Afla ce idei salvatoare pentru Pamant au oamenii de stiinta!
Chit ca unele dintre ele suna de-a dreptul fantezist, nu este exclus sa devina realitate in viitorul apropiat. Iata cateva dintre cele ce vor fi discutate la o conferinta organizata in California.
In ultimii ani, catastrofele naturale se tin lant. Desertificarea afecteaza aproape 400 de milioane de chinezi, in timp ce sezonul musonic face, de la an la an, tot mai multe victime in India. Intre timp, la poli, pamantul le fuge la propriu de sub picioare ursilor polari si pinguinilor.
Nu toata lumea e convinsa de realitatea incalzirii climatice, dar e limpede ca si noi avem un amestec in acest sir de dezastre. Reducerea emisiilor de doxid de carbon ar fi o solutie, dar se impiedica in nesfirsite calcule politice. Pana una alta, oamenii de stiinta fac si ei ce la sta in puteri: cauta si propun solutii.
Una ar fi instalarea a mii de oglinzi pe orbita Pamantului, ca sa respinga o parte din lumina Soarelui. Rezultatul ar fi scaderea temperaturii, in timp record. Totusi, un asemenea proiect ar costa enorm si prin urmare, este dificil de aplicat la nivelul intregii planete.
Un laureat al premiului Nobel a propus "bombardarea" atmosferei cu particule de sulfati, cum s-a intamplat, involuntar, in 1991. Atunci, eruptia vulcanului Pinatubo din Filipine a antrenat o racire timp de un an, pentru ca particulele au respins o parte din lumina Soarelui.
Alte variante, deja aplicate in China, tin de dispersarea norilor de ploaie sau a cetii.
Ecologistii sustin insa ca problema trebuie atacata direct la radacina. "Daca am gasit o metoda de a scapa de dioxidul de carbon din atmosfera, metoda care ne costa multe milioane de dolari, asta inseama ca vom arde carbune la nesfarsit? In mod clar, solutia cea mai ieftina, usoara si de bun-simt este sa incetam sa mai ardem carbune si petrol", spun reprezentantii Greenpeace.