Italia este într-o fază de ”euro-decepţie". Matteo Renzi își anunță demisia

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
Matteo Renzi
Getty

Fostul premier Matteo Renzi își anunță demisia după ce partidul său a suferit o” înfrângere clară” la alegerile de duminică din Italia, relatează agenția Ansa.

Marele perdant al alegerilor de duminică este Partidul Democrat al fostului premier Matteo Renzi care a decis să-și dea demisia din funcția de lider al formațiunii. Alegerile parlamentare au aruncat Italia în incertitudine. Potrivit exit-polurilor, niciun partid nu are majoritatea absolută necesară pentru a forma un guvern.

Coaliţia de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi deţine cele mai multe locuri în camera inferioară a parlamentului.

Marele învingător al serii a fost însă partidul Mişcarea Cinci Stele, care ocupă locul doi. Facţiunea anti-sistem, eurosceptică, a devenit cel mai mare partid din Italia.

Pe de altă parte, Partidul Democrat, aflat la guvernare, ocupă abia locul trei, fiind pedepsit de alegătorii nemulţumiţi de şomajul ridicat şi de numărul mare de imigranţi africani din Peninsulă.

Italia "este într-o fază de euro-decepţie"

Italia "este într-o fază de euro-decepţie", a apreciat ministrul francez pentru afaceri europene Nathalie Loiseau, care a respins totodată "catastrofismul", la o zi după o ascensiune istorică a forţelor antisistem şi eurosceptice în legislativele din Italia, relatează Agerpres, citând AFP.

"Ceea ce frapează e că această ţară, fondatoarea UE, este într-o fază de euro-decepţie", a comentat Loiseau la postul de radio France info. "Este o ţară care s-a confruntat cu un aflux al migraţiei cum nu a mai cunoscut de-a lungul istoriei sale şi care s-a simţit singură, abandonată de UE", a analizat ministrul francez, respingând totodată orice abordare "catastrofică".

Potrivit rezultatelor încă parţiale ale alegerilor, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a devenit primul partid al ţării, cu peste 31% din voturi. Coaliţia formată din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi Liga lui Matteo Salvini (extremă dreaptă) ar obţine circa 37%, mult peste rezultatul obţinut de Partidul Democrat (centru-stânga) al lui Matteo Renzi (19%).

În opinia lui Nathalie Loiseau, "aceasta arată că peste tot în Europa partidele tradiţionale sunt obosite". "Există o degajare, există o sete de reînnoire, aceasta poate fi văzută peste tot", a subliniat ea.

Însă "nimeni nu a triumfat, pentru că nimeni nu deţine majoritate absolută, nimeni nu poate să guverneze singur", a mai spus ministrul francez. Lipsa probabilă a unei majorităţi atât pentru coaliţia de dreapta, cât şi pentru M5S îi va constrânge pe liderii politici italieni la calcule şi negocieri, care se anunţă lungi şi complexe, opinau luni editorialişti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO