A zecea zi de proteste violente la Cairo. Negocierile au esuat

×
Codul embed a fost copiat

Joi a fost ziua in care puterea reprezentata de presedintele Hosni Mubarak a incercat sa discute cu opozitia. Dupa ce administratia prezidentiala a anuntat inceperea negocierilor, opozitia a refuzat dialogul. Intre timp, alti oameni au murit pe strazi.

Cronologia evenimentelor, joi, 3 februarie:

23:39 - Un jurnalist al televiziunii publice suedeze SVT a fost "grav ranit", cu un cutit, a anuntat in cursul serii postul de televiziune care anterior precizase ca nu mai are informatii de la reporterul sau, de la pranz.

23:21 Fratia Musulamana, principala forta de opozitie din Egipt, refuza dialogul cu regimul, a declarat un purtator de cuvant pe site-ul de Internet al organizatiei, dupa ce vicepresedintele Omar Suleiman i-a invitat la dialog, relateaza AFP.

22:17 - Comitetul pentru protectia jurnalistilor a intocmit o lista cu jurnalistii care au suferit diverse abuzuri in Egipt. Astfel, Washington Post a anuntat ca a aflat din mai multe surse ca seful biroului sau din Cairo, Leila Fadel, si fotografa Linda Davidson se afla printre jurnalistii retinuti in Egipt. Mai multe despre acest subiect, cititi pe www.mediafax.ro.

20:54 - Pe strazile capitalei egiptene, presa a inceput sa fie vanata. Cine se plimba cu o camera de luat vederi sau un aparat de fotografiat este rapid atacat de barbati imbracati in civil, favorabili presedintelui Hosni Mubarak si, intr-o masura mai mica, de manifestantii antiguvernamentali din ce in ce mai nervosi.

Citește și
Hosni Mubarak
Mubarak: Vreau sa demisionez, dar mi-e frica. Video
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

20:11 - Peste 100 de manifestanti ostili presedintelui egiptean Hosni Mubarak s-au confruntat joi cu politia in fata ambasadei Egiptului de la Beirut, dupa ce au incercat sa forteze cordonul de securitate instalat in jurul cancelariei, a declarat un oficial din serviciile de securitate, citat de AFP.

20:06 - "Sunt necesare conditii si restrictii cu privire la candidaturile la presedintie, pentru ca toata lumea sa fie asigurata in privinta viitorului lider al tarii", a declarat vicepresedintele egiptean Omar Suleiman, in interviul acordat televiziunii publice.

19:52 - Declaratia a fost facuta la televiziunea publica, unde Omar Suleiman a mai spus, vivazi de noile manifestatii prevazute de opozitie pentru vineri, ca un apel pentru plecarea presedintelui Hosni Mubarak este un "apel la haos".

19:50 - Vicepresedintele Omar Suleiman a declarat ca violentele dintre manifestantii favorabili si cei ostili presedintelui egiptean Hosni Mubarak sunt rezultatul "unui complot" orchestrat de oameni din Egipt sau chiar din strainatate.

19:20 - "Vreau sa spun cateva cuvinte despre jurnalistii atacati sistematic in Egipt. Este complet si total inacceptabil", a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei americane, Robert Gibbs, la bordul avionului Air Force One, care il transporta pe Barack Obama in Pennsylvania.

19:15 - Fratii Musulmani, principala forta de opozitie din Egipt si oaia neagra a regimului, au fost invitati sa participe la un dialog intre putere si opozitie, a anuntat joi vicepresedintele Omar Suleiman, in cea de-a zecea zi de confruntari violente, relateaza AFP.

19:06 - Un militant pentru drepturile omului, care a solicitat sa i se respecte anonimatul, a declarat ca un reprezentant al organizatiei Human Rights Watch, cu sediul la New York, a fost retinut. El a declarat ca unul dintre colegii lui si-a lasat telefonul mobil deschis atunci cand politia a intrat in birou, relateaza Mediafax.

18:17 Politia egipteana a retinut un angajat francez al Amnesty International si mai multi militanti pentru drepturile omului la Cairo, a anuntat joi organizatia cu sediul la Londra.
18.00 Un strain a fost batut pana a murit, in piata Tahrir din Cairo. Un martor ocular, citat de AFP, a declarat ca nu se cunoaste, deocamdata, identitatea si nationalitatea victimei.

17:50 - Tancurile patruleaza pe strazile din Cairo, care sunt intesate de baricade improvizate. Gruparile pro si contra Hosni Mubarak se lupta cu bolovani si cockteiluri Molotov, iar, din cand in cand, se aud focuri de arma. Haosul domneste pe strazi.

