Acuzația post-mortem adusă de SUA lui Raisi. Detaliul din mesajul transmis de Washington care va înfuria Iranul
Marți (21 mai) încep funeraliile pentru președintele iranian și pentru ceilalți oficiali morți în accidentul aviatic de duminică. Trupul lui Ebrahim Raisi va fi dus dimineață la Teheren, unde miercuri va avea loc o procesiune.
Liderul din Iran va fi înmormântat joi în localitatea în care s-a născut.
Cauzele tragediei nu sunt certe, dar ipoteza vehiculată este că pilotul elicopterului a pierdut controlul asupra aparatului de zbor în condiții de vreme rea și ceață densă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O echipă de anchetatori și tehnicieni, coordonată de șeful Armatei iraniene, a ajuns ieri - pe ceață - la locul tragediei. În imaginile transmise de presa iraniană, dar și de cea turcă, se văd bucăți din elicopter împrăștiate printre copaci, pe un teren noroios.
De ce nu elicopterul nu a putut fi localizat după prăbușire
Aparatul de zbor cu opt oameni la bord, printre care președintele Ebrahim Raisi și ministrul iranian de Externe, a căzut în condiții de vizibilitate redusă, pe un versant muntos din nord-vestul țării.
Farshid Abdi, reporter IRIB: „După cum vedeți, mă aflu exact în locul unde s-a prăbușit elicopterul în care se afla domnul Raisi”.
Locul exact al prăbușirii a fost descoperit cu o dronă de recunoaștere, trimisă de Turcia. Presa de la Teheran a ținut să precizeze însă că toate căutările au fost realizate exclusiv de iranieni. Două mii de oameni au verificat minuțios versantul.
Operațiunile au durat aproape 18 ore. Epava elicopterului era parțial arsă, iar victimele - carbonizate. Dar șeful Agenției pentru Situații de Urgență a transmis că nu sunt necesare teste ADN pentru identificarea trupurilor fara viață.
Unul dintre pasageri era Mohammad Ali Al-Hashem, Imamul Rugăciunii de Vineri din Tabriz, orașul de destinație al convoiului aerian. Potrivit șefului Agenției pentru Situații de Urgență, Al Hashem a supraviețuit o oră după prăbușire. Și, în acest timp, ar fi reușit să ia legătura prin telefon cu biroul președintelui.
Pe de altă parte, oficialii turci spun că elicopterul nu a emis semnale pentru a putea fi localizat după accident. Și că, fie sistemul fusese închis, din motive de securitate, fie aparatul de zbor nu-l avea în dotare. Elicopterul de tip Bell 212, de producție canadiană, fusese cumpărat la începutul anilor 2000.
Guvernul de la Teheran a convocat, luni, "o ședință de urgență". Imagini de la eveniment arată scaunul în care stătea de obicei Raisi acoperit cu o pânză neagră în memoria președintelui defunct.
La rândul lor, iranienii au luat parte la ceremonii de comemorare, organizate în Capitală.
„Condoleanțele oficiale” transmise Iranului de la Washington
Statele Unite au transmis „condoleanțe oficiale”, cu o precizare, însă.
Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat: „Regretăm orice viață umană pierdută. Dar asta nu schimbă faptul că Raisi avea mâinile murdare de sânge”.
Pe de altă parte, Turcia a anunțat o zi de doliu național în memoria președintelui iranian. Potrivit liderului de la Ankara, decizia este menită să arate că turcii „împărtășesc durerea profundă a poporului iranian.”