Alarmă la abatorul din Germania unde lucrează mii de români.”Focarul este unul masiv”
Germania a anunțat reintroducerea unei carantine locale din cauza focarului de la abatorul unde au fost depistați până acum 1.553 de angajați, contaminați cu Covid-19. Peste jumătate dintre aceștia sunt români.
Măsura drastică luată în această regiune foarte populată și foarte industrializată vrea să "calmeze situația" și să intensifice testarea.
Între timp, ministrul german al muncii a declarat că are „încredere zero" în compania care deține abatorul și că aceasta „trebuie să răspundă civil" pentru situația creată în regiunea pe care "a luat-o ostatică".
Polițiști, atacați de locatarii aflați în carantină
La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii germani au fost atacați de locatarii unui bloc de apartamente din Gottingen, plasat în carantină după ce 120 dintre cei 700 de rezidenți au fost testați pozitiv. Mulți dintre ei sunt români.
Rainer Nolte, șeful misiunii de intervenție: ”Situația a escaladat când o parte dintre locatari s-au înarmat cu pietre, bare de metal, pubele incendiate ori piese de mobilier ca să forțeze trecerea de gard.”
Bărbat: ”Carantina iți afectează moralul. Toate veștile, știrile pe care le afli despre ce se întâmplă dincolo de gard, revolta de ieri din fața propriei case. Totul e dificil de suportat.”
Tensiuni la cel mai mare abator din lume
Tensiunile se fac simțite și în orașul din vestul Germaniei, care găzduiește imensul abator Tonnies, cel mai mare din lume.
Fabrica a fost închisă după izbucnirea unui focar masiv de coronavirus.
Steffen Seibert, purtător de cuvânt al Guvernului: ”Focarul de la Toennies este unul masiv. Peste 1.300 de oameni au fost testați pozitiv, 21 dintre ei sunt spitalizați și, din păcate, 6 dintre ei chiar la terapie intensivă.”
Dintre cei 7.000 de angajați ai abatorului, 6.000 sunt români. Aplicarea carantinei, inițial limitată, s-a lovit de lipsa de copoperare, atât din partea companiei, cât și a unor angajați. Este și motivul pentru care autoritățile nu contenesc să le dea asigurări liniștitoare oamenilor.
Karl-Josef Laumann, ministrul Sănătății din regiunea North-Rhine Westphalia: ”Îi vom îngriji pe toți, vor primi tratament medical aici ori, la nevoie, la nivel federal, în sistemul german de sănătate. Indiferent care e statutul de asigurat al fiecăruia. Absolut toți cei care se îmbolnăvesc de COVID-19 vor fi îngrijiți în sistemul german de sănătate că și cum ar fi localnici. Nu vom tolera nicio diferență. Cred că trebuie să le explicați asta foarte clar oamenilor.”
Un întreg district în carantină
Miercuri, autoritățile federale au decis plasarea în carantină a întregului district Gutersloh, cu 360.000 de locuitiori. Măsura prevede o limitare strictă a contactelor între persoane, închiderea barurilor, a cinematografelor, a muzeelor, interdicția activităților de recreere în spațîi închise.
Sven-Georg Adenauer, managerul districtului Gütersloh: ”Nu sunt deloc sigur că avem situația sub control, Virusul este foarte viclean și primejdios, nu-l poți controla. /…/ În zonele în care este localizat, trebuie acționat în forță.”
La fata locului, se află de sâmbăta 20 experți ai Institutului Robert Koch, care analizează situația și ajuta la identificarea persoanelor de contact ale celor contaminați. De asemenea, 40 de militari sprijină echipele locale la testarea localnicilor.