Express, cu referire la promisiunea lui David Cameron de a organiza pana la sfarsitul lui 2017, in cazul in care va fi reales, un referendum cu privire la mentinerea sau iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

"Cameron va ramane la putere, potrivit sondajelor la iesirea de la urne", nota, sobru, cotidianul conservator The Daily Telegraph, deasupra unei fotografii cu premierul zambitor, scrie Agerpres.

Aceeasi abordare din partea Daily Mail si Times, primul exprimandu-si multumirea in legatura cu un Cameron "revenit pe 10 Downing Street", in timp cel al doilea titra factual: "Conservatorii sunt in frunte", cu o fotografie a lui Cameron si sotia sa, la iesirea de la urne.

Tabloidul The Sun, cel mai citit din Marea Britanie, a ales o fotografie a cuplului Cameron la iesirea de la urne, cu subtitlul "Swinging the Blues", joc de cuvinte ce se refera la culoarea albastra a conservatorilor si la faptul ca, in final, acestia au condus in aceste alegeri.

In mare forma, tabloidul, care nu si-a precupetit eforturile pentru a-l sustine pe Cameron, a facut inca un joc de cuvinte, titrand un articol prin "Keep Cam (supranumele lui Cameron) and carry on", cu referinta la maxima britanica "Keep Calm and Carry On" (stai calm si continua).

Prima pagina a Daily Mirror, rar cotidian de stanga, a ales, in ce-l priveste, culoarea doliului, exceptand un titlu cu alura de sentinta: "Alegerile generale 2015. Condamnati, din nou... Alti cinci ani irositi".

The Guardian, tot de stanga, s-a aplecat asupra "sondajului-calamitate pentru laburisti", la care niciun partid nu s-a asteptat. Linie adoptata si de The Independent, care evoca "haosul" informatic care i-ar fi impiedicat pe "sute de alegatori" sa voteze.

In ceea ce priveste Financial Times, acesta s-a focusat pe puternica volatilitate a pietei de obligatiuni in zona euro.

ora 01:05 Infrangere majora pentru Nigel Farage. UKIP a obtinut doar 2 locuri din 650, potrivit exit-poll-ului prezentat de BBC.

"Predictia mea despre aceste alegeri este ca voturile pentru UKIP se vor dovedi a fi un mare impuls pentru Conservatori, chiar daca nu aceasta a fost intentia noastra", a comentat Nigel Farage pe Twitter.

ora 00:50 YouGov prezinta un alt exit-poll, in care cifrele sunt semnificativ altele. Astfel, Conservatorii ar fi pe primul loc, insa cu doar 284 de locuri, iar Laburistii ar obtine 263.

ora 00:45 Lira sterlina s-a apreciat cu 1% fata de dolar, dupa publicarea rezultatelor.

ora 00:35 Daca rezultatele exit-poll vor fi confirmate si de cele oficiale, acest lucru inseamna ca Laburistii au obtinut cel mai prost rezultat din 1987 incoace, noteaza presa din Marea Britanie.

ora 00:20 BBC noteaza ca, daca acest exit-poll este precis, asa cum a fost in 2010, atunci David Cameron ar urma sa ramana in functia de premier. Totusi, pentru a obtine majoritatea ar mai avea nevoie de sprijinul liberal-democratilor.

ora 00:03 Au aparut primele rezultate exit-poll. Potrivit BBC, Conservatorii ar obtine majoritatea, cu 316 locuri. Laburistii ar urma sa obtina 239 de locuri, Partidul Nationalist Scotian - 58 de locuri, Liberal-Democratii - 10, iar UKIP - 2. Pentru majoritate este nevoie de 326 de locuri.

ora 00:00 Urnele s-au inchis. In scurt timp vor fi facute publice rezultatele exit-poll.

ora 22:00 Alegatorii au fost chemati in 50 de mii de birouri de vot, organizate chiar si in locuri mai putin uzuale, precum un pub, o caravana, ori un templu hindus. Britanicii au pariat 100 de milioane de lire sterline pe aceste alegeri.

''Nu stiu ce spun in somn, va trebui sa o intrebati pe Samantha, sotia", a spus premierul David Cameron.

Dupa o campanie epuizanta, David Cameron a marturisit ca vorbeste in somn. Nu era greu de ghicit ce ii tulbura odihna:

''Cosmarul unui guvern Milliband sustinut de (Partidul Nationalist Scotian) SNP'', a explicat acesta.

Conservatorii au sustinut ca un guvern laburist ar anula in 5 minute toate reformele din ultimii 5 ani. Laburistii nu s-au sfiit sa contrataace.

''Veti avea inca cinci ani cu un premier care i-a favorizat pe cei bogati si puternici sau, daca voi fi eu prim-ministru, voi pune oamenii simpli mai presus'', a spus Ed Miliban, liderul laburistilor.

Insa, niciunul dintre ei n-a reusit sa suscite valul de entuziasm care sa le asigure o victorie categorica. Imigratia, economia si soarta sistemului public de sanatate au fost temele forte ale campaniei. Subiectul apartenentei la Uniunea Europeana a fost mai degraba discret. Insa, sub presiunea euroscepticilor, David Cameron a promis organizarea, in 2017, a unui referendum asupra a ceea ce a fost numit Brexit: o eventuala iesire din Uniune.

''Aceasta e oferta mea pentru Ed Miliband. Voi lucra cu el ca sa-l ajut sa ii inlocuiasca pe conservatori'', a spus Nicola Sturgeon, liderul SNP.

Un paradox al acestor alegeri este faptul ca SNP - partidul care a incercat sa rupa Scotia de Regatul Unit - ar putea decide noul guvern de la Londra.

''In ceea ce priveste urmatorul prim-ministru, e ca si cum ai da cu banul'', a spus Alex Donogue, angajatul unei case de pariuri.

Sondajele la iesirea de la urne vor fi anuntate la miezul noptii, ora noastra, dar pentru a-l cunoaste pe adevaratul invingator am putea astepta zile ori saptamani, pana cand va fi constituita o coalitie de guvernare.

ora 21:05 Un grup de stanga pregateste proteste masive pe strazile Londrei, sambata, in cazul in care premierul David Cameron, in lipsa unei majoritati, nu va renunta la putere, potrivit The Guardian.

ora 20:00 Pagina de Wikipedia a lui David Cameron a fost tinta hackerilor, care i-au inlocuit poza cu cea a lui Ed Miliband si au pus mesajul "votati cu laburistii".

Pagina a fost resetata la forma initiala, dar nu inainte ca unele persoane sa faca o poza.

ora 17:48 Un britanic ar fi pariat 50.000 de lire sterline pe victoria laburistilor. Daca previziunea lui se va indeplini, acesta va castiga 200.000 de lire sterline.

Un alt britanic ar fi pariat o suma similara, insa pe victoria conservatorilor.

ora 16:43 Nigel Farage, liderul UKIP, a postat pe Twitter o poza cu el dintr-un bar, unde a savurat "prima bere a zilei".

ora 16:00 Peste un milion de britanici au "anuntat" pe Facebook ca au votat deja, folosind o optiune implementata de site-ul de socializare special cu aceasta ocazie.

ora 13.15 BBC News: Autoritatile britanice atrag atentia ca imaginile de tip "selfie" in cabina de vot sunt interzise, deoarece postarile pe site-urile online de socializare ar putea incalca legea.

ora 12.30 Conservatorii si laburistii britanici erau la egalitate, 33% din preferintele electoratului, releva un sondaj realizat de institutul Lord Ashcroft, in contextul in care pe parcursul zilei se desfasoara alegeri parlamentare, transmite Reuters.

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 3.000 de cetateni britanici cu drept de vot, pe 5 si 6 mai.

ora 12.00 Ted Bennett, un membru al Partidului pentru Independenta Marii Britanii, a fost inregistrat cu o zi inainte de alegerile din Regat in timp ce-i numea pe romani "gunoaie", iar pe imigrantii din Orientul Mijlociu si Africa - jihadisti. Ted Bennett, in varsta de 65 de ani, candideaza pentru un post de consilier local in Thanet South, din partea partidului anti-UE si anti-imigratie UKIP, relateaza Mirror. Detalii aici.

ora 11.05 Premierul David Cameron voteaza, impreuna cu sotia sa Samantha.

ora 10.35 The Guardian: Deja sunt multe sectii de votare care sunt pline de oameni, insa nu exista informatii ca s-ar fi format cozi. In 2010, participarea la vot s-a dovedit a fi de 65,1 %, iar acum multi se asteapta ca acest procent sa fie depasit.

ora 09.50 Liderul Partidului Laburist Ed Miliband a votat impreuna cu sotia sa, intr-o sectie din Doncaster.

ora 09.40 Liderul UKIP Nigel Farage voteaza intr-o sectie din Ramsgate si candideaza pentru un loc in Parlament, in circumscriptia electorala South Thanet.

ora 09.00 Se deschid urnele de votare in Marea Britanie. 

Paradoxul acestor alegeri: Partidul care a incercat sa rupa Scotia de Regatul Unit ar putea decide noul guvern de la Londra

100 de milioane de lire sterline au pariat britanicii pe aceste alegeri, iar varianta pe care mizeaza cei mai multi este ca niciun partid nu va avea majoritate in urma alegerilor. De altfel, aceasta este si situatia prezisa de sondajele de opinie. Prin urmare, nu este de mirare ca, dupa o campanie epuizanta, David Cameron a marturisit ca vorbeste in somn. Nu e greu de ghicit ce anume il ingrijoreaza: ''Cosmarul unui guvern Milliband sustinut de (partidul nationalist scotian) SNP''.

Conservatorii sustin ca un guvern laburist ar anula in 5 minute toate reformele din ultimii 5 ani, dar laburistii contraataca.

David Miliband, liderul Partidului Laburist: ''Veti avea inca cinci ani cu un premier care i-a favorizat pe cei bogati si puternici sau, daca voi fi eu prim-ministru, voi pune oamenii simpli mai presus''.

20% dintre britanici sunt inca nehotarati. Ca sa atraga din voturile UKIP, partid antieuropean si xenofob, Cameron a promis chiar un referendum asupra apartenentei Marii Britanii la UE in 2017. Ipoteza unei iesiri a britanicilor din Uniune a capatat deja un nume - Brexit.

Nicola Sturgeon, liderul SNP: ''Aceasta e oferta mea pentru Ed Miliband. Voi lucra cu el ca sa-l ajut sa ii inlocuiasca pe conservatori''.

Un paradox al acestor alegeri este faptul ca partidul care a incercat sa rupa Scotia de Regatul Unit ar putea decide noul guvern de la Londra. Si Cameron si Miliband spera totusi ca liberal-democratii lui Nick Clegg, aflati si acum la guvernare, vor avea un scor mai bun.

Alex Donogue, angajat al unei case de pariuri: ''In ceea ce priveste urmatorul prim-ministru, e ca si cum ai da cu banul''.

Sondajele la iesirea de la urne se vor anunta joi la miezul noptii, ora Romaniei, iar rezultatele definitive vor fi cunoscute vineri.

Cele mai stranse alegeri legislative din Marea Britanie, in ultimii 41 de ani

Marea Britanie se confrunta, joi, cu cele mai stranse alegeri legislative din ultimii 41 de ani. Premierul conservator David Cameron si rivalul sau laburist Ed Miliband sunt la egalitate in sondaje, astfel ca nu va exista o majoritate absoluta. Conform unui sondaj de opinie dat publicitatii de tabloidul The Sun si citat de Agerpres, conservatorii si laburistii ar obtine 33% din voturi, un scor mai mult sau mai putin identic cu cele ale altor anchete sociologice realizate de la inceputul anului. Problema este, poate, noteaza France Presse, ca a fost o campanie electorala catusi de putin entuziasmanta. Nici Cameron si nici Miliband nu au reusit sa trezeasca un entuziasm semnificativ in favoarea lor, intr-un context general de neincredere fata de politicieni.

