Patronul Sky Global, rețeaua criptată de telecomunicații, inculpat pentru sprijinirea traficanților de droguri

Dată publicare: 13-03-2021 20:29
Dată actualizare: 13-03-2021 20:37


Patronul Sky Global, rețeaua criptată de telecomunicații, inculpat pentru sprijinirea traficanților de droguri

Patronul unei rețele criptate de telefonie mobilă globală a fost pus sub acuzare în SUA, acuzat că ar fi facilitat comunicațiile protejate ale traficanților de droguri și altor grupări criminale importante.

 

S-au emis mandate de arestare pentru doi reprezentanți ai companiei Sky Global, care oferă comunicații encriptate la un nivel imposibil de interceptat.

Mandatele de arestare împotriva lui Jean-Francois Eap, şeful Sky Global, şi Thomas Herdman, "fost distribuitor la nivel înalt de dispozitive Sky Global", au fost emise vineri, a declarat Departamentul de Justiţie al Statelor Unite. într-un comunicat, preluat de AFP și Agerpres.

O vastă operaţiune împotriva Sky ECC, un produs al Sky Global, a pornit inițial în Europa iar apoi a dus la inculparea celor doi oficiali ai companiei pentru complicitate la trafic de droguri şi fraudă.

Procurorii americani susțin în rechizitoriu că Sky Global a generat profit de sute de milioane de dolari prin furnizarea unui serviciu care a permis reţelelor criminale din întreaga lume să-şi ascundă traficul internaţional de droguri de justiție, a precizat Randy Rossman, procurorul federal însărcinat cu acest dosar.

„Dispozitivele Sky Global sunt concepute special pentru a împiedica forţele de ordine să monitorizeze în mod activ comunicaţiile dintre membrii organizaţiilor infracţionale transnaţionale", se spune în actul de acuzare, care estimează la "cel puţin 70.000" numărul de aparate Sky Global aflate în circulaţie în întreaga lume.

Parchetul federal belgian a anunţat marţi că a desfăşurat o vastă operaţiune a poliţiei vizând clienţii Sky ECC, ce a dus la arestarea a 48 de persoane, confiscarea de arme şi fonduri. Acest dosar a dus, de asemenea, la confiscarea timp de doi ani a 17 tone de cocaină în Belgia.ager

Reţeaua face, de asemenea, obiectul unei vaste anchete anti-criminalitate în Franţa, unde are în jur de 2.000 de utilizatori şi este "utilizată aproape exclusiv de infractori cu profil înalt", potrivit procurorului din Paris, Remy Heitz.

Într-un comunicat publicat pe site-ul său, compania Sky ECC susţine "toleranţă zero" faţă de activitatea infracţională.

Sursa: Agerpres