Francois Hollande, la ONU: "Avem datoria sa actionam urgent in Siria.De cati morti mai este nevoie?"

Ultima actualizare: 15-10-2012 12:48
Francois Hollande

Presedintele francez Francois Hollande a subliniat marti in fata Adunarii generale a Natiunilor Unite necesitatea unei actiuni "urgente" a comunitatii internationale in Siria si Sahel, relateaza AFP.

"Prima urgenta se numeste Siria", a declarat Hollande. "Avem datoria sa actionam, sa actionam impreuna si sa actionam rapid, pentru ca este o situatie de urgenta", a insistat acesta, solicitand ONU sa "apere zonele eliberate" din tara si sa isi reinnoiasca in mod solemn angajamentul in fata partenerilor sai de a "recunoaste guvernul provizoriu, reprezentativ al noii Siria libere, atunci cand se va forma".

"Fara intarziere, solicit ca Natiunile Unite sa acorde imediat poporului sirian toata sustinerea pe care ne-au cerut-o si sa protejeze zonele eliberate, asigurand ajutor umanitar pentru refugiati", a declarat acesta fara a da mai multe detalii cu privire la natura acestei operatiuni.

Regimul sirian al lui Bashar al-Assad "nu are viitor printre noi" a mai subliniat Hollande. "Cat timp trebuie sa mai asteptam pentru ca ONU sa reactioneze?", s-a intrebat el. "De cati morti este nevoie, cat trebuie sa mai admitem paralizia ONU?"

Vorbind despre Mali, Hollande a apreciat situatia din nordul acestei tari "insuportabila, inadmisibila, inacceptabila". "Nu este timp de pierdut (...) trebuie ca Mali sa isi regaseasca integritatea teritoriala si terorismul sa fie eliminat din aceasta zona a Sahelului", a declarat seful de stat francez.

Acesta s-a angajat sa sustina o rezolutie a Consiliului de Securitate "pentru a permite Mali sa isi regaseasca integritatea teritoriala" si a asigurat ca Franta va sustine initiativele luate de africani.

Mali a inaintat oficial secretarului general al ONU o cerere de interventie militara internationala pentru recucerirea nordului tarii ocupat de grupari islamiste.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO