Premierul Recep Tayyip Erdogan: Turcia nu intentioneaza sa declanseze un razboi cu Siria
VIDEO. Turcia a bombardat miercuri seara tinte situate pe teritoriul sirian, ca represalii la tirurile de obuze dinspre Siria in care au fost ucisi cinci civili. Parlamentul turc a autorizat operatiuni militare de amploare in Siria, anunta AFP.
21:46 Turcia "nu intentioneaza sa declanseze un razboi cu Siria", a dat asigurari joi premierul Recep Tayyip Erdogan, dupa ce Parlamentul a adoptat o motiune ce permite operatiuni militare in Siria, informeaza AFP.
"Noi dorim pacea si stabilitatea in aceasta regiune. Aceasta este intentia noastra", a spus Erdogan, dupa ce armata turca a atacat pozitii din Siria ca urmare a atacului cu obuze de miercuri, soldat cu cinci morti in Turcia.
"Nu intentionam sa declansam un razboi cu Siria", a spus Erdogan la Ankara, intr-o conferinta de presa comuna cu prim-vicepremierul Iranului, Mohammad-Reza Rahimi. Iranul este principalul aliat al regimului din Siria.
Anterior, vicepremierul turc Besir Atalay explicase ca decizia Parlamentului turc de a autoriza operatiuni militare impotriva Siriei nu inseamna un mandat pentru un razboi cu Siria, avand mai degraba un caracter "disuasiv".
"Aceasta motiune a Parlamentului turc nu este o motiune de razboi", a subliniat Atalay. Parlamentul turc a adoptat joi o motiune depusa de Guvernul islamist-conservator care autorizeaza armata sa desfasoare, "daca este necesar", operatiuni in Siria, la o zi dupa incidentul de la frontiera soldat cu moartea a cinci civili turci.
La randul sau, Siria a anuntat ca "nu doreste o escaladare a tensiunilor cu vecinii, nici cu Turcia", conform ambasadorului sirian la ONU, Bashar Jaafari. "Guvernul sirian are un interes crucial in mentinerea relatiilor de buna-vecinatate cu Turcia", a spus ambasadorul.
15:00 Parlamentul turc a adoptat joi o motiune depusa de Guvernul islamo-conservator, care autorizeaza armata sa desfasoare, "daca este necesar", operatiuni in Siria, la o zi dupa incidentul de la frontiera, soldat cu moartea a cinci civili turci si care a provocat o riposta a Ankarei, relateaza AFP.
Textul a fost votat cu 320 de voturi pentru si 129 impotriva in Adunarea Nationala, care s-a reunit in sesiune speciala cu usile inchise, potrivit posturilor de televiziune turce.
9:00 Mai multi soldati sirieni au fost ucisi in noaptea de miercuri spre joi in bombardamentele lansate de armata turca, acestea vizand o pozitie a armatei siriene de la frontiera dintre Siria si Turcia.
Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), "mai multi soldati sirieni" au fost ucisi in regiunea Rasm al-Ghazal, in apropiere de Tall al-Abyad.
Tensiunile dintre Siria si Turcia, care sustine insurgentii sirieni, au crescut brusc miercuri, dupa ce mai multe obuze au lovit localitatea turca Akçakale, situata chiar in fata postului de frontiera sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte intre trupele fidele presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebelii din Armata Siriana Libera (ASL).
Cateva ore mai tarziu, dupa o reuniune cu cei mai apropiati consilieri ai sai, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca armata turca a bombardat, ca raspuns, mai multe tinte, pe care nu le-a identificat, de pe teritoriul sirian.
Ministrul sirian al Informatiilor, Omran Zoabi, a anuntat deschiderea unei anchete cu privire la originea tirurilor transfrontaliere de obuze si a prezentat condoleante din partea Siriei "familiilor victimelor si prietenilor nostri, poporul turc".
5:30 Armata Turciei a continuat miercuri noapte tirurile de artilerie impotriva pozitiilor siriene la frontiera intre cele doua tari, dupa uciderea a cinci civili intr-un sat turc atins de tiruri provenind dinspre partea siriana a frontierei, anunta agentia turca Anatolia, relateaza AFP.
Tirurile turce, sustinute de catre o unitate cu baza in orasul Akçakale, langa frontiera, au provocat explozii puternice de partea siriana a frontierei, potrivit agentiei Anatolia. Potrivit postului privat de televiziune NTV, o treime din populatia orasului a fost evacuata ca masura de precautie.