Fara majoritate absoluta in Parlament, dupa alegerile de la 7 mai, sefii principalelor partide britanice se vor afla in situatia de a fi obligati sa incheie aliante cu micile formatiuni politice pentru a forma un guvern. Pentru a incerca sa evite un astfel de scenariu, sau cel putin pentru a lasa impresia ca sunt in pozitie de forta la momentul negocierii unor astfel de acorduri, David Cameron si Ed Miliband si-au inmultit deplasarile menite sa-i convinga pe indecisi, a caror pondere este estimata la aproape 20%.

"Marea Britanie este confruntata cu o alegere evidenta joi: intre un guvern laburist care va pune muncitorii pe primul plan si un guvern conservator care va lucra numai pentru privilegiati", a afirmat Miliband marti la Birmingham, in centrul Angliei. Liderul laburist a vorbit inca o data despre 'promisiunile nerespectate' ale conservatorilor privind serviciul public sanitar, care ar fi 'in grav pericol', potrivit lui Miliband.

La randul sau, Cameron a reluat ofensiva impotriva rivalului sau laburist, intr-un interviu acordat Press Association. Ed Miliband 'este foarte anti-business' (...), cred ca este o persoana foarte periculoasa pentru tara', a declarat el, vorbind din nou despre riscul unei eventuale aliante intre laburisti si scotienii de la SNP, partid de stanga pro-independenta pe cale sa castige in jur de 50 de locuri in parlament. 'Ma ingrijoreaza ca alternativa la un guvern condus de conservatori este o reteta pentru incertitudine, insecuritate si haos', a estimat prim-ministrul britanic.

La randul lui, ministrul de finante conservator George Osborne a apreciat ca o victorie a laburistilor ar anula 'in cinci minute' cinci ani de reforme, in contextul in care conservatorii si-au axat campania pe redresarea economiei britanice, realizate, potrivit opozitiei, cu pretul unei cresteri a inegalitatilor. Majoritatea investitorilor relativizeaza totusi amploarea socului pe care l-ar reprezenta intoarcerea stangii la guvernare si sustin ca conservatorii, care au promis sa organizeze un referendum privind o eventuala iesire din UE, sunt de asemenea caracterizati de un anumit grad de incertitudine.

Desi la inceput a fost destul de vag privind eventualitatea unei aliante cu SNP, Ed Miliband s-a aratat mult mai categoric in ultimele zile de campanie. El a promis ca nu va face 'un targ' cu nationalistii scotieni, al caror scop ramane independenta Scotiei. Partenerii de coalitie cei mai respectabili - atat pentru conservatori, cat si pentru laburisti - raman deci liberal-democratii condusi de Nick Clegg, care au guvernat impreuna cu conservatorii incepand din 2010. Intrebat insistent despre acest subiect la postul de radio BBC4, vicepremierul Nick Clegg a raspuns ca va discuta cu prioritate cu partidul care va primi din partea alegatorilor 'cel mai bun mandat', respectiv cel mai mare numar de locuri, indiferent ca va fi vorba despre conservatori sau despre laburisti.

Liderul liberal-democratilor, care sunt pe cale sa plateasca prezenta in guvern din ultimii cinci ani prin pierderea a circa jumatate din mandate, a avertizat impotriva formarii unui guvern minoritar fara partidul sau. 'Ultimul lucru de care are nevoie Marea Britanie este un al doilea scrutin inainte de Craciun', a spus el.

Ultima data au avut loc doua scrutinuri legislative in acelasi an in Marea Britanie in 1974. In urma cu 41 de ani, primul scrutin, din februarie, le-a adus rezultate foarte apropiate conservatorilor si laburistilor, iar cei din urma au castigat apoi cu o majoritate stransa in octombrie.

Ziarele britanice nu-si ascund preferintele politice

Alegerile au dominat primele pagini ale ziarelor britanice de miercuri. Financial Times a scris despre 'cursa nebuna pentru realizarea unor acorduri de coalitie durabile'.

Daily Express, favorabil partidului anti-UE si anti-imigratie UKIP, publica pe prima pagina mesajul liderului partidului, Nigel Farage, care face apel la alegatori: 'Votati UKIP, oriunde v-ati afla'.

