A început lupta pentru ca toate țările să primească gratis vaccinurile anti-Covid. Ce spun marile companii farmaceutice
Veste extrem de importantă pentru țările sărace, care duc lipsă de vaccinuri anti-Covid-19. Rând pe rând, cei mai importanți lideri ai lumii au început să susțină renunțarea la patentele serurilor împotriva coronavirusului.
Administrația Biden s-a pronunțat, miercuri, în favoarea ridicării brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid-19.
„Administraţia crede cu fermitate în protecţia proprietăţii intelectuale, dar, pentru a pune capăt acestei pandemii, susţine ridicarea acestei protecţii pentru vaccinurile împotriva Covid-19”, a afirmat reprezentanta americană pentru comerţ, Katherine Tai.
Demersul SUA ar putea fi susținut și de Uniunea Europeană. "UE este gata să discute orice propuneri care abordează criza într-un mod eficient și pragmatic. De aceea suntem pregătiți să discutăm propunerea SUApentru o derogare privind protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile Covid-19, care ar putea contribui la atingerea acestui obiectiv", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula vn der Leyden.
Deși Franța s-a numărat, până acum, printre țările care s-au opus ridicării drepturilor de proprietate intelectuală în cazul vaccinurilor anti-Covid-19, Emmanuel Macron s-a alăturat demersului SUA. Într-o declarație de presă, președintele francez a spus că este „totalmente în favoarea” propunerii administrației Biden.
Vladimir Putin susține și el demersul americanilor. "Rusia va sprijini, desigur, o astfel de abordare. Așa cum am spus de mai multe ori... Nu ar trebui să ne gândim cum să obținem profit maxim, ci cum să asigurăm siguranța oamenilor", a declarat președintele rus, conform barrons.com.
La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății a salutat demersul SUA.
"Felicit Statele Unite pentru această decizie istorică în favoarea echităţii în vaccinare, acordând prioritate bunăstării tuturor persoanelor de pretutindeni în acest moment crucial. Acum, să mergem cu toţii rapid înainte, solidar, pentru a ne baza pe ingeniozitatea şi angajamentul oamenilor de ştiinţă care au produs vaccinurile Covid-19 care salvează vieţile", a transmis, prin intermediul unui mesaj postat pe Twitter, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Toate aceste poziții vin după ce India și Africa de Sud au cerut statelor producătoare de vaccinuri să împărtășească tehnologia acestora cu țările sărace, pentru a permite imunizarea a cât mai multor oameni.
Bill Gates nu susține demersul lui Biden
Cu toate acestea, Bill Gates, una dintre cele mai proeminente figuri care pledează pentru vaccinarea în masă, nu vede cu ochi buni renunțarea la patentele vaccinurilor anti-Covid-19.
La rândul lor, companiile farmaceutice și-au exprimat opoziția față de acest lucru. Federația Internațională a Producătorilor și Asociațiilor Farmaceutice a numit această măsură "dezamăgitoare".
Dr. Amesh Adalja, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, a declarat, pentru Reuters, că renunțarea la brevet echivalează cu exproprierea de acest drept al proprietății a companiilor farmaceutice ale căror inovație și investiții financiare au făcut posibilă dezvoltarea vaccinurilor Covid-19.
Profit uriaș pentru AstraZeneca
Faptul că marile companii farmaceutice nu sunt de acord cu demersul SUA nu trebuie să mire pe nimeni. La mijloc sunt sume importante de bani.
De exemplu, AstraZeneca a anunţat, vineri, că şi-a dublat profitul net în decurs de un, în primul trimestru, o perioadă în cursul căreia vânzările vaccinului împotriva Covid-19 ale companiei au atins 275 de milioane de dolari, potrivit AFP, citată de New.ro.
Laboratorul – care îşi dezvăluie pentruprima oară cifra de afaceri cu privire la vaccinul împotriva covid-19 – a obţinut un profit net de 1,56 miliarde de dolari în primele trei luni ale lui 2021, anunţă într-un comunicat AstraZeneca.