Sinteza evenimentelor din 3 octombrie
"Acest atac a facut obiectul unei riposte imediate din partea fortelor noastre armate, care au bombardat, de-a lungul frontierei, tinte identificate pe radar", a precizat premierul turc Recep Tayyip Erdogan intr-un comunicat.
"Turcia nu va lasa niciodata nepedepsite asemenea provocari din partea regimului sirian, care ameninta securitatea noastra nationala, cu respectarea dreptului international si regulilor de interventie", a adaugat el.Seful guvernului turc a anuntat totodata ca ministrul sau de Externe Ahmet Davutoglu s-a intalnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen si ca "el a decis ca NATO isi reuneste Consiliul foarte curand".
Tarile membre NATO si-au exprimat miercuri seara solidaritatea cu Turcia, in cursul unei reuniuni de urgenta, convocata la Bruxelles.
Secretarul general al NATO, Anders Rasmussen, i-a spus ministrului turc de Externe, Ahmet Davutoglu, ca Alianta condamna ferm incidentul.
NATO este alaturi de Turcia si cere Siriei sa puna capat "incalcarilor flagrante ale legislatiei internationale".
Rasmussen a mai spus ca NATO nu are intentia sa intervina in Siria, dar este pregatita sa apere Turcia, tara membra a Aliantei Nord-Atlantice, daca se va considera necesar.
"Bombardamentele siriene constituie cauza unei profunde ingrijorari si sunt condamnate ferm de aliati", au precizat reprezentantii NATO la finalul reuniunii de urgenta convocata, miercuri seara, la cererea Turciei.
Intalnirea de urgenta a fost convocata in baza Articolului 4 din Tratatul NATO, care prevede consultari in cadrul Aliantei atunci cand un membru considera ca integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea ii este amenintata.
Si Casa Alba a reactionat la situatia tensionata dintre Turcia si Siria. Reprezentantii americani au cerut ca natiunile sa faca presiuni asupra lui Assad pentru ca acesta sa renunte la putere si sa declare incetarea focului.
Ministrul de Externe turc a precizat ca Hillary Clinton l-a asigurat de sustinerea totala a Statelor Unite, la ONU si NATO, in tensiunile cu Siria, noteaza Reuters.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut miercuri Turciei sa mentina deschise toate canalele de comunicare cu Siria pentru a evita escaladarea tensiunilor intre cele doua state vecine, potrivit Associated Press.
Joi mai multe obuze lansate de pe teritoriul sirian au lovit o localitate turca de la frontieră, Akcakale, omorand cinci civili si ranind aproximativ alti zece, potrivit unui bilant prezentat de catre guvernatorul proviniciei Sanliurfa, Celalettin Guvenc.
Acest incident intre Turcia si Siria este cel mai grav de la cel in cursul caruia apararea siriana antiaeriana a doborat, in iunie, un avion militar turc.
Premierul Turciei a precizat, la un moment dat, ca ar putea invoca si Articolul 5 al Tratatului NATO pentru protejarea frontierei cu Siria.
Ar fi pentru a doua oara in istoria Aliantei Nord-Atlantice cand s-ar invoca Articolul 5 din Tratat.
Pe 13 septembrie 2001, NATO a invocat, pentru prima data in istoria sa, Articolul 5, prin care se intelege ca orice atac asupra unui stat-membru este considerat un atac impotriva intregii aliante. A fost un raspuns la atacul terorist de la 11 septembrie 2001.
Articolul V al Tratatului prevede: "Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau mai multora dintre ele, in Europa sau in America de Nord, va fi considerat un atac impotriva tuturor partilor si, in consecinta, sunt de acord ca, daca are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, in exercitarea dreptului la autoaparare individuala sau colectiva, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizatiei Natiunilor Unite, va sprijini partea sau partile atacate, prin realizarea imediata, individual si impreuna cu celelalte parti, a oricarei actiuni pe care o considera necesara, inclusiv folosirea fortei armate, in vederea restabilirii si mentinerii securitatii in spatiul Atlanticului de Nord.
Orice astfel de atac armat si toate masurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunostinta Consiliului de Securitate. Aceste masuri vor inceta dupa adoptarea de catre Consiliul de Securitate a masurilor necesare pentru restabilirea si mentinerea pacii si securitatii internationale".
Sursa foto: New York Times
Sursa: BBC, Mediafax, CNN
Etichete: Turcia, siria, bombardamente, conflict,
Dată publicare:
04-10-2012 00:38