22 de romani au fost evacuati din Siria si adusi in tara. Bombardamentele aliatilor impotriva Statului Islamic se intetesc
22 de cetateni romani au fost evacuati din Siria si repatriati. Operatiunea a fost organizata de misiunea noastra de la Damasc, cu sprijinul ambasadei din Beirut.
Totul, pe fondul tensiunilor din zona. Coalitia condusa de Statele Unite a bombardat din nou, noaptea trecuta, pozitii din Siria ale organizatiei auto-intitulate ''Statul Islamic''. Pe de alta parte, intr-un prim act de razbunare, o grupare afiliata jihadistilor, l-a decapitat pe turistul francez, luat ostatic in Algeria, acum cateva zile.
In raidurile efectuate in ultimele 48 de ore, Pentagonul a folosit pentru prima oara cel mai sofisticat avion din arsenalul sau aerian, un F-22 Raptor, invizibil pentru radar. Costa 143 de milioane de dolari bucata, si potrivit expertilor nu ar avea rival printre aparatele de vanatoare existente in lume.
Au fost folosite insa si avioane F16 si F18, bombardiere B1, drone si rachete de croaziera Tomahawk, lansate de pe vase de lupta.
Atacurile au vizat tabere de antrenament, centre de comanda, rute de aprovizionare, dar si echipamente de comunicatii.
"Jihadistii se vor adapta la actiunile noastre si vor incerca sa recupereze si sa-si elimine vulnerabilitatile", a spus William Mayville Jr., director de operatiuni la Pentagon.
Rakka este considerat centrul puterii pentru Statul Islamic. Populatia civila este traumatizata. Pana acum, oamenii asistau zilnic la crucificari ale "necredinciosilor", iar capetele retezate ale inamicilor erau expuse pe garduri in mod curent.
"Din pacate, crucificarile si decapitarile s-au indesit. Risca sa le cada victime oricine se opune Statului Islamic", a explicat un expert in probleme din Orientul Mijlociu, Andrew Tabler.
Tematori, localnicii vorbesc de un stat islamist politienesc, in care muzica, matematica ori tigarile sunt interzise. Militantii recurg la amenintari, violente si informatori pentru a intimida populatia.
"Dau bani copiilor zicandu-le: parati-va parintii, rudele, conducatorii de trib. In schimb, veti castiga influenta", a adaugat Andrew Tabler.
Pe langa Statul Islamic, raidurile americane au vizat si o misterioasa grupare Khorasan, care face parte din Al Qaida.
"Credem ca gruparea terorista Khorasan planuia atenate majore care urma sa fie comise in Europa si Statele Unite", a marturisit William C. Mayville Jr., commandant de operatiuni.
Liderul Al Qaida si-ar fi trimis oameni in Siria ca sa recruteze islamisti europeni si americani, cu pasapoarte care le permit sa se imbarce in avioane cu destinatia Statele Unite.
Sursa: Pro TV
Etichete: siria, bombardamente, teroristi, tensiuni, statul islamic,
Dată publicare:
24-09-2014 20:02