MAE roman condamna ferm actiunile agresive ale Siriei impotriva Turciei

Ultima actualizare: 11-10-2012 11:53

MAE roman "condamna ferm actiunile agresive ale Siriei impotriva Turciei din 3 octombrie 2012, care pun in pericol securitatea regionala si a NATO, reprezentand o incalcare grava a normelor de drept international".

Potrivit unui comunicat al MAE transmis joi, "in calitate de membru NATO si in spiritul Parteneriatului Strategic bilateral, Romania manifesta intreaga sa solidaritate cu Turcia si poporul turc, exprimand compasiune fata de victime si familiile lor".

De asemenea, MAE precizeaza ca "Romania a sprijinit adoptarea declaratiei Consiliului Nord-Atlantic din 3 octombrie 2012, solicitand incetarea imediata a oricaror actiuni agresive impotriva unui Aliat".

NATO a indemnat miercuri seara Siria sa "puna capat incalcarii flagrante a dreptului international", dupa o reuniune de urgenta la Bruxelles, convocata la solicitarea Turciei, care a invocat articolul 4, in urma unui tir de obuze provenind din Siria care a ucis cinci civili in Turcia, relateaza AFP.

ARTICOLUL 4 din Tratatul Nord Atlantic specfica:
Partile vor avea consultari comune ori de cate ori vreuna dintre ele va considera ca este amenintata integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea vreuneia dintre Parti.

Potrivit autoritatilor turce, mai multe obuze au lovit un mic sat turc, Akçakale, situat chiar in fata postului de frontiera sirian de la Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor confruntari armate intre trupele loiale presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL).

Conform ultimului bilant comunicat de catre guvernatorul provinciei, Celalettin Guvenc, acest bombardament a distrus o casa din sat si a ucis cinci persoane, inclusiv o mama si cei trei copii ai acesteia. Alte zece persoane au fost ranite, dintre care doua foarte grav.

Turcia a ripostat, bombardand tinte din Siria.

Armata turca a bombardat joi dimineata pozitiile armatei siriene de la frontiera dintre cele doua tari, ca raspuns la tirurile siriene de obuz care au ucis miercuri cinci civili turci intr-o localitate de la granita, a declarat pentru AFP o sursa din domeniul securitatii.

"Tiruri de artilerie au fost reluate la ora 3.00 GMT (6.00, ora Romaniei) in aceasta dimineata (joi)"
, a precizat aceasta sursa sub protectia anonimatului.

Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai multi soldati sirieni" au fost ucisi in noaptea de miercuri spre joi in bombardamentele lansate de armata turca, acestea vizand o pozitie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, in apropiere de Tall al-Abyad.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO