Adevărul despre virusul misterios din China. Câți oameni ar fi de fapt bolnavi
Numărul persoanelor deja infectate de virusul misterios care a apărut în China este mult mai mare decât arată cifrele oficiale, susţin oamenii de ştiinţă, citaţi de BBC.
Patruzeci şi unu de cazuri ale noului coronavirus au fost confirmate de laborator, însă experţii din Marea Britanie estimează că cifra se apropie de 1.700.
Două persoane au murit în urma virusului, care a apărut în oraşul Wuhan în luna decembrie.
"Sunt mult mai îngrijorat acum decât eram acum o săptămână”, a declarat profesorul Neil Ferguson, potrivit Agerpres.
Cercetarea a fost realizată de Centrul MRC pentru analiză globală a bolilor infecţioase de la Imperial College London, care oferă consultanţă inclusiv Guvernului britanic şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Autorităţile din Singapore şi Hong Kong au monitorizat pasagerii veniţi cu avionul de la Wuhan, iar SUA au anunţat măsuri similare la aeroporturile din San Francisco, Los Angeles şi New York.
Deşi focarul a fost localizat în Wuhan, au existat două cazuri în Thailanda şi unul în Japonia.
"Acest lucru mă îngrijorează. Pentru ca Wuhan să fi exportat trei cazuri de virus în alte ţări, asta presupune că ar trebui să fie mult mai multe cazuri decât s-au raportat", a declarat Neil Ferguson.
Wuhan International Airport serveşte o populaţie de 19 milioane, dar doar 3.400 de persoane călătoresc zilnic în alte ţări.
Oficialii chinezi susţin că nu au existat cazuri de propagare a virusului de la o persoană la altă. În schimb, virusul ar fi trecut bariera speciilor şi provine de la animale infectate la o piaţă de fructe de mare şi animale sălbatice din Wuhan.
Vineri, misterioasa penumonie virală apărută în centrul Chinei, al cărei virus face parte din familia SARS, a făcut a doua victimă.
Un bărbat în vârstă de 69 de ani a murit la Wuhan, unde boala a fost descoperită luna trecută pentru prima oară.
Starea pacientului, care s-a îmbolnăvit la 31 decembrie, s-a agravat cinci zile mai târziu, printr-o miocardită gravă (inflamarea muşchiului cardiac), o funcţie renală anormală şi multiple organe grav afectate, au precizat autorităţile sanitare.
Potrivit ultimului bilanţ disponibil, cel puţin 41 de bolnavi au fost înregistraţi în China, dintre care cinci se află în stare gravă.
Această pneumonie alimentează temeri cu privire la o reapariţie a unui virus de tip SARS (Sindromul Respirator Sever Acut), extrem de contagios, care a ucis 650 de persoane în China continentală şi la Hong Kong în perioada 2002-2003.
Ancheta autorităţilor sanitare chineze a permis să se stabilească faptul că mai mulţi pacienţi sunt vânzători într-o piaţă din Wuhan, specializată în vânzarea angro de fructe de mare şi peşte.
Municipalitatea a luat mai multe măsuri, dispunând închiderea pieţei respective, unde au fost efectuate analize şi o dezinfecţie.
Alte două cazuri ale acestei pneumonii misterioase au fost descoperite în Thailanda şi Japonia. Autorităţile celor două ţări au anunţat că pacienţii au fost la Wuhan înainte de spitalizare.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că este de luat în calcul o epidemie mai vastă.
Virusurile coronariene pot provoca o serie de infecţii, de la o răceală la simptome asemănătoare SARS.