17.40 Un hipermarket a fost incendiat la periferia capitalei egiptene. Conform AFP, persoanele care isi faceau cumparaturile au fost nevoite sa sparga ferestrele, pentru a fugi din cladirea in flacari.

17.30 Cativa fosti ministri si oficiali egipteni au fost opriti sa iasa de pe teritoriul egiptean, iar conturile lor au fost inghetate. Printre ei se aflau fostul ministru de Interne Habib el-Adli si magnatul in domeniul otelului Ahmad Ezz.

Anterior, premierul Ahmed Shafic a anuntat ca Habib el-Adli urmeaza sa fie vizat de o ancheta.

17.15 Un jurnalist turc a fost batut, iar un altul a fost bruscat, in timp ce transmiteau de la manifestatiile din Cairo, in apropiere de piata Tahrir.

Conform AFP, sustinatorii presedintelui Hosni Mubarak l-au batut violent pe Metin Turan, un corespondent al postului de televiziune public TRT si i-au furat banii si echipamentul tehnic. Jurnalistul a reusit sa scape de atacatori si sa se refugieze in ambasada Turciei.

16.30 Premierul egiptean sustine ca nu dispune de suficienti politisti pentru a garanta securitatea tarii.

"Nu am suficienti politisti. Cand a ajuns armata, multi scutieri s-au intors in satele lor, au plecat si nu reusim sa ii mai aducem inapoi", a declarat premierul Ahmed Shafic, intr-o conferinta de presa, citat de AFP.

16.15 Premierul egiptean isi cere scuze pentru violentele de miercuri si promite o ancheta.

Ahmed Shafic, numit premier sambata, in cadrul unei remanieri guvernamentale pe care presedintele Mubarak a decis-o in urma manifestatiilor antiguvernamentale din tara, a dat asigurari ca violente similare nu se vor mai produce.

16.00 Membri ai Hezbollah au evadat din mai multe inchisori din Egipt, in timpul protestelor. Ei au reusit sa scape la sfarsitul saptamanii trecute, potrivit serviciilor de securitate, citate de AFP.

22 de membri ai Hezbollah au evadat duminica, ca si membri ai miscarii palestiniene Hamas, Fratii Musulmani si mii de alti condamnati, intr-o evadare masiva in timpul manifestatiilor antiguvernamentale din Egipt.

15.30 Premierul egiptean s-a declarat dispus sa mearga in piata Tahrir pentru a discuta cu manifestantii.

Ahmad Shafic a declarat presei egiptene si arabe "ca a discutat la telefon in noaptea trecuta cu mai multi protestatari tineri din piata Tahrir si s-a declarat dispus sa mearga in piata si sa discute cu protestatarii", potrivit agentiei oficiale Mena.

15.00 Postul TV Al Arabiya, citat de Reuters, anunta ca numarul celor ucisi astazi la Cairo este de sase persoane. In schimb, CNN sustine ca sunt cinci persoane decedate si 836 de raniti.

14.45 Tancurile armatei ii impiedica pe sustinatorii lui Mubarak sa intre in piata Tahrir, confom AFP. Blindatele au blocat traseul celor care soseau in zona de pe podul 6 Octombrie, sa se apropie de piata Tahrir, acolo unde s-au adunat mii de manifestanti care cer plecarea presedintelui egiptean.

14.30 Trei jurnalisti de la televiziunea publica poloneza au fost retinuti de politie, la Cairo. Un oficial al postului TV, citat de AFP, a precizat ca nu se cunosc, deocamdata, si alte detalii.

Anterior, alti doi cameramani de la TVP au fost capturati de multime si predati politiei in apropierea Pietei Tahrir, dupa care au fost eliberati, a declarat unul dintre ei, Krzysztof Kolosionek.

Camera lor de inregistrare video a fost distrusa, iar politia le-a verificat actele si materialele de presa. Unul dintre jurnalisti a povestit ca multimea, "probabil sustinatori ai lui Mubarak", a incercat sa captureze si o jurnalista spaniola, dar aceasta a reusit sa scape.

14.15 Conform Mediafax, aproximativ 30 de egipteni au protestat fata de Hosni Mubarak, la ambasada Egiptului din Bucuresti.

Ei au scandat, timp de aproape doua ore, lozinci impotriva actualului lider de la Cairo. Coplesit de emotie, unul dintre tinerii protestatari a izbucnit in plans, retragandu-se de la manifestatie.

