”Acte terifiante de canibalism”. Un bărbat și-a ucis fratele, apoi a fost fotografiat în timp ce-i lingea piciorul tăiat
Ministrul poliţiei din Papua Noua Guinee a condamnat şi a considerat luni drept "terifiante" presupuse acte de canibalism care au fost difuzate pe reţelele de socializare şi în presă, notează AFP.
O fotografie cu un grup de bărbaţi înarmaţi cu macete ţinând ceea ce pare a fi un picior tăiat a apărut luni pe prima pagină a unui important cotidian naţional.
Niciunul nu este fotografiat în plin act de canibalism, dar în a doua fotografie publicată tot pe prima pagină, un bărbat pare să lingă aceste rămăşiţe umane în timp ce le expune camerei.
Ministrul poliţiei, Peter Tsiamalili, a spus că este deosebit de tulburat de aceste imagini care probabil descriu "acte terifiante de canibalism".
"O confruntare violentă între doi fraţi a degenerat, ceea ce a dus la un rezultat sfâşietor", a declarat Tsiamalili pentru AFP. Sătenii au luat parte la conflictul "care a dus la uciderea îngrozitoare a fratelui mai mare de către fratele său mai mic", a relatat el.
"O astfel de barbarie nu ne defineşte ca popor sau naţiune", a scris el într-un comunicat duminică, după ce imagini şi videoclipuri cu aceeaşi afacere au fost difuzate pe reţelele sociale.
”Acțiuni barbare ale unui grup de tineri”
"Aceste acţiuni barbare ale unui grup de tineri nu numai că ne şochează conştiinţa colectivă, ci reprezintă şi o ameninţare gravă la adresa valorilor noastre societale care ne leagă ca naţiune", a adăugat el.
Poliţia a concluzionat că imaginile au fost făcute în districtul Goilala din centrul ţării, iar crima a avut loc "în urmă cu o lună", potrivit lui Tsiamalili.
Cazuri de canibalism au fost documentate, în istorie, în rândul unui număr mic de triburi din zone îndepărtate din Papua Noua Guinee. Asta face ca ţara să fie subiectul unor clişee pe cât de învechite, pe atât de persistente, de care încearcă să scape de zeci de ani.
În aprilie 2024, preşedintele Statelor Unite Joe Biden a sugerat că canibalii ar fi putut să-l devoreze pe unchiul său, dispărut în ţară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Premierul Papua Noua Guinee James Marape a minimizat afirmaţiile acestuia şi a vorbit despre o "confuzie" la liderul american.