49 de civili şi 15 soldaţi au fost ucişi în atacuri au vizat o navă de transport de pasageri şi o bază armată în Mali
64 de persoane, dintre care 49 de civili şi 15 militari, au fost ucise joi în două ”atacuri teroriste” care au vizat o navă de transport de pasageri şi o bază armată în nordul statului Mali, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Două atacuri distincte au avut ca ţinte ”nava Tombouctou” pe fluviul Niger şi ”poziţia armatei” la Bamba, în regiunea Gao din nord, ”bilanţul provizoriu fiind de 49 de civili şi 15 militari ucişi”, potrivit unui comunicat al guvernului de la Bamako, dominat de militari
Atacul de la Bamba a fost revendicat joi de Grupul de sprijin al islamului şi musulmanilor (GSIM sau JNIM, potrivit acronimului arab), alianţă jihadistă afiliată Al-Qaida, pe platforma de propagandă Al-Zallaqa, potrivit SITE, organizaţie neguvernamentală americană specializată în monitorizarea grupărilor radicale.
Cele două atacuri au fost revendicate de GSIM, a declarat guvernul în comunicat, conform căruia atacul împotriva vasului de pasageri a provocat de asemenea ”răniţi şi pagube material”. Riposta armatei a permis ”neutralizarea a 15 terorişti”, a indicat aceeaşi sursă.
Vasul companiei publice de navigaţie Comanav a fost atacat în sectorul Gourma-Rharous, între Tombouctou Timbuktu şi Gao, ”cu cel puţin trei rachete trase împotriva motorului”.
”Tombouctou”, care putea transporta în jur de 300 de pasageri, a fost lovit, au indicat surse din Comanav, fără a se pronunţa cu privire la numărul exact al celor aflaţi la bord.
Acest atac a survenit la câteva săptămâni după ce GSIM a anunţat, la începutul lui august, că impune o blocadă la Tombouctou, care coincide cu reconfigurarea în desfăşurare a situaţiei de securitate în jurul ”oraşului celor 333 de sfinţi”, înscris în Patrimoniul UNESCO.
Misiunea ONU (MINUSMA), împinsă să plece din Mali de junta la putere din 2020, a părăsit de puţin timp două tabere situate în apropiere de Tombouctou, Ber şi Goundam, transferate autorităţilor naţionale. Această preluare de control de către stat a condus la lupte cu jihadiştii, dar şi la ciocniri cu foştii rebeli tuaregi.
Grupările cu dominantă tuaregă au semnat un acord de pace cu statul Mali în 2015, în vreme ce jihadiştii continuau luptele. Violenţele s-au propagat în centrul ţării şi în statele vecine Burkina Faso şi Niger, făcând mii de morţi.