The Times, care il sustine pe David Cameron, sustine ca actuala coalitie 'a luat decizii dificile pentru relansarea prosperitatii in Marea Britanie'. 'Maine alegerea este intre a pastra impulsul acestei realizari sau a-l lasa sa se piarda', scrie cotidianul conservator

Mesajul UE pentru Marea Britanie, inainte de alegeri

"Dorim sa va pastram in familia europeana, dar nu cu orice pret" - este mesajul transmis britanicilor de Uniunea Europeana inaintea alegerilor legislative de pe 7 mai. Acest scrutin este urmarit cu nervozitate in intreaga Europa, in special in statele est-europene, de unde provin numerosi imigranti instalati in Marea Britanie, comenta recent AFP, conform Agerpres.

Promisiunea actualului premier David Cameron de a organiza, daca va fi reales, un referendum asupra ramanerii Marii Britanii in UE starneste nelinisti in statele blocului comunitar, a caror disponibilitate de a face Londrei concesii in ceea ce priveste revizuirea tratatelor europene este foarte limitata, mai ales atunci cand este vorba despre sacrosancta libertate de circulatie.

De altfel, si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a evocat saptamana trecuta posibile modificari ale tratatelor europene, insa a exclus orice compromis fata de libertatea de circulatie.

Dar imigratia este singurul subiect care a animat o campanie electorala altfel destul de anosta. Sub presiunea formatiunii antieuropene UKIP si a aripii eurosceptice din propriul partid conservator, premierul David Cameron doreste sa restranga acest flux migrator prin masuri cum ar diminuarea prestatiilor sociale de care pot beneficia imigrantii. Anul trecut, soldul migrator net (diferenta dintre sosirile si plecarile imigrantilor) a fost de 298.000 de persoane, cel mai ridicat din anul 2005 si foarte departe de tinta de 'cateva zeci de mii' promisa de conservatori in anul 2010.

Desi studiile arata ca imigrantii aduc Marii Britanii venituri superioare costurilor pe care ei le genereaza, unele regiuni se simt depasite de afluxul strainilor, mai ales la capitolul serviciilor publice. Drept urmare, atat conservatorii, cat si principalii lor adversari, laburistii, intentioneaza sa interzica accesul imigrantilor la prestatiile sociale, conservatorii pentru o perioada de patru ani, iar laburistii pentru doi ani. Cat despre UKIP, acesta cere interzicerea completa a accesului in tara al imigrantilor necalificati timp de cinci ani si plafonarea la 50.000 pe an a numarului imigrantilor calificati.

Sondajele publicate pana in prezent arata diferente nesemnificative intre cele doua principale forte politice, conservatorii lui David Cameron si laburistii lui Ed Miliband, acesta din urma impotrivindu-se parasirii blocului comunitar. In eventualitatea in care conservatorii ar reusi totusi sa se detaseze, problema unei posibile iesiri a Marii Britanii din UE ar urma sa domine agenda Consiliului European din luna iunie, fiind de prevazut ca atunci premierul Cameron, reinstalat in fruntea unui nou guvern, isi va prezenta conditiile.

Dar multi analisti impartasesc indoielile manifestate de opinia publica asupra determinarii Marii Britanii de a se detasa de Uniunea Europeana, avand in vedere mai ales implicatiile economice negative ale iesirii din UE, cum ar fi pierderea pozitiei privilegiate a City-ului londonez. Daca se va ajunge totusi la referendumul promis de Cameron, acesta se va reduce probabil la o dezbatere de genul 'imigratie versus locuri de munca', anticipeaza Mats Persson, directorul centrului de analiza Open Europe. Marea Britanie priveste relatia cu UE 'sub forma unei tranzactii in termeni de cost-beneficiu', nicidecum sub aspect emotional, a subliniat acesta in timpul unei dezbateri desfasurate recent la Bruxelles.

Intre timp, statele est-europene, de unde sute de mii de imigranti au plecat in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca, urmaresc acest scrutin cu o atentie speciala. 'Fiul meu lucreaza intr-o banca la Londra si are cetatenia britanica. Dar pentru mine va fi mai greu sa merg acolo. Amintirea cozilor (pentru vize n.red.) din fata ambasadei britanice ma face sa tremur', declara agentiei France Presse o traducatoare din Sofia.

