Zelenski cere accelerarea deciziilor și a livrărilor de echipamente moderne: „Nu există alternativă la victoria Ucrainei”

×
Codul embed a fost copiat

„Nu există alternativă la victoria Ucrainei. Nu există alternativă la integrarea Ucrainei în NATO și Uniunea Europeană". Asta a proclamat Volodimir Zelenski în discursul adresat participanților la Conferința pentru Securitate de la Munchen.

Cu o situație tot mai grea pe frontul din est, liderul ucrainean a implorat din nou pentru accelerarea deciziilor și a livrărilor de echipamente moderne.

„În timp ce aliații occidentali stau pe gânduri, Kremlinul caută modalitatati de a sugruma Moldova”, a argumentat Zelenski.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vom discuta, ca de obicei, despre intregul spectru al relațiilor noastre, inclusiv chestiuni de securitate și cooperare militară.”

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului: „Belarusul a îndeplinit 100% tot ce am convenit cu 3 luni în urmă, cu privire la apărare și securitate. Chiar mai mult decât atât! Îți mai spun mai târziu ce am făcut.”

Citește și
nato rusia
Kremlinul, noi acuzații la adresa NATO: „Implicarea Alianței în conflictul din Ucraina este maximă”
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Putin l-a primit din nou astăzi, la Moscova, pe președintele Belarusului, după ce declarațiile de ieri ale lui Alexandr Lukașenko, deopotrivă amenintățoare și liniștitoare, au amplificat așteptările.

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului: „Sunt pregătit să lupt alături de ruși, de pe teritoriul Belarusului, într-un singur caz: dacă cel puțin un soldat vine în Belarus de pe teritoriul Ucrainei să-mi omoare poporul. Voi folosi un limbaj civilizat, nu limbajul obișnuit. Aceasta se referă nu numai la Ucraina, ci și la ceilalți vecini ai noștri, care se comportă chiar și mai inadecvat. Dacă (ucrainenii și ceilalți vecini ai noștri) vor comite o agresiune împotriva Belarusului, va exista cel mai dur răspuns. Și războiul va căpăta o natură cu totul nouă.”

Lukașenko a vorbit cu jurnaliștii străini pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, o invazie care, acum un an, era lansată și de pe teritoriul Belarusului.

Fred Pleitgen: De ce încă sprijiniți războiul?

Lukașenko: Aceasta este încă o întrebare retorică. Voi de ce sprijiniți Ucraina și pompați arme acolo, în loc să vă așezași la masa negocierilor, așa cum eu am sugerat. Trebuie să înțelegeți că aceasta este prima armată a lumii care luptă împotriva voastră, americani, europeni, practic împotriva NATO, folosind Ucraina. Iar ucrainenii nu sunt proști...

Nici Rusia, nici Ucraina nu-și pot atinge obiectivele militare, aşa că războiul se va încheia probabil la masa negocierilor, a repetat generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al armatei americane, într-un interviu pentru Financial Times.

Generalul american recunoaşte totuși că, deocamdată, ambele părţi se ţin "cu tărie de obiectivele lor" şi nu sunt dispuse să negocieze.

Volodimir Zelenski: „Orice compromis teritorial ne-ar face mai slabi ca stat. Compromis cu Putin? Nu, pentru că nu există încredere!”

Generalul Milley, care pledeaza de multe luni pentru negocieri, a atras atentia asupra riscului de escaladare, antrenat de arsenalul nuclear al Rusiei. Înaltul responsabil de la Pentagon spune și că revenirea tacticilor de război terestru din secolul XX în Europa îi forţează pe planificatorii americani să reconsidere ipotezele de la care au plecat în ultimele decenii, când capacitățile industriei militare erau calibrate pentru combaterea terorismului şi lupta neregulată în Irak ori Afganistan.

„Una dintre lecţiile acestui război este rata foarte mare de consum a muniţiilor convenţionale, iar noi ne reexaminăm propriile stocuri şi propriile planuri. Facem o analiză pentru a estima care credem că ar fi necesarul real. Şi apoi trebuie să ajustam bugetul. Muniţia este foarte scumpă", a detaliat generalul Milley.

În tot acest timp, rușii se străduiesc continuu să spulbere transporturile ori depozitele cu echipamente și muniții ale Kievului.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: „Forțele armate ale Rusiei au efectuat un atac concentrat cu rachete de raza lunga și arme de mare precizie lansate de pe mare împotrivă convoaielor și a depozitelor de muniții și combustibil ale ucrainenilor. Țintele au fost atinse.”

Jurnaliștii CNN au avut în mod excepțional acces în oțelăria din Scranton Pennsylvania, care lucrează pentru Pentagon.

Oren Liebermann, CNN: „E nevoie de doar câteva ore pentru a încinge oțelul și a-l modela într-un obuz de artilerie. Dar urmează zile de teste și verificări pentru a te asigura că e transformat într-un obuz de 155 mm, care poate fi folosit pe front.”

De aici, obuzele sunt transferate la altă uzină pentru adăugarea focoaselor cu explozibil.

