AFP: Eroare politica majora sau strategie excelenta. Papandreou, "psihanalizat" de specialisti

×
Codul embed a fost copiat

Grecia vrea afle de ce George Papandreou si-a aruncat tara si Europa int-o criza inedita. A fost vorba despre "panica" in fata haosului de pe strada, vointa de a zdrobi o opozitie "refractara" sau dorinta inconstienta de a se recunoaste infrant.

In timp ce Guvernul isi joaca supravietuirea, analistii se pierd in speculatii asupra motivatiilor care l-au determinat pe premierul grec sa faca o eroare politica majora prin propunerea unui referendum, propunere asupra careia s-a declarat dispus sa revina.

Joi dupa-amiaza el a anuntat ca este pregatit sa renunte la acest referndum, in fata amenintarii partenerilor, siderati si aflati la capatul rabdarii, cu taierea fondurilor pentru Grecia si cu excluderea tarii din zona euro.

Un lider cunoscut pentru caracterul sau flegmatic si talentul de negociator, el a indus panica, luni, cand a anuntat ca vrea sa convoace alegatorii pentru a-i consulta in legatura cu acordul privind masurile impotriva crizei in zona euro, incheiat cu importante eforturi, la Bruxelles, intre cele 17 state membre ale zonei euro si sute de bancheri, in noaptea de 26 spre 27 octombrie.

"Cu greu se poate gasi o explicatie rationala" a acestui gest, apreciaza Thanassis Diamantopoulos, profesor de stiinte politice la Universitatea din Atena, in opinia caruia este necesar "sa se recurga la psihanaliza" pentru a intelege.

Citește și
Grecia
CRONOLOGIE: Principalele momente ale crizei din Grecia

"Constatand ca Guvernul sau se prabusea, poate ca a vrut, intr-un mod total iresponsabil, sa incerce totul pentru a obtine totul: fie sa antreneze in caderea sa tot sistemul politic, chiar zona euro, fie sa para marele maestru al jocului, la acelasi nivel cu bunicul si tatal sau", doi fosti premieri charismatici, se hazardeaza el sa explice.

Diamantopoulos evoca, de asemenea, "oboseala si o problema de rezistenta fizica si psihica" in fata presiunilor contradictorii la care a fost suspus Papandreou de la sosirea sa la putere, in 2009, in momentul in care tocmai se declansa criza datoriei in care se zbate tara in prezent.

Politologul Giorgios Sefertzis, cunoscut ca un apropiat al familiei Papandreou, invoca "doua resorturi ale acestei maini de pocker", si anume unul psihologic - "panica", celalalt politic - "cautarea legitimitatii" necesare pentru relansarea unei tari refractare fata de masurile dure de austeritate prescrise de Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), in schimbul promisiunilor de salvare.

"Faptul ca a fost calificat ca «tradator» al patriei sale la manifestatiile de vinerea trecuta, care au provocat anularea defilarii de ziua nationala (un lucru care nu s-a mai intamplat niciodata in Grecia - n. r.) a jucat un rol major", a apreciat Sefertzis.

Fiul unei americance, crescut in exil pana in 1974, cand s-a incheiat Dictatura Coloneilor, Papandreou, huiduit de mai multe luni si numit "valetul Bruxelles-ului" sau "angajatul model al FMI", "a spus candva ca este «grec prin alegere si nu prin necesitate»", adauga analistul.

In opinia lui Sefertzis, de fapt Papanderou "nu avea de ales", fiind constrans sa "faca fata pericolului unei situatii devenita incontrolabila" in interiorul tarii.

"Vinerea trecuta, extrema stanga si extrema dreapta erau impreuna pe strada, pentru a huidui Guvernul, ceea ce ar fi putut conduce la haos, intr-o tara in care administratia nu mai functioneaza si in care poporul manifesteaza la fiecare doua zile", a comentat el.

Deputatii greci "nu pot sa iasa (pe strada) fara sa fie insultati", in contextul in care, pentru a indeplini angajamentele cu privire la masurile de austeriate, se asteapta ca majoritatea socialista sa sustina noi sacrificii, subliniaza Michalis Spourdalakis, profesor de stiinte politice la Facultatea de Drept din Atena.

"Agitatia si furia sunt peste tot", a continuat el, adaugand ca "Papandreou este prins in ele". "Impasul politic" a fost accentuat si mai mult de intransigenta opozitiei de dreapta, acuzata de iresponsabilitate pana si in interiorul familiei sale politice europene, din cauza opozitiei continue fata de apelurile lui Papandreou la unitate nationala.

Rivalul conservator al lui Papandreou, Antonis Samaras, a anuntat joi, pentru prima data, ca va accepta un "Guvern de tranzitie", care sa garanteze ca Grecia va urma planul european de salvare.

Sustinator declarat, de multi ani, al democratiei participative, Papandreou a beneficiat de sustinerea reprezentantilor stangii si miscarii impotriva globalizarii din Europa, dar, si mai paradoxal, de cea a presei si reprezentantilor conservatori germani, care au indemnat UE sa insufle un pic mai multa democratie in procesul sau de luare a deciziilor.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Cat de afectata va fi zona euro daca statul elen se prabuseste
Cat de afectata va fi zona euro daca statul elen se prabuseste

Despre Grecia si situatia dezastruoasa in care a ajuns in prezent s-au scris multe. S-a vorbit despre datoriile uriase pe care statul elen nu va reusi sa le plateasca niciodata si despre problemele fiscale cu care se confrunta.

CRONOLOGIE: Principalele momente ale crizei din Grecia
CRONOLOGIE: Principalele momente ale crizei din Grecia

Grecia, tara cu cele mai mari dificultati financiare din zona euro, traverseaza o criza a datoriilor care isi are radacinile in situatia din 2009, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a principalelor momente ale acesteia.

Premierul Greciei a acceptat sa demisioneze din functie astazi, cu o conditie
Premierul Greciei a acceptat sa demisioneze din functie astazi, cu o conditie

Uite referendumul, nu e referendumul. Grecii, care au anuntat ca vor decide singuri daca mai raman in zona euro, s-au razgandit.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.