Gafa lui David Cameron, chiar inainte de alegeri

Premierul britanic, David Cameron, si-a atras vineri o multime de critici dupa ce a declarat ca alegerile legislative din regat de pe 7 mai reprezinta ''un moment decisiv pentru cariera sa'', dupa care a revenit imediat evocand interesul ''tarii''. Gafa s-a produs intr-o sesiune de intrebari-raspunsuri in cursul unei deplasari de campanie la Leeds a premierului, candidat pentru un nou mandat. ''Indiferent care sunt opiniile voastre, partidul va sustine. Veniti la vot pe 7 mai'', a inceput sa spuna seful partidului conservator. ''Alegerile care vor avea loc peste mai putin de-o saptamana reprezinta intr-adevar un moment decisiv pentru cariera mea'', a adaugat el, corectandu-se imediat: ''Un moment decisiv pentru tara''.

Opozitia laburista a reactionat imediat, afirmand ca David Cameron este rupt de realitate. Aceasta arata ca el ''pune cariera sa inainte tarii'', a declarat Jon Ashworth, un responsabil al Partidului Laburist, principala formatiune politica de opozitie din regat.

UKIP n-a ratat ocazia de a-l ''torpila'' pe premier. ''E placut sa afli la ce se gandeste el in acest moment important pentru tara noastra'', a scrie pe Twitter Patrick O'Flynn, seful de campanie al partidului.

Casele de pariuri britanice profita de pe urma alegerilor

Casele de pariuri electorale din Marea Britanie inregistreaza mize record, ca efect al incertitudinii privind rezultatul alegerilor legislative de la 7 mai si combinatia politica pentru viitorul executiv.

Pentru alegatori, campania electorala este mai degraba apatica. In schimb, proprietarii caselor de pariuri par tot mai bucurosi pe masura ce se apropie ziua alegerilor. 'Pentru noi, campania nu are nimic plictisitor. Niciodata nu s-au facut atatea pariuri pentru un eveniment politic in aceasta tara', marturiseste unul dintre ei.

Conform estimarii unei surse din domeniu, pana la finalul campaniei sumele pariate ar urma sa ajunga la circa 140 de milioane de euro, de patru ori mai mult comparativ cu alegerile din anul 2010. Se poate paria pe orice: numele viitorului premier, partidul care va obtine cele mai multe voturi, castigatorul in fiecare dintre cele 650 de circumscriptii electorale, dar si pe unele situatii amuzante, cum ar fi candidatul care va fi primul vazut pe un santier cu casca pe cap.

Dar activitatea frenetica a caselor de pariuri reflecta un context politic complex, in care nicio formatiune nu reuseste sa se detaseze, fapt ce ar putea conduce dupa scrutin si la o perioada de asteptare pana cand va fi cunoscuta orientarea viitorului executiv, care va fi cel mai probabil tot unul de coalitie. De altfel, un parior anonim a mizat o suma record de 200.000 de lire pe scenariul ca niciun partid nu va obtine majoritatea, iar casele de pariuri au remarcat 32 de combinatii diferite pentru alcatuirea executivului.

Potrivit mizelor inregistrate de casele de pariuri, conservatorii actualului premier David Cameron sunt perceputi ca avand mai multe sanse de a castiga alegerile, dar acesta nu si-ar mai pastra postul de sef al guvernului, ce ar reveni opozantului sau, laburistul Ed Miliband.

In timp ce casele de pariuri infloresc, ultimele sondaje ii arata in continuare pe conservatori si laburisti umar la umar. Astfel, potrivit Reuters, intr-un sondaj ambele formatiuni sunt cotate fiecare cu 35%, iar un altul indica un avans de numai 1% pentru conservatori in fata laburistilor, 35% fata de 34%.

Cat despre celelalte forte politice, in primul dintre aceste doua sondaje partidul antieuropean UKIP este cotat cu 11% din intentiile de vot, Partidul Liberal-Democrat, actualul partener al conservatorilor la guvernare, cu 7% si Verzii - cu 6%. Totusi, marea surpriza a campaniei este cresterea popularitatii Partidului National Scotian (SNP), care a obtinut 6 mandate de deputat in 2010, iar acum spera la un rezultat mult mai bun.