La peste 8.000 de kilometri distanță, Ucraina consumă în doar 4 zile producția pe o lună a acestei uzine.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Rata de consum a munițiilor de către ucraineni e de câteva ori mai mare decât capacitatea noastră de producție.”

Pentagonul plănuiește deja deschiderea unor noi uzine de armament în Texas dar și în Canada.

Obiectivul este că, în doi ani, să producă de 5 ori mai multa muniție de artilerie decât în prezent, de două ori mai multe rachete antitanc Javelin și cu o trieime mai multe muniții pentru lansatoarele multiple Himars.

Seth Jones, directorul programului internațional de securitate al CSIS: „Industria noastră de apărare încă este setată pentru timp de pace, nu de război.”

Aceleași probleme cu bugetele și cantitatea le au și europenii.

Boris Pistorius, ministrul german al Apărării: „Trebuie să fie clar pentru țoață lumea. Nu ne vom putea atinge sarcinile cu bugetele actuale. Nu pentru a satisface atât nevoile naționale, cât și ale Alianței. Costa bani și, desi fiecare dintre noi am prefera să cheltuim banii pe altceva, realitatea e cum e și trebuie să ne adaptăm.”

Apărarea și securitatea sunt subiectele care vor monopoliza și agenda Conferinţei de Securitate, care s-a deschis astăzi în capitala Bavariei. Participă invitați din 96 de țări, inclusiv Olaf Scholz, Emmanuel Macron, iar din Statele Unite - șeful diplomației, secretarul Apărării și vicepreședinta Kamala Harris.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Ungurii au reacționat imediat după ce România a spulberat-o pe Ucraina la EURO 2024
Citește și...
Rusia acuză SUA că incită Ucraina la escaladarea războiului. „Ocupă-te de baloanele albe şi de OZN-uri”
Rusia acuză SUA că incită Ucraina la escaladarea războiului. „Ocupă-te de baloanele albe şi de OZN-uri”

Rusia a acuzat vineri SUA că incită Ucraina la escaladarea războiului prin aprobarea atacurilor asupra Crimeei. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a reacţionat sarcastic la comentariile Victoriei Nuland.

Kremlinul, noi acuzații la adresa NATO: „Implicarea Alianței în conflictul din Ucraina este maximă”
Kremlinul, noi acuzații la adresa NATO: „Implicarea Alianței în conflictul din Ucraina este maximă”

Kremlinul acuză statele membre ale Alianței Nord-Atlantice că implicarea lor în războiul din Ucraina este „maximă”.

SUA spun că rușii atacă prostește. Lukașenko: Aceasta este prima armată a lumii, care luptă împotriva NATO, folosind Ucraina
SUA spun că rușii atacă prostește. Lukașenko: Aceasta este prima armată a lumii, care luptă împotriva NATO, folosind Ucraina

Ucraina nu va ceda teritorii într-un potențial acord de pace cu Rusia, spune președintele Zelenski. În timp ce luptele înverșunate continuă la Bahmut, civililor care au mai rămas în orașul asediat și bombardat li s-a cerut să plece de urgență.  

George Soros: ”Țările din fosta URSS abia așteaptă să-i vadă pe ruși înfrânți în Ucraina”. Reproșul lui Biden către Zelenski
George Soros: ”Țările din fosta URSS abia așteaptă să-i vadă pe ruși înfrânți în Ucraina”. Reproșul lui Biden către Zelenski

George Soros crede că înfrângerea Rusiei în Ucraina va duce la dizolvarea imperiului rus, iar fostele țări sovietice abia așteaptă acest lucru. Miliardarul spune că SUA vor sprijini Kievul, dar Biden i-a transmis un avertisment lui Zelenski.

 

Rușii atacă Ucraina cu rachete sovietice vechi. Armata lui Putin și-ar fi epuizat muniția performantă
Rușii atacă Ucraina cu rachete sovietice vechi. Armata lui Putin și-ar fi epuizat muniția performantă

În ultimele ore, armata ucraineană a înregistrat succese în luptele din estul țării. În Bahmut, de exemplu, invadatorii ruși au pierdut teren în timpul unor contraatacuri ucrainene.

Recomandări
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier
Cât pot câștiga studenții care vor să lucreze pe timp de vară. Mulți dintre ei își caută un job sezonier

Vacanța se apropie, iar elevii și studenții care vor să lucreze își caută un post. Sunt multe locuri pentru ospătari, barmani sau lucrători comerciali. Cei care vor avea salariul minim pe economie vor primi 2.363 de lei net.

Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat
Atmosferă de neuitat în Munchen, la meciul României. Suporterii au cântat neîncetat "Hai, România!"

"Când ne visăm împreună, ne adunăm împreună"! Și asta au făcut mii de suporteri români care au oferit momente emoționante și intense pe tot parcursul meciului România-Ucraina, dar și cu câteva ore înainte de începerea partidei.

Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO
Austria - Franța 0-1, la EURO 2024. Les Bleus câștigă fără să înscrie GALERIE FOTO

Franța a câștigat după un autogol meciul cu Austria din prima etapă a grupelor EURO 2024. Partida de la Dusseldorf a fost în direct la PRO TV și VOYO.