Adio, chelie? Un spray nazal ii va putea scapa pe barbati de problema
Cercetatorii americani care lucrau la un studiu despre efectele stresului au descoperit ca exista o substanta chimica ce face ca parul soarecilor sa devina mai puternic si chiar sa se regenereze.
Totul este legat de blocarea unui hormon al stresului, explica specialistii. Ei recunosc ca procesul nu a fost testat inca pe oameni, dar soarecilor le-a facut mult mai bine decat minoxidilul, principalul ingredient din Rogaine, cel mai popular tratament impotriva caderii parului.
"S-ar putea deschide noi cai de tratare a caderii parului la oameni prin neutralizarea receptorilor unui hormon care joaca un rol cheie in declansarea caderii parului, in stransa relatie cu stresul cronic si imbatranirea", explica autorul Million Mulugeta.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii de la Universitatile din California au descoperit compusul chimic "pur si simplu din intamplare". Ei foloseau deja soareci carora le fusese injectat un hormon al stresului, CRF. Stresul cronic ii face pe acestia sa piarda parul de pe spate.
Urmatorul pas a fost injectarea cu astressin-B, compusul chimic care trebuia sa arate cum afecteaza CRF functiile gastrointestinale. Dupa 5 zile, s-a oprit injectarea, dar dupa trei luni, cercetatorii au descoperit ca soarecilor le crescuse la loc parul cazut din cauza stresului initial. In plus, firele de par erau mai puternice si nici nu incaruntisera.
Tratamentul a durat doar 5 zile, dar efectele pozitive se pare ca sunt vizibile inca patru luni. Destul de mult, spun specialistii, avand in vedere ca speranta de viata a unui soarece e de mai putin de doi ani.
Cercetatorii sunt foarte optimisti asupra aplicabilitatii la om a studiului si spera ca in 5 ani sa se ajunga la o concluzie clara, dupa efectuarea mai multor teste. Deja mai multe firme de cosmetice si-au aratat disponibilitatea pentru a finanta aceste analize.
Componentul chimic a mai fost in atentia firmelor farmaceutice, dar a fost abandonat, pentru ca nu se putea administra oral. Acum, cercetatorii spera sa ajunga la o formula ce va fi injectata sau administrata prin intermediul unui spray nazal.