Atac armat în Texas, cu 20 de morți și 26 de răniți. Cine este autorul masacrului

Ultima actualizare: 04-08-2019 07:51

Un nou atac armat îngrozeşte Statele Unite. Un tânăr înarmat a deschis focul într-un complex comercial din oraşul El Paso din Texas. A ucis cel puţin 20 de persoane şi a rănit alte 26.

Mai multe imagini cu atacul găsiți în galerie foto a acestui articol! Sute de poliţişti, inclusiv agenţi FBI, au împânzit zona. Chemaţi de martorii care au apelat disperaţi serviciul de urgenţă, forţele de ordine au ajuns în doar 6 minute de la producerea masacrului.

Au început să îl vâneze pe atacator în interiorul mall-ului şi într-un final l-au capturat. Acesta este alb, are 21 de ani, este din Texas iar autoritățile suspectează un atac motivat de ură pentru că zona unde s-a produs tragedia are o comunitate hispanică.
 

Atacatorul a fost identificat drept Patrick Crusius
 

Guvernatorul Greg Abbott a descris atacul drept una dintre cele mai letale zile din istoria Texasului. Masacrul s-a produs la un magazin Walmart de lângă mall-ul Cielo Vista, la câțiva kilometri de granița Statelor Unite cu Mexicul.

Atacatorul a fost identificat drept Patrick Crusius, din Dallas și se află în custodia poliției. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum un tânăr înarmat cu o armă de asalt de tip Kalașnikov și îmbrăcat cu un tricou negru și cu pantaloni kaki intră în magazin, relatează BBC.

Într-o înregistrare a camerelor de supraveghere făcută publică de canalul local KTSM se poate observa cum atacatorul înarmat şi cu cască antifon pe urechi pătrunde în hipermarket.
 

Reacția lui Donald Trump după atacul din Texas

Președintele Donald Trump a reacționat numint atacul ”un act de lașitate”. Victimele nu au fost încă identificate dar președintele Mexicului a spus că printre ele se află și trei cetățeni mexicani, relatează Reuters.

Conform poliţiei americane, ucigaşul a lăsat un manifest al cărui conţinut indică o posibilă legătură cu "o crimă motivată de ură", sintagmă care în SUA face referire la atacuri îndreptate asupra unor persoane pe motive ce ţin de culoare, origine sau religie.


Inspirat de atacul asupra moscheilor din Christchurch. A lăsat un ”manifest”
 

Textul care circulă pe internet denunţă "o invazie hispanică a Texas-ului"' şi face referire la atacul asupra moscheilor din Christchurch, Noua Zeelandă de pe 15 martie, soldat cu 51 de morţi, potrivit AFP. 

"Această zi, care ar fi trebuit să fie o zi normală pentru persoanele venite să facă cumpărături, s-a transformat într-una din cele mai sângeroase din istoria Texasului", a declarat guvernatorul statului Greg Abbott în cadrul unei conferinţe de presă.

Locuitorii din El Paso, oraş situat la frontiera cu Mexicul, au răspuns în număr mare la apelul de a dona sânge pentru răniţii internaţi în mai multe spitale.

"Avem 11 victime cu vârste cuprinse între 35 şi 82 de ani în spitalul nostru", a declarat pentru CNN David Shimp, directorul centrului medical Del Sol. "Nouă sunt în stare critică, iar dintre aceştia trei se zbat între viaţă şi moarte", a precizat Shimp.

 

Cum s-a produs atacatul din El Paso
 

Magazinul tocmai scosese la vânzare rechizite şcolare şi, conform estimărilor poliţiei, în momentul producerii atacului între 1.000 şi 3.000 de clienţi se grăbeau să îşi facă cumpărăturile.

Înregistrări ale mai multor persoane aflate în zonă în momentul producerii atacului conţin scene de panică în care se pot vedea clienţi care aleargă pentru a se adăposti, iar pe jos pot fi zărite cadavre, în timp ce în altele, filmate în zona comercială, se audă împuşcături la intervale regulate.

Robert Curado a declarat pentru ziarul El Paso Times că s-a ascuns împreună cu mama sa între două distribuitoare de la intrarea în Walmart.

"Bărbatul a încercat să tragă asupra mea de sus, dar m-a ratat pentru că m-am trântit la pământ", a povestit Curado, care a mai declarat că arma atacatorului era o mitralieră AK-47.

Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunţat că printre cele 20 de victime se numără şi 3 mexicani şi a transmis condoleanţe familiilor victimelor, conform Reuters.

Într-o postare pe Twitter, ministrul de externe Marcelo Ebrard a anunţat că în atacul armat din El Paso au fost răniţi 6 mexicani, printre care şi o fată de 10 ani.

Atacul armat din El Paso este al 249-lea de acest tip comis de la începutul anului, în care şi-au pierdut viaţă mai mult de 4 persoane, conform ONG-ului Gun Violence Archives.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO