Alegeri in Israel. Benjamin Netanyahu va ramane la putere doar cu ajutorul formarii unei coalitii
Blocurile de dreapta si de centru-stanga sunt la egalitate in Israel, in urma numararii a 99,5 la suta din buletinele de vot in alegerile legislative de marti, potrivit datelor publicate miercuri de Comisia electorala centrala.
Astfel, blocul de dreapta, condus de Likud-Israel Beiteinou (formatiunea premierului Benjamin Netanyahu) si blocul de centru-stanga au obtinut fiecare cate 60 de locuri, potrivit cifrelor publicate pe Internet de Comisia electorala centrala.
Premierul de dreapta Benjamin Netanyahu ar urma sa se mentina la putere in Israel in pofida contraperformantei listei sale la alegerile legislative de marti, care il va obliga sa incheie o alianta cu un nou partid de centru, castigator neasteptat al scrutinului, relateaza AFP.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Lista comuna formata de Likud al lui Netanyahu cu partidul Israel Beiteinou al fostului sau ministru de Externe, ultranationalistul Avigdor Lieberman, nu a obtinut decat 32 sau 33 de locuri fata de 42 din totalul de 120 in Parlamentul in exercitiu, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne.
Partidul de centru Yesh Atid, lansat in urma cu un an de fostul jurnalist Yair Lapid, a creat senzatie devenind a doua formatiune a tarii, cu 18 sau 19 deputati, devansand Partidul Muncii (17).
Luand act de acest esec, Netanyahu si-a anuntat intentia de a constitui un "Guvern cat mai extins posibil" in fata militantilor din partidul sau Likud, la Tel Aviv. El a promis sa abordeze imediat aceasta misiune si l-a presat pe Lapid sa i se alature pentru a "indeplini lucruri mari pentru Israel".
Yair Lapid, un nou-venit in politica dar care a capatat greutate gratie rezultatului de marti, si-a exprimat si el preferinta pentru un "Guvern cat mai extins".
"Le cer liderilor politici sa actioneze cu mine pentru a forma impreuna Guvernul cat mai extins posibil care va uni elemente moderate de stanga si de dreapta pentru o schimbare reala", a pledat Lapid, adresandu-li-se sustinatorilor sai entuziasmati la Tel Aviv.
"Am intrunit toate componentele societatii, cu speranta de a schimba lucrurile in Israel", s-a bucurat numarul doi pe lista Shai Piron, un rabin.
Potrivit unui analist de la radioul militar, "Bibi" Netanyahu nu va avea "alta optiune decat sa ii propuna unul dintre cele trei mari ministere: Aparare, Afaceri Externe sau Finante lui Yair Lapid".
Printre celelalte partide considerate ca fiind aliati "firesti" al lui Netanyahu Caminul Evreiesc, formatiunea nationalista religioasa reprezentand colonistii si condus de Naftali Bennett a obtinut 12 locuri, partidele utraortodox sephard Shass 11-13, iar cel askenad Iudaismul Unificat al Torah, sase.
Noua miscare de centru a fostului ministru de Externe Tzipi Livni, HaTnouha, care a facut campanie pentru relansarea procesului de pace cu palestinienii, ar obtine sapte locuri, Meretz (stanga) sase sau sapte, iar partidele arabe intre opt si 11.
Rezultatele definitive nu vor fi anuntate decat peste o saptamana. Presedintele Shimon Peres va incepe consultarile pentru a stabili cine are mai multe sanse sa formeze noua coalitie si va urma sa il aleaga pe Netanyahz pentru un al treilea mandat, al doilea consecutiv. Guvernul va trebui sa faca fata programului nuclear iranian si presiunilor pentru a relansa negocierile cu palestinienii si sa adopte un plan de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar.
In discursul sau, Netanyahu a afirmat ca principala provocare cu care se va confrunta viitorul Guvern este aceea de a "impiedica Iranul sa se doteze cu arma nucleara". In trecut, Netanyahu a evocat in mai multe randuri posibilitatea ca Israelul sa atace instalatiile nucleare iraniene. Dar el nu a reusit pana in prezent sa isi convinga aliatii, si inainte de toate Statele Unite, de necesitatea unei asemenea operatiuni.
Intr-o prima reactie palestiniana, negociatorul Saeb Erakat a declarat pentru AFP ca "rezultatele alegerilor israeliene reprezinta o afacere interna israeliana", dar a precizat ca "indiferent de natura coalitiei guvernamentale, aceasta trebuie sa vrea pace si sa urmeze calea unei solutii cu doua state pentru restaurarea credibilitatii procesului de pace".
Anterior, Casa Alba si-a reafirmat atasamentul fata de o "solutie cu doua state" in conflictul israeliano-palestinian, dar a afirmat ca vrea sa vada care va fi abordarea viitorului Guvern israelian.
Rata de participare a fost de 66,6 la suta, in usoara crestere in raport cu alegerile legislative din 2009 (65,27 la suta), potrivit comisiei electorale.