"E doar inceputul". Pentagonul a prezentat rezultatele primelor raiduri care au vizat pozitile din Siria ale jihadistilor
Statul Islamic a anuntat ca bombardamentele vor continua. Raidurile au vizat insa si alte cateva grupari teroriste, dintre care una ar fi pregatit atentate in Europa si Statele Unite.
Liderul alteia, cu legaturi Al Qaida, ar fi fost ucis. In total, cel putin 120 de militanti ar fi fost eliminati in cursul acestor raiduri. In America, autoritatile au sporit nivelul de securitate, temandu-se de o razbunare.
Primele raiduri aeriene in Siria au trimis valuri de rachete si bombe asupa unor tinte ale jihadistilor din asa-numitul "Stat islamic", mai ales asupra capitalei lor "de facto", Raqqa.
Presedintele Obama a declarat ca "va face tot ce e necesar" pentru a-i combate si a spus ca se bazeaza pe sprijinul a cinci parteneri arabi din regiune: Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Bahrein si Qatar.
Barack Obama, presedintele SUA: "America e mandra sa stea umar la umar cu aceste natiuni, pentru securitatea noastra comuna."
Pentagonul a folosit pentru prima oara cel mai sofisticat avion din arsenalul sau aerian - F-22 Raptor, invizibil pentru radar.
Au fost folosite insa si avioane F16 si F18, bombardiere B1, drone si rachete de croaziera Tomahawk, lansate de pe vase de lupta.
Amiral John Kirby, purtator de cuvant al Pentagonului:
"Bombardamentele de noaptea trecuta au fost doar inceputul."
Pe langa Statul islamic, atacurile au vizat si o misterioasa grupare Khorasan, care face parte din al Qaida.
Potrivit expertilor americani, acest soi aparte de teroristi ar proveni din zonele tribale pakistaneze. Liderul Al Qaida i-ar fi trimis in Siria ca sa recruteze islamisti europeni si americani, cu pasapoarte care le permit sa se imbarce in avioane cu destinatia Statele Unite.