O companie uriașă, acuzată de tranzacții false. 1,9 milarde de euro lipsesc din contabilitate

Bani
Pro TV

Compania germană de plăţi Wirecard a anunţat luni că 1,9 miliarde de euro incluse în contabilitatea sa nu au existat probabil niciodată, scrie Reuters.

Această lipsă care riscă să scufunde compania şi să lezeze reputaţia autorităţii de reglementare a sectorului financiar din Germania.

Acţiunile Wirecard au scăzut luni cu până la 45% în urma informaţiei, fiind tranzacţionate ulterior în declin cu 36%, scrie news.ro.

Fostul director executiv Mark Braun a fost arestat în Germania, a anunțat marți CNN.

Wirecard, care a fost o preferată a investitorilor, poartă discuţii urgente cu băncile, cărora le datorează aproximativ 1,75 de milairde de euro, pentru a preveni un deficit de numerar provocat de lipsa banilor.

Citește și
ludovic orban
Orban: ”Nu ne permitem să majorăm pensiile cu 40% și să dublăm alocațiile”
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

Episodul marchează o întorsătură dramatică de situaţie pentru firma de tehnologie dezvoltată local care a atras pe unii dintre cei mai mari investitori din lume, înainte ca un informator să acuze că succesul Wirecard se datorează în parte unor tranzacţii false.

Wirecard a anunţat săptămâna trecută că firma de audit EY a refuzat să semneze conturile din 2019, întrucât nu a putut confirma existenţa a 1,9 miliarde de euro în conturi fiduciare, în numerar, care reprezintă aproximativ un sfert din bilanţul său.

"Consiliul de administraţie al Wirecard evaluează ... există o probabilitate prevalentă ca soldurile din conturile fiduciare în valoare de 1,9 miliarde de euro să nu existe", a spus acesta.

Procurorii din Munchen care investighează cazul au în vedere emiterea de mandate de arestare pentru fostul director general al companiei, Markus Braun, şi Jan Marsalek, un membru al consiliului de administraţie care a fost concediat luni, au declarat douî persoane apropiate situaţiei.

Braun şi Marsalek nu au putut fi contactaţi imediat, iar avocaţii lor au refuzat să comenteze.
Scandalul afectează şi imaginea Germaniei.

Felix Hufeld, şeful autorităţii de reglementare a sectorului financiar din Germania, Bafin, a descris această criză, care în ultimele zile a redus capitalizarea de piaţă a Wirecard cu aproximativ 11 miliarde de euro, ca fiind un ”dezastru total”, recunoscând că agenţia pe care o conduce şi alte părţi au făcut greşeli.

”Este scandalos că s-a putut întâmpla aşa ceva”, a spus Hufeld.

Activitatea Bafin a fost criticată puternic după prăbuşirea acţiunilor Wirecard, care a lovit micii investitori şi pe unii manageri de fonduri.

Autoritatea de reglementare s-a concentrat pe investigarea aşa-numiţilor investitori speculativi pe termen scurt (short-sellers) şi a jurnaliştilor care au pus sub semnul întrebării existenţa fondurilor Wirecard, provocând critici pentru lipsa sa de reacţie faţă de companie.

Parlamentarul german Fabio De Masi a declarat că Bafin a eşuat în sarcina sa faţă de Wirecard, al cărei rating de credit a fost în cele din urmă retras de agenţia Moody.

Wirecard, care şi-a început activitatea gestionând plăţi pentru site-urile de divertisment şi jocuri de noroc pentru adulţi, iar în prezent şi procesează plăţi pentru companii, între care Visa şi Mastercard, a numit banca de investiţii Houlihan Lokey pentru a ajuta la evaluarea opţiunilor sale.

Peste o duzină de bănci, inclusiv ABN Amro şi Commerzbank, au format un comitet al creditorilor şi au angajat firma de avocatură Allen & Overy, au spus două persoane apropiate negocierilor.
Houlihan Lokey, Allen & Overy şi băncile au refuzat să comenteze.

De asemenea, Wirecard a anunţat că are în vedere vânzarea sau închiderea unor părţi din activitatea sa, dar băncile sale creditoare nu sunt interesate de o vânzarea rapidă, mai ales că riscurile legate de litigii pot pune îndepărta cumpărătorii, a declarat pentru Reuters o persoană apropiată discuţiilor.

Compania, care era considerată de mult timp ca fiind un rar succes al unei companii germane de tehnologie, şi-a retras situaţiile financiare pentru 2019 şi a spus că analizează reduceri de costuri.

EY a aprobat în mod regulat conturile Wirecard în ultimii ani, iar refuzul său de a aproba raportul financiar pentru anul 2019 confirmă neregulile constatate de KPMG într-o anchetă externă efectuată în aprilie, care la rândul ei a avut loc în urma unor informaţii publicate de Financial Times.

Ultimul anunţ al Wirecard urmează plecării de vineri a fostului director general Braun, care a fost înlocuit de James Freis, un director de conformitate la bursa din Germania.

Compania a ajuns în atenţia publică de când informatorul a vorbit despre tranzacţiile online false. Situaţia a culminat cu o căutare a banilor dispăruţi, care a ajuns săptămâna trecută într-un punct mort, în Filipine.

Banca centrală filipineză a declarat că banii nu par să fi intrat în ţară, după ce Banca Insulelor Filipine (BPI) şi BDO Unibank au spus că documentele care arătau că Wirecard ar fi depus fonduri la acestea erau false.

Directorul executiv al BPI, Cezar Consing, a declarat că un certificat care se pretinde a fi pentru un depozit Wirecard este fals.

Wirecard, care funcţionează atât ca emitent de carduri de plată fizice cât şi ”virtuale”, s-a promovat ca o platformă de plăţi universale poziţionată pentru a profita de creşterea plăţilor digitale. Viitorul său este acum incert.

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Primul hotel inaugurat în România în plină criză COVID. Ministrul Muncii a devenit recepționer timp de o oră
Primul hotel inaugurat în România în plină criză COVID. Ministrul Muncii a devenit recepționer timp de o oră

Primul hotel inaugurat în România, în plină criză COVID, s-a deschis în această seară în capitală. Ministrul Muncii a vrut să vadă, cu această ocazie ce înseamnă meseria de recepţioner şi timp de o oră a stat la pupitru.

Orban: ”Nu ne permitem să majorăm pensiile cu 40% și să dublăm alocațiile”
Orban: ”Nu ne permitem să majorăm pensiile cu 40% și să dublăm alocațiile”

”Nu ne permitem să majorăm pensiile cu 40% si să dublăm alocațiile", a declarat premierul Ludovic Orban duminică seara la un post de televiziune.

Țara europeană care va oferi bani gheață tuturor locuitorilor săi. Cât vor primi
Țara europeană care va oferi bani gheață tuturor locuitorilor săi. Cât vor primi

Autorităţile daneze au anunţat luni un set de măsuri destinate stimulării economiei, inclusiv acordarea de bani gheaţă populaţiei şi un fond de sprijinire a companiilor cu problem.

Ce soluții au găsit firmele românești pentru a putea trece de criza provocată de coronavirus
Ce soluții au găsit firmele românești pentru a putea trece de criza provocată de coronavirus

După ce au avut pierderi serioase din cauza crizei sanitare, firmele românești caută soluții de salvare. 

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.