Donald Trump a fost achitat de Senatul SUA. Democraţii nu au strâns suficiente voturi

×
Codul embed a fost copiat

Donald Trump răsuflă uşurat. După 5 zile de audieri şi pledoarii, fostul preşedinte american a fost achitat în Senat pentru acuzația de "incitare la insurecție", prin discursul adresat susţinătorilor săi, înaintea asaltului de la Capitoliu.

Fostul lider de la Casa Albă a fost salvat de colegii săi republicani, chiar dacă o parte dintre aceştia s-au alăturat democraţilor în aşa-numitul proces de "impeachment".

Imediat după aflarea verdictului, Donald Trump a jubilat, salutând sfârșitul unei "vânătoare de vrăjitoare" şi a promis că "va continua să apere măreția Americii".

La începutul anului trecut, miliardarul a fost achitat şi în primul proces de destituire care l-a vizat.

UPDATE 22:50 Donald Trump a fost achitat de Senatul SUA, deoarece democraţii nu au strâns suficient voturi pentru punerea sa sub acuzare pentru incitare la insurecţie. 57 de senatori au votat pentru condamnare, dintre care 7 republicani. Era nevoie însă de 67 de voturi pentru inculparea lui Trump.

Citește și
nikki haley
Nikki Haley, fosta ambasadoare SUA la ONU, consideră că Donald Trump nu va mai putea candida în 2024

UPDATE 22:42 Votul a început în Senat

UPDATE 22:40  Congresmenii americani democraţi şi-au încheiat pledoariile finale sâmbătă, în a cincea zi a celui de al doilea proces de impeachment contra fostului preşedinte Donald Trump, fiind urmaţi de avocaţii miliardarului republican, relatează Reuters, dpa şi AFP.

Democrata Madeleine Dean din Pennsylvania a reiterat argumentul că susţinătorii lui Trump au crezut că acţionează la ordinul fostului preşedinte atunci când au luat cu asalt Capitoliul american pe 6 ianuarie.

Democratul Jamie Raskin, din Maryland, şi-a încheiat pledoaria cu un mesaj către senatori, afirmând că procesul de impeachment este mai mult despre "cine suntem noi" decât despre Trump.

"Acesta este aproape sigur modul în care istoria îşi va aminti de voi. Este aceasta America? Ce fel de Americă va fi? Literal, acest lucru este în mâinile voastre", a spus Raskin.

"Este acum evident, fără nicio umbră de îndoială, că Trump a susţinut actele mulţimii agresive şi deci trebuie condamnat. Este chiar atât de simplu", a mai spus şeful procurorilor democraţi în timpul rechizitoriului lung de aproape două ore.

Avocaţii lui Trump, care şi-au susţinut pledoaria finală după democraţii din Camera Reprezentanţilor, au argumentat că procesul nu ar fi trebuit să aibă loc pentru că Trump nu mai este şi au spus că remarcile sale de la adunarea care a precedat asaltul asupra Capitoliului sunt protejate de dreptul său constituţional la liberă exprimare.

Michael van der Veen, unul dintre avocaţii lui Trump, a spus că Trump nu a avut parte de o procedură standard şi că fostul preşedinte nu a incitat la violenţă.

"Nu contează câte înregistrări şocante vedem despre comportamentul acestor persoane şi cât de multă emoţie a fost injectată în acest proces, asta nu schimbă faptul că dl Trump este nevinovat de acuzaţiile care i se aduc. Actul de incitare nu a avut loc", a spus el.

Democraţii au respins aceste argumente, inclusiv acuzaţia că fostul preşedinte nu a avut parte de o procedură standard.

"Nu poţi să pretinzi că nu ai avut parte de o procedură standard atunci când nu participi la proces", a declarat deputatul democrat Joe Neguse.

UPDATE 20:30 Democraţii şi apărarea fostului preşedinte american Donald Trump au ajuns, sâmbătă, la un acord care permite evitarea convocării martorilor şi avansarea procesului de impeachment deschis în Senatul american împotriva fostului lider de la Casa Albă, informează AFP.

