Alegerile din Italia. Formațiunea „5 stele” a obținut cele mai multe voturi, dar nu poate guverna singură
Nimeni nu deține majoritatea în noul Parlament, după alegerile de duminică, din Italia, dar liderii a două partide anti-sistem susțin că au dreptul să formeze cabinetul.
Mișcarea populistă intitulată „5 stele" a obținut o treime dintre voturi, devenind principala formațiune politică. Dar și Liga Nordului, un partid ostil imigrației, revendică dreptul de a conduce țara, ca parte a unei alianțe de centru-dreapta.
Luigi di Maio, liderul formațiunii „Cinque stelle” este omul momentului la Roma, dar lucrurile nu s-au limpezit deloc în politica Italiei.
„Di Maio câștigă, Italia - de neguvernat", titrează cotidianul La Stampa. La fel, „Il tempo” a pus un titlu mare pe prima pagină „Ce harabură".
Mişcarea populistă, eurosceptică şi anti-sistem intitulată „5 stele" și-a luat partea leului după alegerile de duminică.
Alberto Castelvechhi, analist politic: „Pentru prima dată avem o mișcare politică pornită aparent de nicăieri care, în câțiva ani, a reușit să-și atragă peste 30 la sută din electoratul italian. Asta datorită protestelor anti-regim și anti sistem pe care mișcare „5 stele" s-a priceput foarte bine să le transforme în voturi.”
Fondată în 2009 de un comic, Beppe Grillo care denunța întreaga clasă politică italiană, mișcarea „5 stele” are acum un lider în vârstă de 31 de ani, Luigi Di Maio. Și a continuat să adune voturi, mai ales în regiunile sărace din sudul Italiei, canalizând furia oamenilor față de corupție, starea proastă a economiei și migrație.
„Cinque stelle" este principala formațiune din noul Parlament, dar nu poate forma singură noul guvern. Nu are majoritate nici coaliția de centru-dreapta grupată în jurul octogenarului Silvio Berlusconi. Dar alianța care cuprinde partidul lui Berlusconi (Forza Italia), un partid ostil imigrației (Liga Nordului) și unul de extremă dreaptă (Frații Italiei) a obținut, cumulat, cele mai multe voturi, și, implicit, cele mai multe mandate în Camera Deputaților.
Una peste alta, există o singură certitudine după alegerile de duminică. Cu o participare la urne considerabilă, aproape 73 la sută, stânga tradiţională - şi încă la putere - s-a prăbuşit. Partidul democrat al fostului premier Matteo Renzi a pierdut, în câțiva ani, jumătate din voturi. Acum a adunat mai puțin de 20 la sută din sufragii.
Alberto Castelvechhi, analist politic: „Aceasta este, într-adevăr, cea mai mare înfrângere a Partidului Democrat în ultimii 20 de ani și, pornind de aici, s-ar putea ca noi formațiuni de stânga să intre în scenă.”
Matteo Renzi și-a dat demisia de la conducerea partidului.