2009 se lasa asteptat! Ultimul minut din 2008 are 61 de secunde
3, 2, 1, 0 , -1. Asa ar trebui sa sune numaratoarea inversa in noaptea de Revelion, pentru ca ultimul minut al anului 2008 va avea 61 de secunde.
Oamenii de stiinta au facut o corectie, spun ei, necesara pentru ca ceasurile din intreaga lume sa tina pasul cu miscarea de rotatie, a pamantului.
Chiar daca pentru multi secunda-extra adaugata la finalul lui 2008 va trece probabil neobservata, ea a iscat dezbateri aprinse printre oamenii de stiinta. Cativa petrecareti au venit chiar in apropierea celebrului orologiu londonez Big Ben, ca sa exerseze numaratoarea inversa pentru Revelionul din acest an.
Astronomii explica de ce secunda extra nu este doar un moft al specialistilor.
"Pentru ca miscarea de rotatie a Pamantului incetineste, chiar daca acest fenomen este foarte, foarte lent, suntem nevoiti sa adaugam o secunda extra la timpul atomic. In acest fel, ceasurile noastre sunt la unison cu ceea ce ne "spune" Pamantul", explica Robert Massey, de la Societatea Regala pentru Astronomie.
Fara interventia oamenilor de stiinta, s-ar produce un decalaj de timp intre lungimea zilelor solare si timpul atomic, ce ramane constant.
"Timpul este parte integranta a tehnologiilor noastre: telefoane mobile, transmiterea curentului electric, computere, chiar si sistemele de navigare prin satelit din masinile voastre. Toate se bazeaza pe determinarea exacta a timpului si fiecare fractiune de secunda conteaza", spune David Rooney, curator la Observatorul Regal.
Pentru multi dintre vizitatorii Observatorului din Greenwich, aflat in punctul de meridian 0, diferenta este insignifianta.
Specialistii spun ca sistemele de operare ale computerelor nu vor fi prinse pe picior gresit. Isi vor modifica ora, adaugand o secunda in plus.