De asemenea, vicepresedintele Asociatiei Egiptenilor din Romania a plans in memoria unei rude, fost sef al unei inchisori din Egipt, decedat in urma cu trei zile dupa ce s-a opus evadarii mai multor detinuti.

Protestatarii nu au vrut sa se intalneasca cu niciun reprezentant al ambasadei, desfasurand protestul pe partea cealalta a strazii, sub supravegherea jandarmilor.

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Egiptenilor din Romania, care sustine ca, potrivit informatiilor sale, in Romania se afla in prezent o comunitate de aproximativ 1.000 de cetateni egipteni.

14.00 Opozitia egipteana nu se duce la negocieri, decat daca Hosni Mubarak se retrage din functie. Un purtator de cuvant al opozitiei, citat de AFP, a spus ca decizia lor este clara: "nu vor fi negocieri cu Guvernul inainte de plecarea lui Mubarak. Dupa aceea, suntem dispusi sa discutam cu Suleiman."

Premierul Ahmad Chafic si vicepresedintele Omar Suleiman declarasera anterior ca au inceput dialogul cu opozitia.

13.45 Partizani ai lui Hosni Mubarak au depasit cordonul format de armata intre cele doua tabere, in apropiere de piata Tahrir. Conform AFP, cele doua tabere au aruncat cu pietre, dupa care armata a format un cordon de securitate intre partizanii presedintelui si opozanti, impiedicandu-i pe protestatari sa avanseze.

Lupta s-a deplasat atunci catre o straduta vecina, unde partizanii regimului au aruncat cocteiluri Molotov. De asemenea, in zona s-au auzit focuri de arma.

13.30 Conform postului Al Arabiya, Mohamed ElBaradei, liderul principalei grupari din opozitie, Fratia Musulmanilor, a respins invitatia la dialog, formulata de premierul egiptean.

Conform sursei mentionate, care citeaza Reuters, Mohamed a spus ca se va duce la negoeiceri dupa ce Hosni Mubarak va iesi din cladire.

Astfel, la negocierile cu puterea s-au dus doar anumiti reprezentanti ai opozitiei, precum partidul liberal-nationalist WAFD.

13.00 - Un jurnalist care lucreaza pentru unul dintre principalele cotidiene grecesti, Kathimerini, a fost ranit miercuri in timpul confruntarilor violente de la Cairo. Conform unei surse guvernamentale, citata de AFP, viata ziaristului nu este in pericol.

Circumstantele exacte ale incidentului nu sunt, deocamdata, cunoscute.

12.30 - Vicepresedintele egiptean, Omar Suleiman, a inceput "dialogul" cu "partidele politice si fortele nationale".

Anuntul a fost facut de televiziunea publica egipteana, citata de AFP. De asemenea, televiziunea l-a citat pe premierul Ahmad Shafik spunand "ne intalnim astazi (joi) cu reprezentantii partidelor de opozitie si fortelor nationale, pentru a gasi o iesire din actuala situatie".

Conform televiziunii publice, premierul a afirmat ca manifestanti din piata Tahrir participa la dialogul cu puterea.

Pe de alta parte, violentele intre sustinatorii si opozantii presedintelui Hosni Mubarak, in timpul carora au fost ucise cel putin patru persoane, vor face obiectul unei anchete, a anuntat postul public de televiziune, citandu-l pe Shafik.

Potrivit unui bilant neconfirmat al ONU, de la 25 ianuarie si pana in prezent, miscarea de contestare a regimului s-a soldat cu moartea a cel putin 300 de persoane.

12.15 - Partizani ai lui Hosni Mubarak au depasit cordonul format de armata intre cele doua tabere, in apropiere de piata Tahrir.

10:45 Cel putin patru persoane au fost ucise joi dimineata de focuri de arma trase impotriva manifestantilor egipteni aflati in piata Tahrir din Cairo, au declarat surse medicale, citate de AFP.

"Am avut patru morti aici, dintre care unul atins de un glont in frunte", a declarat doctorul Mohamed Ismail, de la un spital de campanie montat intr-o piata adiacenta pietei Tahrir.

Conform AFP, numarul persoanelor ucise in confruntarile produse in ultimele 24 de ore la Cairo a ajuns astfel la 7.

Acest bilant se adauga celor 300 de morti din prima saptamana a manifestatiilor, lansate la 25 ianuarie pentru a cere plecarea de la putere a presedintelui egiptean, Hosni Mubarak, potrivit unui bilant neconfirmat al ONU.

10:30 Ministerul Afacerilor Externe indeamna cetatenii romani sa evite calatoriile in Egipt in aceasta perioada, avand in vedere evolutia evenimentelor din aceasta tara si ii atentioneaza pe cei care ignora avertismentele si se deplaseaza in zone de risc ca o fac pe propria raspundere.

MAE aminteste ca autoritatile egiptene au instituit interdictia de circulatie intre orele 17.00 - 07.00.

09:50 Atat Statele Unite, cat Franta si-au sfatuit cetatenii sa paraseasca de urgenta Egiptul.

07:28 ProTV: Sustinatorii si opozantii lui Hosni Mubarak au continuat sa se bata miercuri-noapte la Cairo. Focuri de arma s-au auzit pana tarziu in noapte in centrul orasului.

Bilantul zilei de miercuri se ridica la trei morti si 600 de raniti.

Nici jurnalistii straini nu mai sunt in siguranta: foarte multi au fost atacati si li s-au distrus echipamentele. Raportul de forte se schimba de la un minut la altul. In continuare, sustinatorii si opozantii lui Mubarak se ataca unii pe altii cu bolovani si borduri.

Toata noaptea s-au auzit focuri de arma, iar piata a fost luminata de cockteil-urile Molotov aruncate de pe acoperisuri. Vehiculele armatei au trecut prin multime, insa fara a pune capat confruntarilor.

Ranitii nu au contenit sa soseasca in spitalele improvizate in moscheile din apropiere.

07:14 Potrivit Reuters, inca un om si-a pierdut viata in urma confruntarilor din noaptea de miercuri spre joi, iar numarul ranitilor a ajuns la 1500.

06:00 France Press: SUA cere cetatenilor sai sa paraseasca Egiptul cat mai repede cu putinta.

05:50 Nici jurnalistii straini nu mai sunt in siguranta: foarte multi au fost atacati si li s-au distrus echipamentele. Vehiculele armatei au trecut prin multime, insa fara a pune capat confruntarilor. Ranitii nu au contenit sa soseasca in spitalele improvizate in moscheile din apropiere.

05:15 Confruntarile dintre gruparile pro si anti-Mubarak continua pe strazile din Cairo. Peste 600 de oameni au ajuns la spital cu rani provocate de loviturile de pietre sau cocktail-urile Molotov.

02:00 Muzeul din Cairo a fost atacat cu sticle incendiare, mai multe focuri de arma s-au auzit din piata Tahrir.

01:30 O cladire din piata Tahrir a fost incendiata, iar mai multe focuri de arma au fost auzite din zona unde se afla protestatarii.

01:28 Manifestantii pro-Mubarak arunca cu cocktail-uri Molotov de pe cladirile care inconjoara piata Tahrir, in adversarii lor care se afla in piata, incercand sa-si construiasca baricade.

00:16 Confruntarile din Piata Tahrir s-au mai calmat. Tabara anti-Mubarak a reusit sa recucereasca partea din piata pe care o pierduse.

Potrivit corespondentului CNN Anderson Cooper, gruparea anti-Mubarak au construit baricade in jurul pietii, pentru a se putea adaposti de atacuri si a incendiat mai multe masini.

Totodata a ocupat o zona intinsa de langa Muzeul Egiptean.

00:05 Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA a intrat in contact cu vice-presedintele egiptean Omar Suleiman si i-a spus ca cei care sunt responsabili pentru violentele din Egipt trebuie sa fie trasi la raspundere.

00:00 Senatorul american John McCain a sprijinit ideea potrivit careia cea mai buna decizie, pentru ca situatia din Egipt sa revina la normal, ar fi ca Mubarak sa renunte si sa dea drumul puterii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Imagini socante. Egipteni loviti in plin de masinile fortelor de ordine
Imagini socante. Egipteni loviti in plin de masinile fortelor de ordine

In Egipt, situatia pare sa fi scapat total de sub control. Dovada si imaginile socante in care masini care apartin, se pare, fortelor de ordine ii lovesc in plin pe demonstrantii din centrul capitalei.

Mubarak: Vreau sa demisionez, dar mi-e frica. Video
Mubarak: Vreau sa demisionez, dar mi-e frica. Video

Presedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat intr-un interviu  pentru ABC ca "s-a saturat" si ca vrea sa demisioneze, insa nu poate de teama ca va fi haos in tara.

Egiptenii s-au batut cu egiptenii. Zi sangeroasa, din cauza lui Mubarak
Egiptenii s-au batut cu egiptenii. Zi sangeroasa, din cauza lui Mubarak

Sustinatorii si opozantii lui Hosni Mubarak s-au batut miercuri la Cairo cu pietre, bate si cutite. Bilantul zilei de ieri se ridica la 3 morti si peste 600 de raniti.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.