Eroii de la Fukushima: costume lipite cu scotch, impotriva radiatiilor
Cu masti, ochelari si costume de protectie ale caror extremitati sunt lipite cu banda pentru a preveni intrarea particulelor radioactive in corp, 300 de muncitori incearca sa raceasca reactoare de la centrala nucleara Fukushima.
Inginerii japonezi sunt practic intr-o cursa contracronometru in incercarea de-a raci reactoarele incinse. Ei spera astfel sa evite o catastrofa nucleara asemanatoare celei de la Cernobil din 1986.
"Ochii imi sunt plini de lacrimi la gandul muncii la care sunt supusi acestia. Vrem cu totii sa ii sustinem si sa ii ajutam sa faca o treaba buna", a declarat Kazuya Aoki, oficial in cadrul Agentiei pentru Siguranta Nucleara si Industriala a Japoniei.
Lovite de explozii si incendii, reactoarele centralei aflate la 240 de kilometri de Tokio, continua sa emane radiatii. Oficialii japonezi nu pot confirma daca apa de racire da rezultatele dorite.
Autoritatile nu au dat niciun fel de detalii in privinta muncitorilor care lucreaza la reactoare si nici a actiunilor intreprinse.
De asemenea, nu se stie nici daca cei 304 muncitori care lucreaza pentru Tokyo Electric s-au oferit voluntar sau li s-a cerut sa intervina.
"Este datoria lor. Cred ca o fac din propria vointa. Nu au nevoie sa fie convinsi. Este ceva ce trebuie sa faca", a declarat pentru Reuters un muncitor.
Doza medie la care este supus in cinci ani un muncitor la o centrala nucleara este de 50 de milisiverti.
Un reprezentant Tokyo Electric a declarat vineri ca limita maxima pentru un muncitor care lucreaza acum la salvarea centralei nucleare este de 100 milisiverti pe ora.
Fukushima radiaza. Incepe cea mai mare operatiune de racire a reactoarelor