Promisiuni electorale "made in the UK"

Premierul britanic David Cameron a promis recent ca va obtine adoptarea unei legi care va garanta inghetarea unor impozite pana in 2020, daca va ramane prim-ministru dupa alegerile de la 7 mai. 'Este alegerea mea: muncitorii din aceasta tara au platit suficient impozit', a spus Cameron in cadrul unui discurs sustinut in centrul Angliei. 'Facem deci aceasta promisiune. Vom legifera in 100 de zile ca aceste taxe sa nu creasca', a subliniat el.

Aceste angajamente ale conservatorilor se refera la impozitul pe venit, taxa pe valoare adaugata (TVA) si la deducerile de securitate sociala pana in 2020. In programul lor electoral, conservatorii au promis deja sa nu creasca aceste taxe, dar propunerea lui Cameron merge acum mai departe, intrucat vrea sa inscrie aceste lucruri in legislatie. Programul conservator prevede ridicarea plafonului de impozitare cu circa 2.000 de lire sterline, la 12.500 de lire sterline (17.500 de euro), si de marire la 50.000 de lire sterline a pragului de impozitare incepand de la care contribuabilul plateste 40% din impozit, fata de putin peste 42.500 de lire sterline in prezent.

De cealalta parte, liderul laburist Ed Miliband a calificat aceasta promisiune conservatoare drept un tertip disperat de ultim minut. El a subliniat ca, pentru a compensa lipsa de venituri la visteria statului, conservatorii vor fi obligati sa reduca si mai mult cheltuielile, dupa cinci ani de austeritate bugetara impusa la venirea lor la putere, in 2010. De asemenea, Miliband a avertizat impotriva scaderii alocatiilor familiale in caz de victorie a lui Cameron.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, laburistii au promis la randul lor la crearea unui prag intermediar pentru populatia cu venituri scazute, corespunzand unei proportii de 10% din acestea, intre cele actuale de 0 si 20%. De asemenea, ei vor sa ridice cu cinci puncte procentuale, la 50%, impozitul pentru veniturile superioare sumei de 150.000 de lire sterline anual.

Si unii si altii au promis o anumita strictete bugetara, desi au opinii diferite privind ritmul care ar trebui impus pentru astfel de masuri. Conservatorii promit sa obtina un excedent inca din anul financiar 2018-2019, in timp ce laburistii spera sa ajunga in acest stadiu 'cat de curand posibil in urmatoarea legislatura', respectiv pana in 2020. Laburistii garanteaza totusi ca toate promisiunile lor sunt finantate, ca nu vor recurge la imprumuturi suplimentare si ca vor fi luate 'decizii dificile' pentru a reduce nivelul datoriei publice.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Aflat in campanie electorala, David Cameron s-a facut de ras. Premierul britanic a mancat un hot-dog cu furculita si cutitul
Aflat in campanie electorala, David Cameron s-a facut de ras. Premierul britanic a mancat un hot-dog cu furculita si cutitul

Premierul britanic David Cameron s-a facut de ras in tara sa dupa ce a mancat un hot-dog folosind furculita si cutitul, in plina campanie electorala care se desfasoara intr-o atmosfera extrem de tensionata in vederea legislativelor din luna mai. 

Extremistii UKIP cer INTERZICEREA accesului imigrantilor necalificati in Marea Britanie. Cum ar putea sa-i afecteze pe romani
Extremistii UKIP cer INTERZICEREA accesului imigrantilor necalificati in Marea Britanie. Cum ar putea sa-i afecteze pe romani

 Nigel Farage, liderul controversatului partid UKIP, cere ca guvernul britanic sa adopte legi pentru a limita drastic accesul imigrantilor in tara sa

David Cameron: Marea Britanie NU trebuie sa ramana
David Cameron: Marea Britanie NU trebuie sa ramana "cu orice pret" in Uniunea Europeana

Marea Britanie nu trebuie sa ramana cu "orice pret" in cadrul Uniunii Europene, afirma premierul David Cameron, criticat dur de liderul laburist, Ed Miliband, pentru planul de organizare a unui referendum privind apartenenta tarii la Blocul comunitar.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.