Amenințări dure ale Chinei la adresa Statelor Unite. „Vor trebui să plătească prețul”

Ultima actualizare: 04-12-2019 13:32
China SUA
iStock

China a avertizat miercuri că SUA "vor trebui să plătească preţul" adoptării de către Camera Reprezentanţilor a unui proiect de lege care cere sancţiuni împotriva Beijingului ca răspuns la trimiterea în detenţie a musulmanilor uiguri.

„Credeţi că vom rămâne indiferenţi dacă acţiunile americane vor afecta interesele Chinei?", a spus Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe.

„Consider că pentru orice declaraţie sau acţiune greşită, trebuie plătit un preţ. Cei care le fac trebuie să plătească preţul", a spus ea în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite, potrivit Agerpres.

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat marţi cu o majoritate zdrobitoare un proiect de lege care impune sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali chinezi din regiunea Xinjiang (nord-vest).

Organizaţii de apărare a drepturilor omului şi Washingtonul acuză Beijingul că în această regiune, lovită mult timp de atentate sângeroase, aproape un milion de musulmani, în special uiguri, au fost trimişi în tabere de reeducare politică.

Beijingul respinge această cifră şi vorbeşte de "centre de formare profesională", menite a ajuta populaţia locală să găsească un loc de muncă şi să se îndepărteze astfel de tentaţia islamismului şi terorismului.

Întrebată dacă iniţiativa Camerei Reprezentanţilor va avea consecinţe asupra actualelor negocieri comerciale dintre Beijing şi Washington, Hua Chunying nu a răspuns direct.

Dar ea a spus că este "imposibil ca aceasta să nu aibă impact asupra relaţiilor sino-americane şi asupra cooperării între cele două ţări în anumite domenii importante".

Atentate sângeroase atribuite unor militanţi uiguri au îndoliat China timp de mulţi ani. Autorităţile, care îi consideră "separatişti" şi "jihadişti", au răspuns înăsprind draconic securitatea în Xinjiang.

China, acuzată că torturează peste un milion de oameni în lagăre

 

Activiştii pentru drepturile omului au publicat harta presupuselor locaţii ale aproape 500 de închisori şi tabere pe care China le foloseşte pentru a ține închiși uigurii, o minoritate etnică majoritar musulmană din vestul regiunii Xinjiang.

Activiștii reclamă acum că cel puțin 1 milion de persoane sunt închise în lagărele de detenție și în închisorile din regiune.

Mai mult decât atât, China ar fi încercat să împiedice jurnaliștii să relateze despre ceea ce se întâmplă în aceste tabere. Statul chinez a recunoscut formal existența taberelor, dar eufemistic le numește „tabere de reeducare” sau locuri în care oferă „formare profesională gratuită”.

Germania solicită clarificări

 

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut guvernului chinez să ofere clarificări în urma unor noi dezvăluiri privind detenţia musulmanilor uiguri în ţară.

„China trebuie să-şi respecte obligaţiile internaţionale în termeni de drepturi ale omului", a declarat el la Forumul de politică externă de la Berlin organizat de Fundaţia Koerber.

„Dacă sute de mii de uiguri sunt cu adevărat deţinuţi în tabere, atunci comunitatea internaţională nu se poate face că nu vede", a mai spus el.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO