"Airpocalypse". Tara in care oamenii fumeaza mai putin, dar copii de 8 ani fac cancer la plamani
Aerul curat a devenit un lux in China, tara in care cancerul la plamani nu mai e de mult o problema doar pentru fumatori.
Cel mai tanar pacient ce sufera de cancer la plamani este o fetita de 8 ani din provincia Jiangsu, una dintre cele mai industrializate si mai poluate zone ale Chinei continentale.
O alta fetita de 14 ani, din Shanghai, fiica a doi nefumatori, sufera si ea de aceeasi boala. In urma cu aproape 50 de ani, cancerul la plamani era simbolul unui barbat de 60 de ani ce a fumat toata viata. Astazi, medicii se lovesc de tot mai multe cazuri in randul tinerilor.
"Cand vezi bolnavi care nu sunt fumatori si care nu au alti factori de risc, nu-ti poti imagina decat ca de vina e poluarea", spune dr. Bai, de la un spital din Shanghai.
Culmea, toate aceste lucruri se intampla intr-o perioada in care tot mai putini chinezi fumeaza.
Din 2002 pana in 2011, numarul cazurilor de cancer la plamani din Beijing au crescut de la 39,6 la fiecare 100.000 de locuitori la 63.
La nivel national, cresterea este de 465%. E drept, China continua sa produca 1700 de miliarde de tigari in fiecare an si 50% dintre barbati fumeaza, dar numarul lor este in scadere.
O contributie importanta in cancerul la plamani tot mai des intalnit este particula numita PM 2,5, o particula microscopica ce provine din fumul de la arderea carbunilor sau din gazele de esapament.
In octombrie, orasul Harbin a fost inchis pentru doua zile din cauza poluarii, aerul fiind atat de greu de respirat incat oamenii nu-si vedeau nici macar cainii la capatul lesei. Episodul a amintit de Londra anilor 50 si a fost botezat "Airpocalypse" - Apocalipsa Aerului.
Problema cea mare sta in reactia statului chinez, care pare a incerca pe cat de mult posibil sa reduca toate stirile pe aceasta tema. Doctorul care a vorbit pentru prima data despre cazul fetitei de 8 ani ce sufera de cancer la plamani refuza acum sa mai dea interviuri, scrie LA Times.