AFP: Turcia se arata amenintatoare fata de Siria pentru a evita un razboi
Autorizatia ceruta de Guvernul turc Parlamentului pentru a desfasura operatiuni militare in Siria urmareste in primul rand sa descurajeze Damascul sa continue atacurile impotriva Turciei, relateaza AFP.
Abia digerata pierderea unuia dintre avioanele sale de lupta doborat in iunie de apararea antiaeriana siriana, tirurile siriene lansate miercuri asupra localitatii de frontiera Akçakale, care au provocat moartea a cinci civili, au dat alarma unei riposte pentru Ankara impotriva regimului sirian.
"Este un incident foarte grav care depaseste limitele", a declarat miercuri seara, dupa bombardament, vicepremierul Besir Atalay, pentru a rezuma exasperarea tarii sale.
Prin urmare, armata turca a trecut la actiune si a bombardat sporadic, incepand de miercuri, pozitiile armatei siriene in jurul postului de frontiera Tall al-Abyad. Premierul Recep Tayyip Erdogan a cerut Adunarii autorizatia oficiala de a ordona o interventie a trupelor turce pe teritoriul sirian.
"Ceea ce s-a intamplat are potentialul de a degenera intr-un conflict international trebuie sa vedem ce se va intampla la nivelul NATO si daca Parlamentul turc ii va da Guvernului mandat sa lanseze operatiuni in Siria", a apreciat Riad Kahwaji, de la Institutul de analiza militara pentru Orientul Mijlociu si Golful Persic (Inegma).
Dar potrivit apropiatilor sai, premierul turc nu intentioneaza sa joace cartea escaladarii militar. "Este vorba mai intai de a descuraja, Turcia nu pleaca la razboi", a declarat pentru AFP o sursa apropiata Guvernului, "dar aceste atacuri nu pot continua".
De asemenea, mai multi oficiali din cadrul Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP) aflat la putere au respins retorica beligeranta exprimata joi de unele titluri din presa turca.
"Turcia nu cauta sa intre in razboi dar este perfect capabila sa se apere de orice atac ce ii ameninta suveranitatea", a declarat unul dintre vicepresedintii partidului, Ömer Celik.
"Toate tintele militare au fost bombardate in timpul noptii in mod disuasiv", a declarat un alt oficial al partidului si consilier apropiat al premierului, Yalçin Akdogan. "Au primit lectia necesara", a adaugat el, "totul va depinde acum de atitudinea Siriei".
De la inceputul ostilitatilor in Siria, in martie 2011, opinia publica turca, ce se confrunta deja de aproape 30 de ani cu rebeliunea separatista kurda, se opune in marea sa majoritate unei interventii in Siria.
Un sondaj publicat joi de cotidianul de mare tiraj Hürriyet a confirmat ca 62 la suta dintre turci se opun textului dezbatut si aprobat, joi, de Parlament.
Chiar daca si-a consolidat prezenta la frontiera cu Siria in ultimele luni, armata turca a ramas prudenta pana in prezent.
"Este vorba in special de a arata ca armata (turca) este capabila sa intervina in orice moment dar aceasta nu vrea sa insemne ca va intra in razboi", a conchis generalul in retragere Armagan Kuloglu pentru postul privat de televiziune NTV.