Al Jazeera prezintă drumul "de la aroganță la umilință" al Israelului. Cum s-ar putea ajunge la un război total
La scurt timp după ce Benjamin Netanyahu a anunțat că relațiile dintre țara sa și Arabia Saudită s-ar putea normaliza, fapt ce ar fi dus la o schimbare completă a situaţiei geopolitice din Orientul Mijlociu, palestinienii i-au aplicat o lovitură dură.
Sâmbătă, 7 octombrie, mișcarea de rezistență palestiniană Hamas a lansat o incursiune fulger din Gaza în Israel, acțiune care, potrivit jurnalistului Marwan Bishara, editor politic la Al Jazeera, "a fost planificată meticulos și bine executată, pe calea aerului, pe mare și pe uscat".
"Obiectivele Hamas din cadrul operațiunii nu sunt un secret: în primul rând, să se răzbune și să pedepsească Israelul pentru ocuparea, opresiunea, colonizarea ilegală și profanarea simbolurilor religioase palestiniene, în special a Moscheii Al-Aqsa din Ierusalim; în al doilea rând, să oprească normalizarea relațiilor cu Israelul a statelor arabe care îmbrățișează regimul israelian de apartheid în regiune; și, în sfârșit, să-și asigure un alt schimb de prizonieri, pentru a obține eliberarea a cât mai mulți prizonieri politici palestinieni din închisorile israeliene", notează jurnalistul.
Chiar dacă atacul lansat de Hamas a șocat o lume întreagă, el "nu a fost deloc surprinzător".
"Orgoliul a ajuns în sfârșit din urmă Israelul și pe liderii săi aroganți, care s-au crezut mult timp invincibili și și-au subestimat în mod repetat inamicii", este de părere Marwan Bishara, care susține că "în mod clar, liderii militari și civili israelieni nu s-au așteptat la operațiunea masivă a Hamas, succesul acesteia reprezentând un eșec major al serviciilor de informații și al armatei israeliene. În ciuda rețelei sofisticate de spioni, drone și tehnologie de supraveghere, Israelul nu a putut detecta și anticipa atacul".
"Statul invincibil s-a arătat vulnerabil, slab și teribil de neputincios. Imaginile cu israelienii care își părăsesc casele și orașele de frică vor rămâne întipărite în memoria colectivă pentru mulți ani de acum încolo. A fost, probabil, cea mai proastă zi din istoria Israelului. O umilință totală", notează jurnalistul, care e convins că premierul "Netanyahu, doctorul în știri, nu va putea schimba acest lucru".
"Ar izola Israelul ca niciodată până acum"
În opinia lui Marwan Bishara, "Israelul ar putea lua în considerare să intre și să reocupe cu armata orașele, localitățile și taberele de refugiați palestinieni din Fâșia Gaza și Cisiordania, sub pretextul de a termina cu Hamas și alte facțiuni palestiniene".
"O astfel de preluare totală a puterii este dorința istorică a celor mai fanatici membri ai coaliției de guvernare din Israel, care doresc să distrugă Autoritatea Palestiniană, să preia controlul direct asupra întregii Palestine istorice sau a ceea ce ei numesc «Țara cea mare a Israelului» și să efectueze o epurare etnică a palestinienilor", susține jurnalistul Al Jazeera.
"Aceasta ar fi o mare greșeală. Ar duce la un război asimetric în toată regula și, în acest proces, ar izola Israelul ca niciodată până acum", este convins Marwan Bishara.
Potrivit acestuia, prin demersul Hamas, "palestinienii au arătat clar că preferă să lupte în picioare pentru dreptate și libertate, decât să moară în genunchi, în umilință".