Greva de 24 de ore in Anglia. Sute de mii de salariati ies in strada
Sute de mii de salariati din sectorul public au inceput joi o greva de 24 de ore in Marea Britanie, pentru a protesta fata de reforma sistemului de pensii.
Aproximativ 85 la suta dintre scolile din Anglia si Tara Galilor ar putea fi afectate, potrivit estimarilor, dar si crese, colegii, universitati, tribunale, institutii guvernamentale si centre de ocupare a fortei de munca.
Porturile si aeroporturile internationale ar urma de asemenea sa fie afectate pentru ca o parte a personalului responsabil de vami si controalele de imigratie va inceta lucrul.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Primele perturbari au fost simtite de miercuri seara, odata cu intrarea in greva a personalului de serviciu pe parcursul noptii.
Calatorii care merg in Marea Britanie "ar putea suferi intarzieri la trecerea frontierei", din cauza acestei miscari, a avertizat UK Border Agency, agentia responsabila cu supravegherea frontierelor.
Mitinguri si manifestatii sunt prevazute in circa 30 de orase din tara, in special la Londra, unde liderii celor patru sindicate care au facut apel la aceasta greva vor participa la un miting.
Sindicatele spera sa mobilizeze circa 600.000 de angajati din sectorul public pentru aceasta zi exceptionala, care constituie o provocare pentru Guvernul de coalitie condus de conservatorul David Cameron.
Daca functionarii raspund masiv la apel, aceasta miscare sociala va fi cea mai importanta de la sosirea sa la putere in mai 2010.
La originea acestei greve se afla reforma pensiilor, aflata in continuare in discutie. Ea constrange functionarii sa "cotizeze mai mult, sa munceasca mai mult si sa primeasca mai putin la pensie", potrivit sindicatelor. Varsta de pensionare ar urma sa creasca la 66 de ani in 2020, fata de 60 de ani in prezent pentru majoritatea profesorilor.
Aceasta reforma este esentiala din cauza imbatranirii populatiei, iar in caz contrar "sistemul de pensii risca sa se prabuseasca", afirma Guvernul.