De ce nu este bine să tundeți animalele în această perioadă. Sfaturi din partea medicilor veterinari
Și animalele trebuie ferite de caniculă în această perioadă. Dar contrar așteptărilor, cele cu blană bogată suportă mai bine temperaturile ridicate dacă nu sunt tunse.
Medicii veterinari spun că blana le poate feri de arsuri sau insolații, iar prietenii necuvântători își pot regla singuri temperatura corpului. Totuşi, animalele de companie care stau mereu în casă pot fi tunse.
Bulet este motanul lui George Piștereanu. Actorul spune că s-a gândit mult înainte să îl tundă.
George Piştereanu, actor: „Este o schimbare. Unii au spus că nu este bine să-l tunzi, alţii au spus că este bine să-l tunzi, acum eu mi-am întrebat veterinarul şi mi-a spus : Da, tunde-l, fără probleme.”
În acest caz, decizia a fost luată corect pentru că motanul sta în casă, dar în cazul pisicilor care stau mai mult afară, medicii veterinari spun că sub nicio formă blana nu trebuie scurtată.
Ana-Maria Angeru – medic veterinar: „Nu este recomandată tunderea de niciun fel, decât în momentul în care exista probleme medicale, nici baia nu este recomandată.”
Iar pentru câini, este suficient să le periem blana.
Specialiştii spun că pe perioada verii este nevoie ca la 3 săptămâni să se facă o întreţinere a tunsorii, doar la vârfuri, pentru a-i păstra forma, însă nicidecum nu se va ajunge la o blănită scurtă.
Iuliu Scurtu – Medic veterinar specialist USAMV Cluj-Napoca:„Noi avem glande sudoripare şi transpiram în exces în caz de căldură, câinii nu au o încărcătură prea bogată de aceste glande care ajuta la reglarea temperaturii corporale.”
Iar dacă vrem să ajutăm şi animalele fără adăpost care nu pot fi ferite de canicula, specialiştii ne recomandă ca la fiecare scară de bloc să existe un bol cu apă.