Acordul a fost anunţat de cele două partide în şedinţa publică a Senatului, în a cincea zi a procesului de impeachment lansat contra lui Trump pentru ''incitare la insurecţie''.

Procurorii democraţi anunţaseră anterior că vor să o audieze pe o aleasă republicană, Jaime Herrera Beutler, ceea ce ar fi întârziat procedura.

În cele din urmă, depoziţia acesteia a fost citită în şedinţa publică şi inclusă în dosar.

Fiecare parte urmează acum să îşi prezinte concluziile.

Fiecare dintre echipele juridice are la dispoziţie 2 ore pentru a-şi reitera poziţia înainte ca Senatul să voteze, cel mai probabil, achitarea lui Trump, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Vineri, echipa de avocaţi a lui Trump s-a folosit de doar 3 dintre cele 16 ore puse la dispoziţie pentru a-şi prezenta apărarea. A urmat o sesiune în timpul căreia senatorii au adresat întrebări.

Sâmbătă, senatorii se vor reîntâlni la ora locală 10:00 (ora României 17:00). Este foarte probabil ca aceasta să fie ultima sesiune a celui mai rapid proces de impeachment din istoria SUA.

Este de aşteptat ca democraţii să spună din nou că prin cuvintele şi acţiunile întreprinse până pe 6 ianuarie, Trump a incitat mulţimea la insurecţie, apoi nu a reuşit să intervină şi să o oprească din a pătrunde în Capitoliu. Ei vor spune că Cogresul trebuie să acţioneze pentru a nu fi creat un precedent.

Avocaţii lui Trump vor susţine că procesul nu este constituţional şi că un fost preşedinte nu poate şi nu ar trebui să fie inculpat. Ei probabil vor adăuga că tot ce a spus Trump este protejat de drepturile date de Primul Amendament şi că pe 6 ianuarie el a folosit doar o retorică dramatică folosită deseori de politicieni şi că el nu este responsabil pentru acţiunile din acea zi ale mulţimii.

Ce șanse avea Donald Trump să fie inculpat

 

O inculpare necesită două treimi din Senat. Presupunând că toţi cei 100 de senatori îşi vor exprima votul, asta înseamnă că 17 republicani trebuie să voteze alături de cei 50 de democraţi şi independenţi pentru condamnare. Având în vedere că doar şase republicani au votat procesul ca fiind constituţional, este puţin probabil că acest lucru se va întâmpla, mai scrie The Guardian.

Ce poate schimba cursul zilei este prezentarea fie de către procurorii democraţi din proces, fie de echipa lui Trump a unor documente sau prin citarea unor martori înaintea pladoariilor finale. Aceste lucruri ar prelungi sesiunea, pentru că necesită de asemenea o dezbatere şi un vot asupra procedurii.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Mesajul „Condamnaţi-l pe Trump şi închideţi-l!”, afişat din avion deasupra clubului Mar-a-Lago. FOTO
Mesajul „Condamnaţi-l pe Trump şi închideţi-l!”, afişat din avion deasupra clubului Mar-a-Lago. FOTO

Un avion de mici dimensiuni a survolat vineri clubul Mar-a-Lago din Palm Beach (statul Florida), reşedinţa fostului preşedinte republican Donald Trump, afişând mesajul "Condamnaţi-l pe Trump şi închideţi-l!".

Nikki Haley, fosta ambasadoare SUA la ONU, consideră că Donald Trump nu va mai putea candida în 2024
Nikki Haley, fosta ambasadoare SUA la ONU, consideră că Donald Trump nu va mai putea candida în 2024

Donald Trump nu va putea candida pentru un mandat în 2024, a estimat fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, într-un interviu publicat vineri.

NYT: Donald Trump a fost mult mai bolnav de Covid-19 decât s-a recunoscut public
NYT: Donald Trump a fost mult mai bolnav de Covid-19 decât s-a recunoscut public

Donald Trump şi soţia sa Melania au fost testaţi pozitiv cu Covid-19 în octombrie, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţţiale.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.