Situație tensionată între Germania și Statele Unite. „Recentele afirmații sunt o insultă”


Ultimul update: Luni 25 Noiembrie 2019 23:18
Data publicarii: Luni 25 Noiembrie 2019 23:06
Categorie: Stiri externe
Richard Grenell

Recente declaraţii ale Berlinului cu referire la China sunt 'o insultă la adresa Statelor Unite', a afirmat ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, într-un comunicat care a circulat intens luni.

Declarațiile au avut loc în contextul disensiunilor legate de autorizarea sau nu de către Germania a gigantului chinez Huawei de a participa la construirea reţelei sale 5G, potrivit Agerpres.

„Recentele afirmaţii ale unor oficiali germani de rang înalt potrivit cărora Statele Unite sunt echivalentul Partidului Comunist Chinez sunt o insultă la adresa miilor de militari americani care ajută la asigurarea securităţii Germaniei”, precum şi la adresa „milioanelor de americani angajaţi faţă de o alianţă occidentală puternică”, a scris ambasadorul Richard Grenell.

Ministrul german ale economiei, Peter Altmaier, a făcut anterior, într-o emisiune de televiziune, o comparaţie între SUA şi China, declarând că Berlinul nu a impus un boicot după dezvăluirile despre spionarea de către Agenţia Naţională de Securitate (NSA) a SUA a convorbirilor de telefonie mobilă din Germania.

„Statele Unite cer, la rândul lor, companiilor lor să transmită informaţii ce ar putea fi folosite în lupta împotriva terorismului”, a adăugat Altmaier.

SUA se tem că Huawei va fi obligat să transmite date către guvernul de la Beijing.

Sâmbătă, la conferinţa sa anuală, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), principalul partid de guvernământ, a stabilit că Germania nu vor exclude neapărat Huawei de la licitaţiile pentru construirea reţelei 5G.

Membrii CDU au votat, cu o largă majoritate, că furnizorii vor fi consideraţi de încredere doar dacă 'îndeplinesc în mod demonstrabil o listă de condiţii de securitate clar definite'.

Delegaţii la conferinţă au convenit că această listă ar trebui să interzică posibilitatea oricărei influenţe externe asupra infrastructurii 5G a Germaniei.

SUA au avertizat în mod ferm de mai multă vreme Berlinul în legătură cu autorizarea Huawei de a participa la extinderea reţelei germane de telecomunicaţii.

Sursa: Agerpres

Tags: sua, germania, china, 5g,

VIDEO PROTVPLUS.RO