"Eliberati pasarile!". Proteste in California pentru interzicerea foie gras, delicatesa obtinuta din ficatul ratelor indopate

06-02-2015 08:50

foie gras

Cu sau fara foie gras in meniu? Controversa nu inceteaza in California.

Procurorul general a facut apel la decizia unui judecator care anulase o decizie anterioara de interzicere a delicatesei obtinute din ficatul ratelor indopate.

Nici activistii pentru protectia animalelor nu stau degeaba. Acestia iau la rand restaurantele din California unde se serveste "foie gras", pateul obtinut din ficatul ratelor hranite fortat.

Activista: "Nu e dreptate si nu va fi liniste pana cand nu eliberati pasarile."

Un angajat al acestui restaurant le-a aratat cam ce crede despre protestul lor. Iar patronul chiar e incantat ca se face taraboi langa localul sau.

Scott Slater, patron restaurant: "Sa avem oameni protestand afara, atat de ofensati de ceea ce facem noi, e aproape un compliment."

Patronul inchide, totusi, ferestrele. Iar clientii se amuza.

Client: "Cred ca nu si-au ales bine locul unde sa protesteze, pentru ca oamenii vin aici sa manance carne, nu cred ca ii determina sa se razgandeasca."

In ianuarie, un judecator federal a decis ca delicatesele foie gras pot fi din nou servite in localurile din California, anuland o interdictie anterioara.

Insa ficatul de rata indopata ar putea fi scos din nou din meniu. Procurorul general a facut apel, considerand ca verdictul judecatorului nu e conform cu reglementarile federale.

Activistii pentru protectia animalelor spun ca nu picheteaza restaurantele doar pentru ca servesc foaie gras. Vor sa obtina si interzicerea altor preparate culinare exotice, din carne de bizon, antilopa sau cangur.

Ellen Ericksen, activist: "Unde exista cruzime in meniu, ne gasiti si pe noi."

"Nu ne priveste ce spun ei. Cata vreme oamenii adora produsele noastre si nu incalcam nicio lege, noi ne vedem de treaba." - e raspunsul proprietarilor de restaurante.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO