Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, dezbătută în Parlamentul de la Budapesta la începutul lui martie. Obiecțiile Turciei
Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO va fi introdusă pe ordinea de zi a Parlamentului ungar, urmând să fie discutată la începutul lui martie, potrivit agendei publicate miercuri.
Candidatura celor două ţări nordice, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi a Ungariei.
Parlamentarii unguri vor dezbate problema săptămâna viitoare, înainte de un vot separat pentru fiecare dintre cele două ţări, între 6 şi 9 martie, a anunţat parlamentul pe site-ul său, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui impas legislativ, iar opoziţia a acuzat guvernul lui Viktor Orban de tergiversare.
Premierul naţionalist, un aliat apropiat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, doreşte să menţină legăturile cu Moscova, în pofida războiului din Ucraina.
Suedia şi Finlanda au depus anul trecut cerere de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar Suedia se confruntă cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei.
Turcia acuză Suedia că oferă adăpost pe teritoriul său unor persoane pe care statul turc le consideră membre ale unor grupări teroriste şi a cerut extrădarea lor, ca un pas în ratificarea aderării la NATO a Suediei.