Aflux de migranţi minori la frontiera dintre SUA și Mexic. Ce a cerut Joe Biden
Administraţia Biden, confruntată cu un aflux de minori neînsoţiţi la frontiera americano-mexicană, a cerut sâmbătă unei agenţii federale să vină în ajutorul structurilor pentru cazarea acestora, excedate, informează duminică AFP.
Ministrul american de interne Alejandro Mayorkas a ordonat Agenţiei americane pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă (FEMA) să participe, timp de trei luni, la o iniţiativă menită să asigure o găzduire temporară şi în siguranţă a copiilor, pentru a-i putea preda apoi unor persoane care să se ocupe de ei, în general apropiaţi deja instalaţi în SUA.
"Obiectivul nostru este să facem în aşa fel încât copiii neînsoţiţi să fie transferaţi către HHS (Ministerul Sănătăţii) pe cât de repede posibil, conform cerinţelor legale şi în interesul lor (al copiilor)", a explicat Alejandro Mayorkas într-un comunicat.
Ministerul Sănătăţii al SUA se ocupă în prezent de circa 8.800 de tineri migranţi, iar Serviciul vamal şi de protecţie a frontierelor (CBP) a preluat în grijă mai multe sute, în condiţiile în care sosirile zilnice continuă. Numai în luna februarie, CBP a interceptat 9.457 de minori neînsoţiţi la frontiera ţării.
Numărul de migranţi minori sosiţi singuri la frontiera cu Mexicul a scăzut la cel maj jos nivel, 741, în aprilie 2020, după care nu a încetat să crească, pentru a se stabili la 5.871 în ianuarie.
"Guvernul federal reacţionează la sosirea unui număr record de persoane, printre care copii neînsoţiţi, la frontiera de sud-vest", a anunţat Ministerul pentru Securitate Internă într-un comunicat. "Din aprilie 2020", numărul lor creşte "din cauza violenţei, catastrofelor naturale, insecurităţii alimentare şi sărăciei" în ţările din America Latină, explică ministerul.
La fel ca Donald Trump, noul guvern democrat continuă să-i expulzeze pe imigranţii care au traversat frontiera ilegal, însă preşedintele Joe Biden a decis să nu-i expulzeze pe minorii sosiţi singuri şi aceştia ajung în număr mare la frontieră, în timp ce locurile din structurile de cazare sunt limitate de pandemia de COVID-19.
Detractorii acestei politici subliniază că şederea copiilor în aceste structuri poate dura luni de zile.