A doua ceremonie funerară în memoria lui George Floyd. Când va fi înmormântat
După o primă ceremonie emoţionată, care a avut loc joi la Minneapolis, apropiaţii lui George Floyd i-au adus acestuia un al doilea omagiu într-un cadru familial, mai intim, la Raeford, în statul natal al victimei, Carolina de Nord.
Funeraliile americanului de culoare sunt prevăzute să aibă loc pe 9 iunie, la Houston.
Floyd s-a născut în Carolina de Nord, dar a murit în Minneapolis, după ce un poliţist l-a sugrumat apăsându-l cu genunchiul pe gât timp de aproape 9 minute.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Proteste pașnice în Statele Unite
La 12 zile după moartea, în condiții revoltătoare, a lui George Floyd, au avut loc noi proteste masive în Washington și alte mari orașe americane.
Manifestațiile au fost pașnice, în condițiile în care erau mobilizați peste 43.000 de membri ai Gărzii Naţionale în întreaga țară, pentru cazul în care situația ar fi scăpat de sub control.
Aceasta a fost atmosfera în apropierea Casei Albe. Oamenii au fost ţinuţi la distanţă de reşedinţa preşedintelui american de barierele instalate acum câteva zile. Dar asta nu i-a împiedicat să scandeze lozinci împotriva preşedintelui Trump. Nu au lipsit nici sloganele anti-rasism sau cele legate de brutalitatea poliţiştilor.
Proteste asemănătoare au avut loc şi în New York, Los Angeles şi Chicago.
Dar apar noi imagini care au surprins alte intervenţii brutale ale poliţiştilor, la proteste. Un tânăr din Tacoma, Washington, a murit după ce a fost imobilizat în acest fel.
Marcia Carter-Patterson, mama lui Manuel Ellis: Era un copil binecuvântat. A fost un om bun, nu merită să moară în mâinile poliției.
Şi, în Atlanta, o femeie are fractura de claviculă după ce un agent de poliţie a trântit-o violent în cursul unui protest, pe 29 mai.
"Stai cu genunchiul pe gâtul lui, omule! Aoleu, gâtul lui!"
După valul de proteste declanşate de moartea lui George Floyd, conduita polițiștilor din întreaga Americă este sub lupă. Este limpede că populaţia nu mai tolerează anumite tactici.
"Stai cu genunchiul pe gâtul lui, omule! Aoleu, gâtul lui!"
Aceste imagini recente din Sarasota, Florida surprind momentul în care poliţiştii încearcă să aresteze un bărbat, în urma unui apel pentru scandal domestic.
"Te văd cum stai pe gâtul lui!"
În raport s-a menţionat ca bărbatul încercase să fugă şi că s-a recurs la "forţa de mică intensitate".
În timp ce apelurile pentru dreptate şi echitate se înteţesc pe străzi, ies la iveală tot mai multe exemple. În lună martie, În Tacoma - Washington, Manuel Ellis a fost auzit plângându-se că nu poate să respire în timp ce era în custodia poliţiei. Bărbatul a murit. Acum dosarul, iniţial clasat, a fost redeschis.
Guvernator Washington, Jay Inslee: "Este o prioritate abolută. Vom face tot ce ne stă în putinţă ca să ne asigurăm că incidentul va fi pe deplin investigat."
Şi metodele folosite în cursul unei arestări în forţă din Chicago sunt acum investigate, în condiţiile în care cei reţinuţi îşi susţin nevinovăţia.
Tnika Tate, femeie trasă din mașină de poliție: "12-14 poliţişti adunaţi ca roiul şi bătând în geamuri, îmi pocneau maşina din toate părţile şi aveau armele scoase."
Cedric Alexander, expert juridic: "Instructajul este foarte important în unităţile de poliţie. Nu sunt instruiţi să folosească această tehnică. Este inacceptabilă."