300 de buncare din Letonia transformate in obiective turistice
Decat sa le lasam sa zaca in paragina mai bine le deschidem o afacere, au spus autoritatile. Asa ca multe dintre buncare au fost date pe mana unor afaceristi, care le-au transformat in obiective turistice.
Turistii sunt invitati astfel sa afle pe pielea lor cum ar fi fost viata intre peretii de beton la cativa metri sub pamant in cazul unui atac nuclear.
In intreaga Letonie sunt 311 buncare, ramase amintire din perioada Razboiului Rece. Iar unele sunt prevazute cu facilitati.
Alegeri 2024
22:52
Călin Georgescu, declarații directe despre Rusia. Ce a spus despre cezariană şi avort
22:25
Senatorul Liviu Brătescu susține că imaginea sa a fost folosită ilegal într-un videoclip deepfake pentru atacuri politice
22:16
POLITICO: Șeful TikTok, chemat la Parlamentul European pentru rolul jucat în alegerile șocante din România
21:36
Călin Georgescu vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu: „Înnobilează poporul, înnobilează tinerii”
Cel mai mare buncar din Letonia poate gazdui pana la o mie de oameni. Era destinat insa liderilor tarii, care, in cazul unui razboi atomic ar fi fost adusi aici in maximum o jumatate de ora de la declansarea alertei. Adapostul are un zid arcuit care poate absorbi o unda de soc nucleara si un filtru pentru aerul iradiat.
In total, buncarele din Letonia puteau adaposti 115.000 de oameni, adica abia 5% procente din populatia tarii.
Cum pentru a le reconditiona investitiile ar trebui sa depaseasca 14 milioane de dolari, guvernul leton s-a spalat pe maini si le-a dat unor oameni de afaceri. Unii dintre ei le vor transforma in muzee, in timp ce altii le vor folosi ca spatii de depozitare.