Medici fara frontiere, despre armele chimice din Siria: "Am tratat 3.600 de victime. 355 au murit"
Spitalele din Siria au tratat aproximativ 3.600 de pacienti cu "simptome neurotoxice" dupa atacul comis la Damasc pe 21 august, dintre care 355 au murit, anunta Organizatia Medici fara Frontiere, citata de BBC News online.
Potrivit organizatiei, pacientii au fost adusi la trei spitale din regiunea Damasc pe 21 august, in ziua in care insurgentii sustin ca a avut loc atacul cu arme chimice.
Insa organizatia Medici fara Frontiere a comunicat ca nu are capacitatea de a confirma "stiintific" utilizarea armelor chimice.
Opozitia siriana sustine ca fortele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice in apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldandu-se, potrivit insurgentilor, cu peste 1.000 de morti. Armata siriana a dezmintit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orasului Damasc. La randul sau, regimul Bashar al-Assad afirma ca fortele insurgente subordonate opozitiei au utilizat arme chimice.
Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internationala, a atribuit insurgentilor sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmand ca este un act de manipulare in scop propagandistic.
"Opozitia siriana refuza sa ofere acces anchetatorilor la locul incidentului. Apar din ce in ce mai multe dovezi ca este vorba de un act criminal planuit cu mult inainte, un act provocator. Pe Internet, relatarile despre incident circulau cu cateva ore inainte de asa-numitul atac. Este o actiune premeditata", a reactionat Aleksandr Lukasevici, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe."In contextul acestui nou val de propaganda antisiriana, credem ca apelurile unor capitale europene de a face presiuni asupra Consiliului de Securitate ONU si de utilizare a fortei sunt inaccceptabile", insista Ministerul rus de Externe.