AFP, despre atacurile din SUA: Țara se confruntă cu ameninţarea „terorismului alb”

Atac sua
Getty

„Terorismul alb” reprezintă principala amenințare cu care se confruntă Statele Unite, în contextul în care doi tineri albi au ucis 29 de persoane în acest weekend, scrie AFP.

Într-o analiză, AFP relatează incidentele armate din ultima perioadă, „consecințe ale naționalismului alb”, scrie News.ro.

Între plânsete, voci s-au ridicat de ambele părţi ale eşicherului politic pentru a îndemna autorităţile să conştientizeze un pericol mult timp ocultat de lupta împotriva atacurilor jihadiste.

„Vieţile pierdute la Charleston, San Diego, Pittsburgh şi se pare la El Paso sunt consecinţele unui terorism naţionalist alb”, a denunţat Pete Buttigieg, un candidat în alegerile primare democrate, referindu-se la atacuri comise într-o biserică afroamericană, două sinagogi şi la cel de sâmbătă într-un centru comercial din Texas.

Un bărbat în vârstă de 21 de ani, înarmat cu o puşcă de asalt, a ucis 20 de oameni - inclusiv şase mexicani - în apropierea unui supermerket la El Paso, un oraş în proporţie de 85% hispanic.

Citește și
Momentul atacului din Ohio, filmat
Momentul atacului din Ohio, filmat. 9 oameni uciși într-un minut de un tânăr de 24 de ani
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Un manifest - atribuit atacatorului şi care circula pe Internet - denunţă „o invazie hispanică a Texasului” şi evocă un atac armat comis de către un adept al supremaţiei albilor în moschei la Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi, la 15 martie.

Cazul este tratat ca un caz de „terorism intern”, au anunţat autorităţile federale.

Treisprezece ore mai târziu, alt bărbat alb, în vârstă de 24 de ani, a semănat teroarea la Dayton, în Ohio, omorând nouă persoane în mai puţin de un minut. Sora sa se află între victime, iar motivaţiile nu erau clare imediat.

„DIABOLIC”

 

„Avem aici doi factori care se combină”, a continuat Pete Buttigieg la Fox News. „pe de o parte slăbiciunea politicilor de reglementare a pieţei armelor de foc, iar ce cealaltă un terorism intern inspirat de naţionalismul alb”, a spus el.

„Nu vom putea să protejăm America de această ameninţare, dacă nu suntem pregătiţi să o numim. Guvernul trebuie să înceteze să mai pretindă că este doar o întâmplare şi că nu putem face nimic”, a continuat tânărul primar de la South Bend (Indiana). 

Preşedintele american Donald Trump a catalogat atacul armat de la El Paso drept un „act de laşitate”, fără să se refere la presupusele motivaţii ale suspectului.

Iar primarul republican din El Paso a redus tragedia din oraşul său la actul unui „bărbat deranjat, pur diabolic”. Însă, chiar şi pentru unii republicani, această explicaţie nu este suficientă.

„Lupta împotriva terorismului este deja o prioritate, cred că ea ar trebui să includă opunerea cu fermitate faţă de terorismul alb. Aceasta este o ameninţare reală şi actuală”, a a scris George P. Bush, nepotul fostului preşedinte american George W. Bush.

„Supremaţia albilor, ca orice altă formă de terorism, este un flagel care trebuie distrus”, a scris pe Twitter fiica preşedintelui, Ivanka Trump.

„IDENTITATE ALBĂ”

 

În 2017 şi 2018, potrivit centrului de analiză New America, violenţele extremei drepte au făcut mai multe victime în Statele Unite decât atacurile jihadiste. Însă autorităţile, care au pus accentul pe lupta împotriva ameninţării jihadiste după atentatele de la 11 septembrie 2001, au întârziat să reacţioneze.

„Inclusiv în timpul Guvernului democratului Barack Obama, serviciile de informaţii au ignorat adesea ameninţările extremei drepte, din motive politice”, scria în martie Robert McKenzie de la acest centru de reflecţie.

Directorul poliţiei federale (FBI) Christopher Wray se apăra în aprilie, dând asigurări că serviciile sale sunt „foarte active” în faţa ameninţării reprezentate de adepţii supremaţiei albilor. „Anul trecut, am procedat la mai multe arestări legate de terorismul intern” decât de „terorismul internaţional”, adăuga el.

Însă îndoielile rămân, din cauza atitudinii lui Donald Trump.

Locatarul Casei Albe a preluat pe cont propriu ideea unei „invazii” a imigranţilor, a refuzat să condamne manifestaţii violente ale extremei drepte la Charlottesville, în august 2017, şi a îndemnat recent membre ale Congresului din opoziţie provenind din rândul minorităţilor „să se întoarcă” în ţara lor de origine.

„Preşedintele în persoană promovează rasismul şi supremaţia albilor”, l-a acuzat altă candidată în alegerile primare democrate, Elizabeth Warren.

Unul dintre rivalii săi, Beto O'Rourke, a mers şi mai departe şi a dat asigurări că Donald Trump „încurajează nu doar retorica rasistă, ci şi violenţa care-i urmează”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Trump dă vina pe jurnaliști pentru masacrele din Texas și Ohio
Trump dă vina pe jurnaliști pentru masacrele din Texas și Ohio

Ura nu își are locul în Statele Unite, a susținut Donald Trump, în vreme ce lui însuși i se atribuie o vină morală pentru atacurile Texas și Ohio.

Momentul atacului din Ohio, filmat. 9 oameni uciși într-un minut de un tânăr de 24 de ani
Momentul atacului din Ohio, filmat. 9 oameni uciși într-un minut de un tânăr de 24 de ani

Au apărut imagini din momentul atacului armat petrecut în weekend în Ohio. Atenţie urmează scene care vă pot afecta emoţional.

Atacatorul din Texas riscă pedeapsa cu moartea. Cazul e tratat drept „terorism intern”
Atacatorul din Texas riscă pedeapsa cu moartea. Cazul e tratat drept „terorism intern”

Autorul atacului armat din El Paso, Texas, care s-a soldat cu 20 de morţi, a fost inculpat pentru crime, a anunțat un responsabil al poliţiei locale.

Al doilea atac armat în SUA în 24 de ore. Un tânăr a ucis 9 persoane în Ohio
Al doilea atac armat în SUA în 24 de ore. Un tânăr a ucis 9 persoane în Ohio

Nouă persoane au murit într-un atac armat în Dayton, Ohio, la nicio zi după masacrul din Texas, soldat cu 20 de morți și 26 de răniți. Atacatorul a fost neutralizat de agenții de poliție.

Atac armat în Texas, cu 20 de morți și 26 de răniți. Cine este autorul masacrului
Atac armat în Texas, cu 20 de morți și 26 de răniți. Cine este autorul masacrului

Un nou atac armat îngrozeşte Statele Unite. Un tânăr înarmat a deschis focul într-un complex comercial din oraşul El Paso din Texas. A ucis cel puţin 20 de persoane şi a rănit alte 26.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.