Acord de principiu intre Iran si marile puteri pe tema programului nuclear. Reactiile liderilor internationali
Iranul si marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, confirma Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, precizand ca sanctiunile impuse Teheranului ar urma sa fie atenuate.
"Am ajuns la solutii privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, in cadrul unui plan comun de actiuni", a spus Federica Mogherini, citata de CNN.
Capacitatile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrala de îmbogatire a uraniului urmand sa ramana Natanz, a explicat Mogherini.
"Suntem pregatiti sa ajungem la un acord-cadru privind programul nuclear", explica, anterior, Mohamed Jawad Zarif, ministrul de Externe al Iranului.
"S-a ajuns la un acord privind parametrii-cheie ai programului nuclear", a confirmat presedintele Iranului, Hassan Rohani.
#IranDeal: Three memorable moments of today's #IranTalks in #Lausanne. pic.twitter.com/fbu8jwwdBB
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) April 2, 2015
Barack Obama a numit aceasta "intelegere" una istorica care vine dupa luni de "negocieri grele". Presedintele american a mai precizat ca implementarea acestei intelgeri va fi urmarita indeaproape: "Daca Iranul va trisa, lumea va sti acest lucru". Obama a mai adaugat ca intelegerea se bazeaza pe atenta verificare si nu pe incredere, scrie CNN.
"Sunt convins ca acest acord-cadru va duce la unul final, cuprinzator, in beneficiul securitații Statelor Unite si a aliaților sai", a afirmat liderul de la Casa Alba.
Pe de alta parte, Obama a indemnat Israelul sa sustina acest acord. "Daca Israelul vrea cu adevarat ca Iranul sa nu obtina arme nucleare, atunci aceasta este cea mai buna varianta", a subliniat el.
"If Iran cheats, the world will know it." - President Obama on #IranTalks pic.twitter.com/stvZQIihbl
— Fox News (@FoxNews) April 2, 2015
Secretarul de stat american John Kerry a afirmat la randul sau ca sanctiunile impotriva Teheranului vor fi inlaturate in timp, daca se va ajunge la un acord final cu Iranul. "Daca aflam la un moment dat ca Iranul nu se conformeaza acordului, sanctiunile pot reveni", a spus John Kerry. Potrivit acestuia, odata ce acordul final este implementat, comunitatea internationala va avea increderea ca programul nuclear al Iranului este pacific si ca asa va ramane.
Guvernul Israelului a exprimat "preocupare" privind acordul de principiu pe tema programului nuclear iranian, cerand reducerea "semnificativa" a activitatilor atomice iraniene.
"Orice acord cu Iranul trebuie sa reduca semnificativ capacitatile nucleare iraniene si sa opreasca terorismul si agresiunile", a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a cerut in repetate randuri Statelor Unite sa blocheze activitatile nucleare iraniene.
De asemenea, presedintele Francois Hollande a afirmat ca Franta, impreuna cu partenerii sai, vor monitoriza implementarea termenilor acordului inainte de finalizarea sa, in iunie, pentru a avea asigurari ca Iranul nu va fi in pozitia de a obtine o arma nucleara.
Reprezentantii Iranului si ai grupului P5+1 (SUA, M.Britanie, Franta, China, Rusia si Germania), reuniti în orasul elvetian Lausanne, "sunt pregatiti sa înceapa rapid elaborarea acordului"", a explicat Mohamed Zarif.
Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma sa suspende cu 66% actualele capacitati de purificare a uraniului, iar activitatile nucleare iraniene ar urma sa fie monitorizate timp de zece ani.
Negocierile au fost prelungite, noul termen-limita fiind stabilit pentru 30 iunie.
Occidentul si Israelul acuza Iranul ca încearca sa fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzatiile.