Specialistii ingrijorati: Incalzirea globala ameninta intreaga planeta
Fenomenul se face simtit in viata de zi cu zi, de la temperaturile nefiresc de ridicate din Moscova pana la Marea Bariera de Corali din Australia, aflata in pericol.
Oamenii de stiinta reamintesc aceste lucruri inaintea Conferintei pentru Climat, care va incepe saptamana viitoare la Copenhaga.
Saptamana trecuta hotelierii din statiunile de ski elvetiene recunosteau ca e posibil sa isi intampine turistii fara zapada.
Miercuri, la Moscova inregistra cel mai cald inceput de decembrie din ultimii 11 ani. In capitala rusa, temperatura maxima de miercuri a depasit recordul precedent pentru aceasta perioada a anului, cu 1,4 grade Celsius.
Pe de alta parte, oamenii de stiinta isi fac griji ca incalzirea planetei pune in pericol permafrostul, adica stratul de pamant inghetat care acopera Siberia. Acest sol, inghetat de 30.000 de ani, contine mari cantitati de dioxid de carbon si metan, ce vor fi eliberate in atmosfera daca temperaturile cresc.
Rezultatul va fi intensificarea efectului de sera si accelerarea incalzirii globale. De cealalta parte a lumii, cercetatorii australieni isi fac griji ca incalzirea climei distruge ecosistemul unic al acestei tari.
Cel mai mare pericol ameninta Marea Bariera de Corali. 95% ar putea sa dispara daca temperaturile vor creste cu 2 grade, asa cum cred expertii ONU ca se va intampla.
Viata localnicilor va fi direct afectata. Doua milioane de turisti merg anual in zonele de coasta ca sa vada bariera. Potrivit estimarilor, 75% vor renunta daca bariera nu va mai fi spectaculoasa ca acum. Puse cap la cap, toate aceste elemente nu prezic deloc un viitor roz.