Acordul comercial dintre China și SUA a fost finalizat. „Funcționarea depinde de Beijing”

Ultima actualizare: 16-12-2019 10:36
China SUA
Getty

Prima fază a acordului comercial dintre Statele Unite şi China aproape va dubla exporturile americane pe piaţa chineză, în următorii doi ani, şi este ”finalizat în totalitate”.

Cu toate acestea, mai este nevoie de traducere şi de revizuiri ale textului, a susținut duminică reprezentantul pentru Comerţ Robert Lighthizer, potrivit News.ro.

Lighthizer a afirmat la emisiunea “Face the Nation” de la CBS că vor avea loc nişte ”ajustări” de rutină ale textului, dar că acesta este ”finalizat în totalitate”.

Oficialul a spus că data şi locul în care va fi semnat acordul de către oficiali americani şi chinezi urmează să fie stabilit.

Acordul, anunţat vineri, după mai mult de doi ani şi jumătate de negocieri între Washington şi Beijing, va reduce unele tarife americane impuse importurilor de produse chineze, în schimbul achiziţiilor chineze mai mari de produse agricole, produse manufacturate şi de energie din Statele Unite, acestea urmând să crească cu circa 200 de miliarde de dolari pe parcursul următorilor doi ani.

China s-a mai angajat în acord să protejeze mai bine drepturile de proprietate intelectuală, să reducă transferul obligatoriu de tehnologie americană către firmele chineze, să deschidă piaţa financiară pentru firmele americane şi să evite manipularea monedei.

Achiziţiile chineze de produse agricole americane sunt aşteptate să crească cu 40-50 de miliarde de dolari pe an, pe parcursul următorilor doi ani, a spus Lighthizer.

În 2017, Statele Unite au exportat în China produse agricole de circa 24 de miliarde de dolari, acesta fiind ultimul an înainte ca cele două mari economii mondiale să lanseze războiul comercial.

Lighthizer a precizat însă că succesul acordului va depinde de deciziile oficialilor de la Beijing, nu de la Washington.

„În ultimă instanţă, funcţionarea acordului va depinde de cine va lua deciziile la Beijing, nu în Statele Unite. Dacă deciziile vor fi luate de cei cu orientare dură, atunci vom avea un rezultat, dacă deciziile vor fi luate de reformatori, ceea ce sperăm, atunci vom avea alt rezultat”, a spus reprezentantul pentru Comerţ.

Acesta a adăugat că acordul nu va rezolva toate problemele dintre Statele Unite şi China, întrucât integrarea sistemului economic chinez dominat de stat cu sistemul american dominat de sectorul privat va dura ani de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO