22 de romani au fost evacuati din Siria si adusi in tara. Bombardamentele aliatilor impotriva Statului Islamic se intetesc

×
Codul embed a fost copiat

22 de cetateni romani au fost evacuati din Siria si repatriati. Operatiunea a fost organizata de misiunea noastra de la Damasc, cu sprijinul ambasadei din Beirut.

Totul, pe fondul tensiunilor din zona. Coalitia condusa de Statele Unite a bombardat din nou, noaptea trecuta, pozitii din Siria ale organizatiei auto-intitulate ''Statul Islamic''. Pe de alta parte, intr-un prim act de razbunare, o grupare afiliata jihadistilor, l-a decapitat pe turistul francez, luat ostatic in Algeria, acum cateva zile.

In raidurile efectuate in ultimele 48 de ore, Pentagonul a folosit pentru prima oara cel mai sofisticat avion din arsenalul sau aerian, un F-22 Raptor, invizibil pentru radar. Costa 143 de milioane de dolari bucata, si potrivit expertilor nu ar avea rival printre aparatele de vanatoare existente in lume.

Au fost folosite insa si avioane F16 si F18, bombardiere B1, drone si rachete de croaziera Tomahawk, lansate de pe vase de lupta.

Atacurile au vizat tabere de antrenament, centre de comanda, rute de aprovizionare, dar si echipamente de comunicatii.

Citește și
harta
Armata israeliana anunta ca a doborat un avion sirian in platoul Golan
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Jihadistii se vor adapta la actiunile noastre si vor incerca sa recupereze si sa-si elimine vulnerabilitatile", a spus William Mayville Jr., director de operatiuni la Pentagon.

Rakka este considerat centrul puterii pentru Statul Islamic. Populatia civila este traumatizata. Pana acum, oamenii asistau zilnic la crucificari ale "necredinciosilor", iar capetele retezate ale inamicilor erau expuse pe garduri in mod curent.

"Din pacate, crucificarile si decapitarile s-au indesit. Risca sa le cada victime oricine se opune Statului Islamic", a explicat un expert in probleme din Orientul Mijlociu, Andrew Tabler.

Tematori, localnicii vorbesc de un stat islamist politienesc, in care muzica, matematica ori tigarile sunt interzise. Militantii recurg la amenintari, violente si informatori pentru a intimida populatia.

"Dau bani copiilor zicandu-le: parati-va parintii, rudele, conducatorii de trib. In schimb, veti castiga influenta", a adaugat Andrew Tabler.

Pe langa Statul Islamic, raidurile americane au vizat si o misterioasa grupare Khorasan, care face parte din Al Qaida.

"Credem ca gruparea terorista Khorasan planuia atenate majore care urma sa fie comise in Europa si Statele Unite", a marturisit William C. Mayville Jr., commandant de operatiuni.

Liderul Al Qaida si-ar fi trimis oameni in Siria ca sa recruteze islamisti europeni si americani, cu pasapoarte care le permit sa se imbarce in avioane cu destinatia Statele Unite.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
"E doar inceputul". Pentagonul a prezentat rezultatele primelor raiduri care au vizat pozitile din Siria ale jihadistilor

Statul Islamic a anuntat ca bombardamentele vor continua. Raidurile au vizat insa si alte cateva grupari teroriste, dintre care una ar fi pregatit atentate in Europa si Statele Unite.

Armata israeliana anunta ca a doborat un avion sirian in platoul Golan
Armata israeliana anunta ca a doborat un avion sirian in platoul Golan

Armata israeliana a doborat, marti dimineata, un avion sirian care se apropia de linia de demarcatie din platoul Golan, a anuntat postul de radio militar israelian, citat de AFP, relateaza Mediafax.

Primele imagini cu raidurile armatei americane in Siria. Reactia Statului Islamic:
Primele imagini cu raidurile armatei americane in Siria. Reactia Statului Islamic: "Vom raspunde acestor atacuri"

Armata americana si forte ale unor tari "partenere" au efectuat luni noapte, pentru prima oara, raiduri aeriene contra unor pozitii din Siria ale gruparii jihadiste Statul Islamic.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.